Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Vedem o Rusie care încearcă să schimbe graniţele prin forţă. NATO este pregătită să apere România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis îl primeşte pe Jens Stoltenber la Palatul Cotroceni FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis îl primeşte pe Jens Stoltenber la Palatul Cotroceni FOTO Mediafax

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află într-o vizită în România, a lăudat România pentru creşterea cheltuielilor privind Apărarea, precizând că România este un exemplu pentru ceilalţi aliaţi. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa unei prezenţe intense a NATO pe teritoriul României şi a Flancului Estic.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannius, la Unitatea NATO de Integrare a Forţelor: Mă bucur foarte mult că vizităm împreună sediul viitoarei structuri de comandă a NATO, prima prezenţă concretă a Alianţei pe teritoriul României. Acesta este rezultatul deciziilor luate de către şefii de stat şi de guvern din statele membre NATO în septembrie anul trecut, pentru întărirea securităţii statelor aliate aflate pe flancul estic al NATO. Această structură de comandament urmează să fie activată oficial în cursul lunii septembrie, după finalizarea procedurilor specifice ale NATO. Alianţa îşi respectă astfel promisiunile şi îşi demonstrează determinarea şi capacitatea de a răspunde provocărilor şi instabilităţii generate de acţiunile Rusiei în Ucraina. Prin fondurile alocate de NATO şi personalul militar selectat din diferite state aliate pentru a lucra aici, această structură de comandă este o dovadă a solidarităţii şi a sprijinului NATO pentru securitatea României.

UPDATE Jens Stoltenberg, la ceremonia de inaugurare a Unităţii NATO de Integrare a Forţelor amenajată la Bucureş : Această unitate transmite un mesaj clar: NATO este aici, NATO este pregătită să se apere împotriva oricărei ameninţări, suntem pregătiţi să apărăm România şi toţi ceilalţi aliaţi NATO. Am plantat un pom, este un simbol minunat, va creşte pe pământul României pentru generaţiile următoare. La fel ca acest copac, rolul României în cadrul NATO va creşte.

UPDATE Jens Stoltenberg a inaugurat Centrul NATO de comandă la Bucureşti, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi cu premierul interimar Gabriel Oprea. cei trei au plantat un copac.

UPDATE Declaraţie comună Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, la Palatul Cotroceni:

Klaus Iohannis: Bine aţi venit în România şi la Cotroceni! Mulţumesc că aţi răspuns foarte repede invitaţiei mele pe care am făcut-o la prima noastră întâlnire. România a aprobat foarte recent o strategie naţională. Mă bucur că vizita are loc în acest context. Am discutat despre cooperarea noastră şi despre activitatea României în cadrul Alianţei. Aşa cum am afirmat, mi-am asumat prin strategia naţională ca România să nu fie doar un beneficiar de securitate, ci şi un furnizor de securitate într-un context foarte complicat. Se poate vedea că acţiunile noastre concrete ca stat merg în această direcţie. Am avut o discuţie despre evoluţiile din regiune, care s-au deteriorat de la ultimul summit NATO. Ne confruntăm cu atacuri teroriste sângeroase. Ne obligă la o adaptare strategică pentru a răspunde eficient la ameninţările complexe venite din Est şi din Sud. Am ţinut să apreciez atenţia sporită acordată de NATO pentru reasigurarea Flancului Estic al NATO. Astăzi vom vizita unitatea NATO de integrare a forţelor. Mă bucur că se întâmplă la doar câteva luni după luarea deciziei. Baza de la Deveselu va deveni operaţională până la sfârşitul acestui an. Am discutat despre importanţa continuării politicii Porţiilor deschise în cadrul NATO. Am reconfirmat contribuţia semnificativă a României la adaptarea misiunii NATO în Afganistan. Doresc să reafirm că întreg demersul şi politica Alianţei noastre vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni, nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor, ne bazăm în continuare pe înţelegerea de către toţi oamenii politici responsabili a faptului că nu e în interesul niciunui stat să urmărească escaladarea unui conflict pe care nu-l poate câştiga nici economic, nici militar.

Jens Stoltenberg: Dragă Klaus, îmi face plăcere să mă aflu aici! Ne-am întâlnit la Bruxelles şi ne-am întâlnit şi la Consiliul European. Cred că este o expresie a cât de bine ne dezvoltăm cooperarea. NATO se bazează pe România, România se bazează pe NATO. Contribuiţi la stabilitatea de la Marea Neagră. Aţi luat decizii dificile care au încurajat creşterea economică şi a permis României să investească mai mult în apărare. Voi folosi România ca un exemplu pentru toţi ceilaţi aliaţi. A reuşit să reducă deficitul şi să crească cheltuielile de apărare. Este posibil să creşti cheltuielile de apărare, dar şi să ai o politică fiscală responsabilă. Avem nevoie de o solidaritate puternică în interiorul Alianţei pentru că vedem o Rusie care încearcă să schimbe graniţele prin forţă. Vedem provocări care nu cunosc graniţe, cum sunt atacurile cibernetice. Trebuie să consolidăm capacitatea noastră de apărare. Creştem capacităţile forţei de reacţie a NATO. România va sprijini comandamentul Sud-Est. Aceste măsuri sunt defensive. Vom face tot ce este necesar pentru ca ţările noastre să fie în siguranţă. Vom face demersuri pentru adaptarea NATO. Eu şi domnul preşedinte am discutat despre această adaptare. Nu vedem niciun fel de ameninţare imediată împotriva unui aliat NATO. Este improtant să subliniez că articolul 5 acoperă întregul teritoriu al tuturor aliaţilor NATO. NATO este gata să apere toţi aliaţii împotriva oricăror ameninţări. Se aplică pe zona terestră, spaţiul aerian şi maritim.

Despre situaţia din Grecia: Grecia este un aliat puternic şi angajat în cadrul Alianţei. Sunt sigur că va fi şi în continuare. Vorbim şi despre criza fiscală şI despre criza datoriilor. Cred că este important ca eu să sprijin statele UE şi ale zonei euro. Sper că va fi posibil să se găsească o soluţie.

Iohannis, despre relaţia cu Federaţia Rusă: Împreună cu partenerii din UE şi NATO încercăm să evităm o situaţie în care animoziătţile ar escalada în relaţia cu Federaţia Rusă. Este de evitat ceva similar cu Războiul Rece. Am discutat această chestiune. În această etapă, România participă la aceste eforturi împreună cu partenerii. Eu, personal, nu am avut un contact cu preşedintele Putin.

Despre criza din Grecia: În ce priveşte Grecia, nu trebuie să ne facem o iluzie. În ce priveşte Grecia, dacă nu se va găsi o soluţie, situaţia dificilă în care va intra Grecia ne va afecta pe toţi. Cred că este important să se caute căi pentru a atenua criza.


Programul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cu prilejul vizitei în România, a început la ora 9.00 cu întâlnirea cu ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, la sediul MApN. De la ora 10.00, el se va întâlni cu premierul interimar Gabriel Oprea, la Palatul Victoria, iar apoi cu ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE.

Secretarul general al NATO va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, de la ora 11.30, cei doi urmând să susţină o declaraţie de presă comună, de la ora 12.20, şi să participe la un dejun oficial, de la ora 12.50.

Jens Stoltenberg mai are în program o vizită la Unitatea NATO de Integrare a Forţelor, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării Mircea Duşa, de la ora 14.25.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, în ianuarie, la Bruxelles cu secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg. Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a invitat pe secretarul general al NATO în România. Iohannis a vorbit despre statutul României de membru NATO şi despre faptul că acest statut reprezintă "fundamentul politicii noastre externe şi de securitate".

De asemenea, cei doi au vorbit despre angajamentele asumate sub umbrela Articolului 5 din Tratatul NATO, dar şi despre finanţarea Armatei cu 2% din PIB, propusă de preşedintele Iohannis partidelor din România. Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis a menţionat că în timpul întâlnirii s-a discutat despre "nevoia susţinerii continue din partea NATO a ţărilor din vecinătatea estică şi că Ucraina, Republica Moldova şi Georgia trebuie să primească atenţia deosebită a Alianţei, pentru a răspunde noilor provocări de securitate din regiune”.

Preşedintele a mai spus că l-a informat pe secretarul general al NATO despre progresul făcut de România în dezvoltarea bazei de la Deveselu, care va deveni operaţională până la sfârşitul acestui an.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a mulţumit României pentru misiunea în Afganistan. „M-am întîlnit cu soldaţii români de Crăciun în Afganistan şi am fost foarte impresionat de ceea ce am văzut acolo. Ceea ce faceţi acolo contribuie la lupta împotriva terorismului.  Am vrut să prevenim ca Afgansitul să devină un refugiu pentru terorişti. NATO îşi continuă eforturile de a contribui la lupta globală antiterorism“, a precizat Stoltenberg. 

Jens Stoltenberg a mai spus că atât NATO, cât şi România se angajează ferm să sprijine Moldova şi Ucraina. 

„NATO este pregătit să reacţioneze la orice ameninţare împotriva aliaţilor. Aş dori să salut decizia României de a ajunge la un consens politic cu toate partidele pentru a aloca 2% pentru Apărare. Este un bun exemplu de angajament. Este un exemplu pentru multe alte ţări.Dacă România îşi poate creşte bugetul pentru Apărare este important pentru întreaga alianţă“, a conchis Jens Stoltenberg.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite