Iurie Leancă: Declaraţiile lui Traian Băsescu despre unire creează probleme „cruciale“ Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre unire creează probleme cruciale Republicii Moldova, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, într-o emisiune a postului de televiziune Naţional 4, relatează site-ul Unimedia.md.

Premierul Iurie Leancă a precizat că Republica Moldova are nevoie de ajutor, însă a adăugat că declaraţiile pe tema unirii „creează doar probleme cruciale“.

„Declaraţia domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Salut declaraţia premierului Ponta. Nu aş vrea să fac divizări, separări. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o ţară vecină, România. Să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poate să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranităţii, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcţional. Urmează să ancorăm Republica Moldova într-un spaţiu al prosperităţii, al stabilităţii, cu un sistem funcţional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chişinău“, a afirmat premierul Iurie Leancă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, că „următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu R. Moldova“. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că „declaraţia le dă apă la moară comuniştilor moldoveni“. Declaraţia a fost criticată şi în presa rusă.

De asemenea, ambasadorul Germaniei la Chişinău, Matthias Meyer, a afirmat că discuţiile despre unirea acestor două state sunt ca o „furtună într-un pahar cu apă“. Ambasadorul a declarat că Germania vede Republica Moldova ca stat aparte. Totodată, diplomatul german a subliniat faptul că discuţia despre unire nu ar trebui să existe în aceste momente.

Materiale pe aceeaşi temă:

VIDEO Traian Băsescu: „Unirea nu poate fi făcută de politicieni, ci de poporul român de pe ambele maluri ale Prutului“

Preşedintele României Traian Băsescu a susţinut la Adevărul Live că de îndată ce îşi va încheia actualul mandat de şef de stat al României, se va ocupa de unirea cu Moldova.

Băsescu, despre decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova: „E cea mai mare bucurie a mea din ultimii ani“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, care stabileşte că limba română este limba oficială a statului, reprezintă cel mai important eveniment din ultimii ani. Totodată, el a prezentat o serie de consecinţe ale deciziei Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi a subliniat că doreşte ca toate statele membre ale Uniunii Europene „să ia notă“ de această hotărâre.

Băsescu: Reîntâlnirea cu fraţii din Republica Moldova, un ideal pe care trebuie să ni-l asumăm

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în discursul ţinut la recepţia organizată de 1 Decembrie, că unirea României cu Republica Moldova “nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm şi să-l afirmăm”.

Presa străină: Republica Moldova şi România pun la încercarea răbdarea  Rusiei

România şi Republica Moldova pun la încercare răbdarea Rusiei din cauza tentativelor de a revitaliza proiectul reunificării celor două ţări, despărţite acum mai bine de 70 de ani de Uniunea Sovietică, în condiţiile în care Moldova a parafat vineri acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite