Iurie Leancă, atacat de consilierii prezidenţiali: "Leancă s-a descalificat ca premier şi diplomat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi consilieri ai preşedintelui Traian Băsescu l-au atacat astăzi pe premierul moldovean Iurie Leancă. Cristian Diaconescu a declarat la Adevărul Live că nu s-a aşteptat la un asemenea gest din partea lui Leancă, în timp ce Iulian Chifu a scris pe Facebook că premierul Moldovei s-a descalificat.

Cristian Diaconescu a declarat în emisiunea Adevărul Live că "spre deosebire de Iurie Leancă, preşedintele Traian Băsescu nu consideră că Moldova a început cu pactul Ribbentrop-Molotov. Avem un spaţiu comun identitar, care nu poate fi negat de nimeni. Preşedinele a vorbit de un popor care va fi în mod categoric parte a Uniunii Europene. Ca să nu mai vorbesc că a vorbit de premisa decenţă - când voinţa populară va exista de partea cealaltă a Prutului, lucrul va fi mai simplu. Preşedintele nu poate merge împotriva poporului. Un preşedinte nu poate merge împotriva acestui spirit“.

De asemenea, Diaconescu a declarat că numai la "Bucureşti şi Moscova se poate discuta de încălcarea actului de final de la Helsinki (n.r. - privind suveranitatea unui stat)", atacând declaraţiile lui Iurie Leancă şi ale lui Victor Ponta.

Consilierul prezidenţial a adăugat că "de-a lungul anilor am avut zeci de întâlniri cu Leancă. M-aş fi aşteptat de la aproape oricine, dar nu de la Iurie Leancă. Să vii tu la Bucureşti, Leancă şi împreună cu Victor Ponta să-l ataci pe preşedinte, după ce cu o seară înainte de summitul de la Vilnius ai venit la Cotroceni şi ai cerut sprijinul preşedintelui, mi se pare incredibil". Diaconescu a mai spus că "Leancă ştie foarte multe lucruri, inclusiv cât de mult ajutor politic a primit de la Traian Băsescu. Să vii aici şi să spui de o atitudine greşită a preşedintelui Băsescu, mi se pare incredbil".

M-aş fi aşteptat de la aproape oricine, dar nu de la Iurie Leancă. Să vii tu la Bucureşti, Leancă şi împreună cu Victor Ponta să-l ataci pe preşedinte, după ce cu o seară înainte de summitul de la Vilnius ai venit la Cotroceni şi ai cerut sprijinul preşedintelui, mi se pare incredibil

Chifu, atac pe flanc la Leancă

Prim-ministrul guvernului de la Chişinău, Iurie Leancă " s-a descalificat ca premier, diplomat şi membru al PPE", susţine pe pagina sa de Facebook consilierul prezidenţial Iulian Chifu, care afirmă că, "penttru 90 mln Ron", Leancă îşi pune la "serviciile la dispoziţie" contra preşedintelui Băsescu.

"Am avut dreptate cu Iurie Leancă. S-a descalificat ca premier, diplomat şi membru al PPE. Cine a mai văzut prim ministru care vine într-o ţară vecină şi, pentru 90 mln Ron, să-şi pună serviciile la dispoziţie într-un război intern contra Preşedintelui acelui stat. Un stat care cca 75 la sută din din cele 500 milioane euro - ajutor pentru dezvoltare - pe care România i-a plătit în calitate de stat membru UE au ajuns în Republica Moldova în principal în programe de reformă instituţională, programe ce au făcut posibilă atât liberalizarea iminentă a vizelor în spaţiul UE cât şi pregătirea pentru parafarea celor două acorduri de la Vilnius ; acordarea cetăţeniei române; a acordat 5500 burse de studii anual pentru licee şi universităţi din România; atunci când Prutul a inundat şi a distrus sate din Republica Moldova s-au construit case în valoare de 9 milioane euro; o nouă interconectare de 100 kw a sistemului energetic a fost gata pe teritoriu României încă din luna noiembrie; a început de asemenea construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni şi lista poate continua", enumeră consilierul prezidenţial Chifu.

Chifu mai susţine că, dincolo de "orice păreri", premierul moldovean " a depăşit orice limită" şi că " măcar şeful său de partid ar trebui să reacţioneze, pentru a evita discutarea cazului în PPE".

Am avut dreptate cu Iurie Leancă. S-a descalificat ca premier, diplomat şi membru al PPE. Cine a mai văzut prim ministru care vine într-o ţară vecină şi, pentru 90 mln Ron, să-şi pună serviciile la dispoziţie într-un război intern contra Preşedintelui acelui stat.

".. actualul atac ridică probleme relevante, mai ales când vine de la persoane care nu şi-au apărat atât de clar pozitţiile în privinţa situaţiei din regiunea separatistă Transnistria, de exemplu, sau a presiunilor suportate din partea Rusiei în jurul summitului de la Vilnius. L-aţi auzit vreodată pe dl. Leancă solicitând retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova? Aici ar trebui să fie cu adevărat ferm şi implicat, nu în politica de la Bucureşti, în afara oricărei campanii electorale", îşi continuă criticile Chifu la adresa premierului moldovean Leancă.

Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere pentru integrarea în UE care să consolideze societatea, nu de declaraţii ca ale preşedintelui Traian Băsescu care să scindeze societatea, consideră premierul moldovean, Iurie Leancă, precizând că problema unirii cu România nu este pe agendă.

Leancă a insistat că Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere în jurul ideii de integrare în Uniunea Europeană şi a adăugat că speră ca, pe viitor, declaraţiile şi acţiunile "să se axeze pe această dimensiune".

Cristian Diaconescu - "preşedintele Băsescu ştia ce vorbeşte".

Privind declaraţiile lui Traian Băsescu în ceea ce priveşte proiectul de ţară, Cristian Diaconescu a lăsat de înţeles că preşedintele ştia foarte bine ce vorbeşte şi a fost un acord european privind declaraţiile acestuia, mai ales în contextul în care UE a pierdut Ucraina cu câteva zile înainte.

"În acel moment, lumea a văzut că un stat foarte relevant, cum a fost Ucraina, şi-a schimbat fundamental poziţia, a înfruntat un milion de oameni de stradă şi cu toate acestea a mers înainte. Dacă cineva îşi imaginează că Moldova trebuia suspendată în acele momente între mari plăci tectonice, este cel puţin naiv. Ceea ce a spus preşedintele Băsescu, dacă nu facem o lectură reducţionistă, a fost un act de mare curaj. Partenerii strategici ai României nu au făcut nicio afirmaţie, nu au reacţionat. Nu s-a făcut pentru că cineva ar fi meritat o mare favoare, ci pentru că li s-a explicat de către preşedinte cum s-a jucat. Nu pot să zic că ne-au lăsat singuri, dar au privit prudent la evoluţii"

Cristian Diaconescu la Adevărul Live - "Mi se pare incredibil că Leancă vine la Bucureşti şi-l atacă pe preşedinte, după cât ajutor politic a primit de la el"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite