VIDEO Barroso, după întâlnirea cu premierii Ponta şi Leancă: Comisia Europeană propune ridicarea vizelor pentru R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
Premierul Victor Ponta alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat, după întâlnirea cu premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă, că Republica Moldova întruneşte criteriile pentru eliminarea vizelor.

Preşedintele CE a anunţat, la Bruxelles, că Republica Moldova întruneşte criteriile de ridicare a vizelor. 

"Sunt mândru să anunţ astăzi că raportul Comisiei privind liberalizarea vizelor conchide că Moldova a îndeplinit toate condiţiile. Comisia Europeană propune ridicarea vizelor pentru cetăţenii europeni", a anunţat Barroso.

În acelaşi timp, premierul R. Moldova, Iurie Leancă, a declarat că ţara sa aşteaptă Summitul de la Vilnius şi doreşte "să parafeze fiecare pagină a Acordului de Asociere" la UE.

"La Vilnius vrem să parafăm fiecare pagină a Acordului de Asociere. Declaraţia potrivit căreia R. Moldova a întrunit condiţiile privind liberalizarea regimului de vize este o veste pe care R. Moldova o aştepta!", a subliniat Leancă.

Cele mai importante declaraţii: 

Jose Manuel Barroso: A fost o plăcere să ne întâlnim cu premierii Ponta şi Leancă. Cred că astăzi este o premieră, prima dată când avem o întâlnire între Comisie, guvernul unui stat membru şi guvernul unei ţări de la care ne aşteptăm să se asocieze la Uniunea Europeană. Vreau să mulţumesc în mod special României şi premierului Ponta. Cred că sprijinul puternic al României este apreciat şi arată nu doar că beneficiază de pe urma integrării, ci şi că oferă un sprijin comunităţii europene. Obiectivele politicii noastre nu se opresc la graniţă, de aceea am discutat despre securitatea energetică, interconexiunea de gaze. Europenii ar trebui să aibă acces la energie ieftină, iar Moldova ar trebui să aibă aceleaşi drepturi.

Astăzi am făcut progrese semnificative în ce priveşte proiectele de interconectare energetică şi am luat decizii concrete. În primul rând, proiectul Iaşi-Ungheni reprezintă prima interconectare a Moldovei cu piaţa europeană, de pe urma căruia cetăţenii R. Moldova vor beneficia.

În al doilea rând, am identificat un proiect energetic care va ajuta Moldova să crească importul de energie electrică din România. Ambele proiecte vor stabiliza aportul de energie al R. Moldova.

Vom continua să ne extindem sprijinul şi am discutat, de asemenea, să oferim susţinere şi din partea Băncii Mondiale. Cooperarea apropiată dintre Moldova şi România este un important pas înainte. Le mulţumesc premierilor pentru viziunea lor şi modul în care conduc cele două state.

Sunt mândru să anunţ astăzi că raportul Comisiei privind liberalizarea vizelor conchide că Moldova a îndeplinit toate condiţiile. Comisia Europeană propune ridicarea vizelor pentru cetăţenii europeni

Premierul R. Moldova, Iurie Leancă: Mă bucur să constat că lucrările pe gazoductul Iaşi-Ungheni se derulează cum am planificat. Sunt convins că împreună cu alte elemente ale acestui proiect vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare cu gaze ale R. Moldova.

La Vilnius vrem să parafăm fiecare pagină a Acordului de Asociere. Declaraţia potrivit căreia R. Moldova a întrunit condiţiile privind liberalizarea regimului de vize este o veste pe care R. Moldova o aşteaptă. Iată că merg acasă cu un sentiment mare de bucurie! Sunt convins că la Vilnius vom avea un summit extrem de productiv pentru viitorul european al R. Moldova.

Premierul Victor Ponta:  Îi mulţumesc domnului Barroso, această întâlnire este un  mesaj puternic pentru importanţa Parteneriatului Estic. Moldova poate fi sprijinită de ţări deja membre pentru a-şi face un parcurs mai rapid şi mai eficient al integrării europene. Sunt onorat să particip la această întâlnire alături de domnul Leancă. România consideră ca o datorie de a se implica în prima linie a asistenţei pentru o mai bună integrare a Moldovei în parcursul european.

Am identificat în acest moment proiectele concrete de infrastructură energetică şi de transporturi care pot fi dezvoltate în perioada următoare. România, Moldova şi CE vor identifica şi prezenta toate resursele şi procedurile necesare pentru ca aceste proiecte să fie realizate. Vreau să afirm hotărârea Guvernului de a folosi toate resursele posibile pentru a dezvolta aceste proiecte, să spun că în baza acestei întâlniri la cel mai înalt nivel toate structurile guvernamentale continuă să lucreze. Vreau să afirm suportul total,  necondiţionat pe care România îl acordă şi la Vilnius parcursului european al R. Moldova. Mă bucură anunţul domnului Barroso referitor la procedura de ridicare a vizelor.

De asemenea, aş vrea să mulţumesc preşedintelui Barroso pentru modul tranşant, european şi corect în care a prezentat situaţia la nivel european apropo de spaţiul Schengen. Din partea Guvernului României, sprijinul pentru Moldova este total şi această întâlnire ne va ajuta foarte mult.

Pe agenda discuţiilor au figurat o serie de proiecte precum interconexiunea de gaze, respectiv cea energetică, dar şi Acordul de Asociere a R. Moldova la Uniunea Europeană.

Materiale pe aceeaşi temă:

Premierul Ponta: Mă bucur că se ridică vizele pentru Moldova, dar sper să nu păţească ce am păţit noi cu Schengen

Comisia Europeană propune abolirea vizelor pentru moldoveni. Barroso: „Este un lucru bun pentru cetăţeni şi un pas important pentru integrarea europeană a Republicii Moldova“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite