Iulian Fota: E o practică în administraţia locală şi centrală de la noi de a ignora informările SRI. De mai multe ori au fost pur şi simplu neglijate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate, Iulian Fota, a comentat joi seara pe tema informărilor emise de SRI, încă din 2016, privind pesta porcină, declarând că „în administraţia locală şi centrală există o practică de a ignora aceste informări”. Fota a mai precizat că, încă de pe vremea când era consilier, informaţiile venite de la SRI „erau pur şi simplu neglijate”.

„Este o practică nefericită, dar curentă în administraţia noastră, şi locală, şi centrală, de a ignora aceste informări. De mai multe ori am constatat că informările erau pur şi simplu neglijate. Nu-i interesa! Iar unii dintre miniştri, prin natura rolului lor, ei sunt nişte oameni care plutesc pe acest pământ şi odată ce au ajuns miniştri, pierd ideea de responsabilitate. Şi cel puţin în vreo două situaţii, s-a lăsat cu puţin scandal din partea mea, pentru că mi s-a părut că e o formă de iresponsabilitate”, a declarat Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.

Fota a mai explicat că în perioada în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ocupa funcţia de premier, mai multe instituţii guvernamentale refuzau să mai ofere informaţii din sfera securităţii pe motiv de „conjunctură politică”. 

„Aici e în funcţie şi de conjunctură politcă. Când o instituţie e declarată ca adversar, ca duşman, în momentul ăla, fie e ignorată, fie nu mai e informată. Eu am trăit la Cotroceni o perioadă, spre sfârşitul preşedinţiei, când, în ciuda faptului că preşedintele României era şeful CSAT-ului şi gestionam chestiuni de securitate naţională - noi, împreună cu Guvernul -, instituţii guvernamentale nu ne mai informau asupra problemelor curente cu care România se confrunta. De ce? Pentru că mesajul era: ăia sunt duşmanii noştri politici, să nu vă mai prind că le daţi vreo informaţie! Summit NATO - vorbim de chestii serioase pe care noi le-am organizat şi le-am pus lucrurile cap la cap cu efort, pentru că eram incluşi într-un embargo informaţional, doar pe simplul fapt că fusesem declaraţi adversari”, a exemplificat Iulian Fota. 

Serviciul Român de Informaţii a informat despre pericolul pestei porcine din iunie 2016, iar până în august 2018 au fost făcute 132 de informări pe acest subiect a anunţat, joi seară, preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii Serviciului, Claudiu Manda.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite