IT-iştii şi solidaritatea socială

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care lucrează în domeniul IT ar putea să se gândească un pic la cât de corectă este scutirea lor de impozit pe venit în raport cu societatea.

Vor şcoli bune, spitale, drumuri şi autostrăzi, administraţie publică funcţională, poliţie, judecătorii, parcuri şi stadioane. IT-istii vor o-ţară-ca-afară, dar n-au plătit în viaţa lor impozit pe venit ca ceilalţi şi nu pentru că ar fi vreo categorie dezavantajată social.

Majoritatea nu s-au gândit niciodată în termenii ăştia pentru ca au fost învăţaţi că li se cuvin banii şi bunăstarea. Au câştiguri medii de peste 1000 de euro, într-o ţară in care majoritatea câştigă salarii de 1200 lei. 

Normal şi corect ar fi să contribuie la societatea in care trăiesc. Simplu.

S-a reluat discuţia publică despre privilegiile IT-iştilor, în contextul în care ieri liderul PNL Ludovic Orban a declarat că nu i se pare normal ca aceştia să fie scutiţi de plata impozitului pe venit.

În schimb, social-democraţii se declară mari susţinători ai acestei măsuri, vezi declaraţiile ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, de la începutul acestui an sau recentele declaraţii ale ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu. Social-democraţii, în ciuda ideologiei pe care zic că o reprezintă, pierd din vizor principiile de echitate şi solidaritate socială, în favoarea unor presupuse avantaje competitive ale României şi crearea unei expertize specifice, argumente care nu se susţin în comparaţie cu ţările din jur care nu practică această scutire. Şi chiar de-ar fi argumente valide, atunci ar putea să fie aplicabile şi altor domenii, cu riscul să avem atâtea scutiri de taxe încât „numai proştii să plătească impozit”, ceea ce ar trebui să ridice întrebări legate de moralitatea măsurii, dar şi sustenabilitatea construcţiei unui stat funcţional.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite