Istoricul Marius Oprea îl acuză pe Cioloş că şi-a fondat partidul cu ajutorul unui fost securist. Reacţia fostului premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Oprea îl acuză pe Dacian Cioloş că unul dintre fondatorii legali ai partidului PLUS a fost maior al Securităţii, care a coordonat o anchetă penală la care istoricul a fost supus în 1988. Fostul premier a reacţionat acuzaţiilor, precizând că este „sătul de scandal şi de mârlănie“. Şi Vlad Voiculescu a precizat că n-a ştiut cine sunt părinţii avocaţilor care i-au ajutat la înfiinţarea partidului, „pentru că nu avem obiceiul să facem dosare“.

Într-un articol intitulat „Eminenţa cenuşie din spatele partidului lui Dacian Cioloş este ANCHETATORUL meu de la Securitate“, istoricul Marius Oprea, fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER), îl acuză pe fostul premier că şi-a înregistrat partidul PLUS cu ajutorul casei de avocatură „Iordache & Partners“, fondată de Alexandru Iordache, despre care spune că a fost maior de Securitate şi anchetatorul lui din 1988

„Toţi fondatorii, aşa cum apar pe site-ul Tribunalului Bucureşti sunt de la Casa de avocatură «Iordache & Partners», fondată în 1992 de Alexandru Iordache, personaj care mi-e mai cunoscut mie, lui Caius Dobrescu şi Sorin Matei drept «maiorul Alexandru» de la Securitate, coordonatorul anchetei penale la care am fost supuşi în vara anului 1988“, scrie Marius Oprea.

În plus, istoricul precizează că secretarul general al partidului condus de Dacian Cioloş este fiul maiorului de Securitate, Adrian Alexandru Iordache, care este şi managing partner la casa de avocatură a firmei, iar vicepreşedinte al partidului PLUS este nora fostului securist.

Cioloş: „Afirmaţia că ar exista o eminenţă cenuşie în spatele meu e mizerabilă“

Fostul premier a reacţionat, într-o postare pe Facebook, precizând: „Asocierea numelui meu cu oameni pe care nu îi cunosc este un lucru mizerabil. La fel de mizerabilă este şi afirmaţia că ar exista o eminenţă cenuşie în spatele meu. Nu am judecat şi nici nu voi judeca vreodată oamenii în funcţie de rudele lor, ci în funcţie de faptele lor“. Cioloş a mai spus că „sunt sătul de scandal şi de mârlănie“ şi că e epuizant să răspundă tuturor aberaţiilor care apar despre el.

„În mod ironic, «jurnalistul» care semnează atacul de astăzi are acelaşi nume de familie ca unul dintre cei mai controversaţi oameni politici din România. Având în vedere cât de mulţi români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate «demonstra» că există cel puţin o legătură între oricare dintre noi şi Securitate. Scopul meu nu este să sap după mizerii şi să produc scandal pentru a ajunge în atenţia publicului. Scopul meu este să ajut, cu tot ceea ce pot, să avem o Românie mai bună“, a mai precita Cioloş.

Voiculescu: „Nu putem reactiva principiul «originilor sănătoase»“

De asemenea, fostul ministru al Sănătăţii în guvernul tehnocrat Cioloş şi membru PLUS, Vlad Voiculescu, a venit cu lămuriri la acuzaţiile lui Marius Oprea. Într-o postare pe Facebook, Vlad Voiculescu spune că partidul PLUS a fost înfiinţat de trei tineri avocaţi, „oameni cu CV-uri serioase în domeniul privat, care erau copii la Revoluţie“ şi că n-au ştiut, dar nici nu şi-au dorit să verifice cine sunt părinţii lor.

„Nu ne-am pus niciodată problema şi nici nu ne-o vom pune de acum încolo să întocmim dosare de cadre pentru oamenii care vor să ni se alăture sau să ne ajute. Nu putem reactiva principiul «originilor sănătoase». Nu putem şi nici nu ne dorim să verificăm familiile oamenilor care vin alături de noi, oameni cărora nu le vom imputa niciodată fapte sau opţiunile părinţilor, fraţilor, surorilor, unchilor, mătuşilor sau bunicilor.

În concluzie, nu am ştiut cine sunt părinţii avocaţilor care ne-au ajutat să fondăm partidul pentru că nu avem obiceiul să facem dosare. Aceste practici sunt mai degrabă stilul celor care au făcut «dezvăluirile», a scris Vlad Voiculescu pe pagina sa de facebook.

Dacian Cioloş a anunţat, pe 15 decembrie 2018, la Cluj-Napoca, înfiinţarea unui nou partid politic – Partidul Libertăţii, Unittăţii şi Solidarităţii (PLUS) – care avea să-i ia locul partidului Mişcarea România Împreună (MRÎ). Tot el preciza atunci că va solicita retragerea dosarului de înregistrare a MRÎ din cauza tergiversărilor în instanţă.

 „Vrem să construim o Românie care să fie pe plus. Vă invit pe toţi începând de astăzi să veniţi alături de noi să vă înscrieţi. Acesta va fi partidul cu care vom schimba România în bine“, a fost anunţul fostului premier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite