IPP: Avem mai puţini jurişti şi mai multe femei în actualul Legislativ. Cei mai mulţi parlamentari traseişti au fost realeşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit studiului IPP, femeile nu sunt sprijinite politic pentru a deţine funcţii de conducere în Parlament FOTO Adevărul
Potrivit studiului IPP, femeile nu sunt sprijinite politic pentru a deţine funcţii de conducere în Parlament FOTO Adevărul

Institutul pentru Politici Publice a tranmis, marţi, o analiză a Parlamentului ales în decembrie anul trecut. Pe lângă o creştere semnificativă a numărului aleşilor în actualul mandat, consecinţă a sistemului electoral actual, IPP a observat că a scăzut şi numărul juriştilor din Parlament, însă a crescut numărul doamnelor alese în Legislativ.

Studiul IPP arată că nu s-a produs o înnoire a aleşilor din Parlament, deşi aceasta este prima impresie, întrucât 53% dintre membrii acutalului Legislativ sunt la primul mandat. Însă 61% dintre aleşii din Parlamentul format în 2008 erau persoane care ocupau pentru prima oară un fotoliu în sala de plen. Mai mult, 5% dinte actualii parlamentari au mai fost membrii în Legislativele trecute (2004 – 2008 sau chiar 2000 – 2004).

Unsprezece deputaţi în 2008 sunt acum senatori şi opt senatori din 2008 au devenit, în urma alegerilor generale din decembrie, deputaţi. După cinci mandate de deputat, vicepreşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu a câştigat primul său mandat de senator, iar pesedistul Cristian Sorin Dumitrescu a redevenit senator după două mandate la Senat şi trei la Camera Deputaţilor.

Tot unsprezece deputaţi au fost realeşi din partea unei alte formaţiuni decât cea din partea căreia au devenit parlamentari în 2008, iar la Senat au fost înregistrate şaisprezece astfel de cazuri printre aleşii actualului Legislativ.

IPP a arătat că cele mai comune profesii ale actualilor parlamentari sunt ingineri (33%), economişti (21%) şi jurişti (19%). Cea mai comună profesie în vechiul Legislativ era aceea de jurist.

Din ce 412 deputaţi, 55 sunt femei (cele mai multe din partea PSD – 21), iar din cei 176 de senatori, 12 sunt femei (cele mai multe fiind alese tot din partea social-democraţilor – 5).

Concluziile studiului IPP arată că rata de înnoire a componenţei actualului Parlament nu este atât de mare pe cât se anticipa, că partidele nu au o politică europeană de promovare a doamnelor în funcţii de decizie (nicio femeie în Birourile permanente ale celor două Camere), cinci Comisii Permanente sunt conduse de femei, dintr-un total de 67 de comisii.

„În general, actualii parlamentari si-au păstrat circumscripiile si colegiile pentru care candidau si în mandatul trecut, 18% schimbându-le pe cele din 2008”, se arată în comunicatul transmis de IPP, care se încheie cu aşteptările pe care le are Institutul de la actualul Parlament:

Se asteaptă ca actualul Parlament al României să devină mult mai activ în politicile europene, formulând poziţii de substanţă la propunerile de acte comunitare iniţiate de Parlamentul European si Consiliu, faţă de mandatul trecut când Parlamentul României a fost ultimul dintre parlamentele statelor membre în materie de contribuţie la legislaţia comunitară.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite