Ipocrizie marca PNL. Baronii locali vor fi aleşi cum a decis PSD. Predoiu a dat aviz negativ pentru alegerea indirectă a şefilor de CJ. Care e motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avizat negativ proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care preşedinţii de Consilii Judeţene urmau să fie aleşi indirect, prin votul consilierilor judeţeni, măsură care ar fi redus influenţa baronilor locali. Motivul: s-ar schimba sistemul electoral cu mai puţin de un an înainte. Însă Guvernul tocmai şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. ”Acolo rămâne tot vot direct”.

Ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, a anunţat în şedinţa de Guvern că Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ pe OUG. 

Apoi a luat cuvântul ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. „Din punct de vedere constituţional avem o vulnerabilitate de netrecut. Acest sistem nou de alegere a preşedinţilor de CJ într-o manieră indirectă reprezintă o schimbare faţă de situaţia anterioară, ceea ce ar intra în contradicţie cu decizia CCR, care impune păstrarea sistemelor de vot neschimbat cu o perioadă de un an de zile înainte de alegeri“, a spus Predoiu. 

Întrebat de premierul Ludovic Orban de ce în cazul primarilor poate fi schimbat sistemul electoral cu câteva luni înainte de alegeri, dar în cazul şefilor de CJ, nu, ministrul Predoiu a răspuns: „La alegerea primarilor e acelaşi sistem de vot - direct. Aici e o schimbare radicală“. 

Întrebat ce soluţie există pentru alegerea primarilor în mod indirect, ministrul Justiţiei a răspuns: „Soluţia este în Parlament prin deblocarea dezbaterilor. Dacă Parlamentul adoptă, e voinţa Parlamentului“. 

OUG pentru anticipate

Guvernul va adopta azi o ordonanţă de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate. Dat fiind faptul că în România nu s-au organizat niciodată alegeri anticipate, nu există în legislaţie prevederi clare pentru organizarea unui astfel de scrutin. Prin urmare, Gvernul Orban va adopta în şedinţa de azi o ordonanţă de urgenţă pentru a stabili exact paşii procedurali din momentul dizolvării Parlamentului până la stabilirea datei alegerilor anticipate.

De ce va adopta azi Guvernul această OUG?

Pentru că, în situaţia în care moţiunea de cenzură va fi adoptată miercuri de Parlament, Guvernul Orban rămâne interimar, dar nu mai poate adopta OUG. Aşadar, Executivul pregăteşte azi cadrul legislativ pentru organizarea alegerilor anticipate, fie că ele vor avea loc sau nu. 

„A existat această discuţie cu AEP. A rezultat necesitatea reglementării situaţiei în care se ajunge la anticipate. În legislaţia actuală nu există o reglementare precisă. Termenul maxim de oraganizare a alegerilor prevăzut de Constituţie este de 90 de zile. Trebuie să avem prevederi concrete. Nu mă aştept ca PSD să strângă voturile pentru moţiune, dar paza bună trece primejdia rea. E bine să fim pregătiţi pentru orice eventualitate“, a spus Ludovic Orban. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite