Ipocrizie de Bruxelles: Comisarii cu probleme din România şi Ungaria sunt respinşi, cei din Franţa şi Belgia merg mai departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rovana Plumb. FOTO Arhivă Adevărul
Rovana Plumb. FOTO Arhivă Adevărul

Candidaţii României şi ai Ungariei pentru funcţia de comisar european au primit un vot de neîncredere în Comisia juridică a Parlamentului, fiind anumite suspiciuni privind un conflict de interese. Pe de altă parte, alţi candidaţi cu probleme de integritate, cum sunt cei ai Franţei şi Belgiei, merg mai departe.

În urma audierilor din Comisia juridică din legislativul european, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, adică propunerile României şi Ungariei, nu au primit undă verde pentru a putea merge la următoarea etapă, cea a audierilor din comisiile de specialitate. Motivul, „presupuse conflicte de interese, care ar fragiliza şi alţi pretendenţi, precum franţuzoaica Sylvie Goulard”, comentează AFP.

Astfel, în urma acestei prime runde a analizei candidaturilor pentru Comisia Europeană, euroaleşii au decis blocarea doar a celor doi candidaţi, cu toate că şi alte propuneri prezintă probleme de integritate. 

Siegfried Mureşan a declarat într-un interviu pentru Adevărul că eurodeputaţii s-au uitat în această etapă doar pe declaraţiile de avere, însă ar urma să fie discutate şi alte aspecte legate de probleme de integritate.

De exemplu, împotriva candidatului polonez Janusz Wojciechowski există o anchetă din partea OLAF, vizând falsificări ale unor cheltuieli de călătorie, ceea ce nu i-a împiedicat pe cei din Polonia, alt stat ameninţat cu activarea Articolului 7 din Tratatul UE, să-l propună pentru Comisia Europeană.

Suspiciuni asupra integrităţii sunt şi în cazul propunerii Franţei pentru o funcţie de comisar european, cea care a fost acceptată de Ursula von der Leyen pentru portofoliul Piaţă Internă. Sylvie Goulard a returnat suma de 45.000 de euro Parlamentului European în cadrul unei afaceri de presupuse angajări fictive,  potrivit AFP, însă în alte ţări, asemenea nereguli sunt pedepsite cu închisoarea. Reamintim că în urma unui dosar de angajări fictive Liviu Dragnea a ajuns în închisoare, fiind condamnat la trei ani şi şase luni. 

Nu în ultimul rând, Didier Reynders, fost ministru de Externe al Belgiei, care a fost propus pentru funcţia de comisar european pe Justiţie, este acuzat de corupţie şi spălare de bani, însă oficial respinge învinuirile, scrie politico.eu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite