Iordache, despre modificarea Codului Penal: Dacă unii dintre colegi au venit cu nişte propuneri care sfidează realitatea, nu înseamnă că vor fi şi susţinute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache. FOTO Inquam Photos
Florin Iordache. FOTO Inquam Photos

Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache, a afirmat marţi, la finalul dezbaterilor de fond privind modificarea Codului penal că amendamentele depuse de CSM sunt importante pentru comisi. Întrebat despre amendamentele depuse de unii deputaţi PSD, acesta a spus că „dacă unii dintre colegi au venit cu nişte propuneri care sfidează realitatea, nu înseamnă că vor fi şi susţinute“.

“Trebuie să înţelegem un lucru: ne dorim nişte legi mai bune, nişte legi care să lase la o parte arbitrariul. Ce ne interesează pe noi este ca toate acele amendamentele care beneficiază de o susţinere majoritară a CSM - repet, pentru noi este foarte importantă poziţia CSM - în altă ordine de idei Înalta Curte, Parchetul General, asta este ordinea. Asta nu înseamnă că, dacă unii dintre colegii noştri noştri au venit cu nişte propuneri care sfidează realitatea, vor fi şi susţinute. Sunt nişte amendamente, nu putem împiedica pe niciun coleg, indiferent de partidul din care face parte să depună amendamente, dar de la a depune până la a susţine este drum lung”, a susţinut Florin Iordache, la finalul şedinţei Comisiei.

Executarea la domiciliu a pedepselor pentru condamnările de până în trei ani şi pentru infracţiuni fără violenţă sau pedepsirea cu închisoare sau amendă a divulgării informaţiilor dintr-un dosar se numără printre amendamentele depuse de parlamentari ai PSD şi UDMR la proiectul de lege privind modificarea Codului penal. De asemenea, un alt amendament este ca măsura de confiscare extinsă ”să se poate aplica asupra bunurilor dobândite ulterior intrării în vigoare a Legii pentru modificarea şi completarea Codului Penal numai dacă există probe certe că bunurile respective provin din activităţi infracţionale”.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu propune un amendament la Legea 286/2009 privind Codul penal potrivit căruia persoanele care au condamnări de până la trei ani de închisoare să execute pedeapsa la domiciliu, dacă faptele comise nu au fost violente.

Tot Rădulescu propune ca pedepse cu închisoarea la domiciliu să se aplice şi în cazul persoanelor care au condamnări de peste trei ani, dar au vârsta de cel puţin 60 de ani sau suferă de boli grave sau incurabile stabilite prin lege, al mamelor cu copii şi al gravidelor, cu excepţia persoanelor care au săvârşit infracţiuni cu violenţă.

Rădulescu vrea şi închisoare de la doi la şase ani pentru arestarea sau aplicarea unei alte măsuri unei persoane în cazul căreia se ştie că nu există probe concrete că a săvârşit vreo infracţiune. "Reţinerea, arestarea ori implicarea unei măsuri preventive neprivativă de libertate unei persoane, ştiind sau acceptând că nu există probe concrete din care să rezulte dincolo de orice îndoială că aceasta a săvârşit o infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 6 ani şi interzicerea dreptului de a mai profesa", se arată în amendament.

Totodată, deputatul UDMR Marton Arpad vrea ca măsura de confiscare extinsă ”să se poate aplica asupra bunurilor dobândite ulterior intrării în vigoare a Legii pentru modificarea şi completarea Codului Penal numai dacă există probe certe că bunurile respective provin din activităţi infracţionale”.

De asemenea, deputatul PSD Eugen Nicolicea a depus un amendament care prevede ca ”cei care divulgă date privind desfăşurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetaţi, a induce în opinia publică ideea vinovăţiei lor sau a zdruncina în orice fel prezumţia de nevinovăţie să fie pedepsiţi cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă”.

La comisia parlamentară specială au fost depuse 105 amendamente la proiectul privind Codul penal, de către PSD, UDMR, ALDE şi PNL:

Dezbaterile de fond a amendamentelor depuse la modificarea Codului penal s-au terminat, urmând ca miercuri, la ora 14.00, membrii Comisiei Iordache să se reunească într-o nouă şedinţă.

La începutul şedinţei, Florin Iordache a anunţat că încă nu se vor vota amendamentele, ci doar vor fi dezbătute, urmând ca miercuri şi joi să se întâlnească din nou membrii Comisiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite