Ion Păduraru, o victimă sigură a coaliţiei lui Plahotniuc în drumul spre anticipate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desemnarea joi seară, de către preşedintele Republicii Moldova, a lui Ion Păduraru în funcţia de premier adânceşte şi mai mult criza politică, cu care se confruntă statul moldav în ultimele luni. Alegerea lui Nicolae Timofti s-ar putea dovedi în câteva zile falimentară întrucât fostul secretar din aparatul administrativ al Preşedinţiei moldovene nu are un sprijin politic consistent care să îi asigure votul de investitură în plenul de la Chişinău.

Deşi s-a declarat optimist în depăşirea obstacolului de la investitură, Ion Păduraru are de trecut un examen extrem de dur al negocierilor cu partidele politice care trebuie să îi acorde votul de încredere pentru a se evita tristul scenariu al alegerilor anticipate.

„Direcţia politică a guvernului propus de mine va fi una proeuropeană. Prioritatea principală este stabilizarea situaţiei economice, trebuie reluat dialogul cu intituţiile financiare internaţionale şi trebuie să punem în capul mesei implimentarea Acordului de Asociere” a declarat premierul desemnat, potrivit diez.md.

Astfel, conform textului decretului prezidenţial, Ion Păduraru  are la dispoziţie 15 zile pentru a întocmi lista şi programul Cabinetului său în vederea votului de încredere din plenul de la Chişinău. În acest răstimp, misiunea premierului desemnat va fi extrem de dificilă în a –şi contura o majoritate politică care să îi acorde susţinerea în Parlament pentru că PDM nu va renunţa la opţiunea sa de a –şi impune propriul premier cu riscul de a se ajunge la anticipate.

„Totul e în mâna parlamentarilor. Nu-mi doresc anticipatele, dar dacă vor avea loc, înseamnă că aşa vor deputaţii” a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

La rândul său, preşedintele PDM, Marian Lupu, a declarat, la postul Publika tv, că prin desemnarea candidaturii lui Păduraru la funcţia de premier, Nicolae Timofti impinge Republica Moldova spre anticipate.

"Nu s-a discutat această candidatură. Este o decizie surprinzătoare. Nu demult după discuţiile pe care le-am cu instituţia prezidenţială am fost invitaţi la Preşedenţie pentru a discuta o alta candidatură. La jumătate de drum am fost informaţi că situaţia s-a schimbat, iar la scurt timp s-a emis decretul. Mai multe detalii vom da mâine dimineaţă. Această decizie întradevăr care probabil ţine cont de împingerea Moldovei spre alegerile anticipate. Aceste candidat nu întruneşte voinţa fracţiunilor şi sunt şi alte cusururi. Vom face o analiză serioasă şi vom veni mâine cu o poziţie din partea amajorităţii parlamentare, care a existat şi continuă să existe", a adăugat liderul PDM, la postul publika tv.

 Declaraţia lui Marian Lupu este un avertisment adresat şefului statului moldovean pentru impunerea voinţei lui Vlad Plahotniuc în a controla pe deplin guvernarea de la Chişinău, cu riscul de a se schimba peste noapte vectorul geopolitic al ţării. Prin respingerea opţiunii Plahotniuc propusă de majoritatea constituită din parlamentari de strânsură în jurul PDM, Timofti şi-a jucat ultima carte înainte a de a-şi încheia mandatul întrucât a dovedit că nu are în jurul său oameni politici de forţă care să treacă peste barajul impus în Parlament de Plahotniuc şi oamenii săi din PDM, odată cu căderea propunerii Ion Sturza. În acest sens, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, a declarat  că este regretabil că şeful statului moldovean  a înaintat „un nume fără vreun sprijin politic”.

„Dacă e tot înregimentat, putea semna pentru cel puţin un candidat cu potenţial. Se joacă de-a ţara şi de-a testiculele expirate. Ca sunt prosti – am ştiut, ca sunt bădărani – au demonstrat, că sunt minusculi – ne-au convins”, a afirmat  Sergiu Ostaf, potrivit infomoldova.

În faţa şantajului repetat pe care l-a exercitat Vlad Plahotniuc în acest răstimp la preşedinte pentru impunerea propriei sale nominalizări la şefia Executivului de la Chişinău este greu de înţeles raţionamentul lui Nicolae Timofti în a-l desemna pe Ion Păduraru. Potrivit jurnaliştilor moldoveni, proaspătul premier desemnat Ion Păduraru are probleme de integritate întrucât a fost implicat în scandalul dintre fostul premier Vlad Filat şi fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, Ilan Shor. Astfel, în autodenunţul din octombrie 2015, primarul Orheiului, Ilan Shor preciza următoarele:  „l-a cunoscut pe Filat în anul 2008 în incinta clubului Flamingo. Ulterior cei doi s-au întâlnit în 2010, când ultimul deţinea funcţia de premier al Republicii Moldova. În acea perioadă firma deţinută de Shor, Dufremall se afla într-un proces judiciar cu LeBridge. Potrivit avocaţiilor lui Shor, Dufremall urma să piardă procesul, întrucât acesta ar fi fost influenţat de însuşi premierul de atunci Vlad Filat urmare a presiunilor venite din partea LeBridge. Intermediarul dintre Filat şi LeBridge ar fi fost actualul consilier prezidenţial Ion Păduraru”. În momentul de faţă, decizia lui Timofti de a marşa pe candidature lui Păduraru s-a dovedit a fi falimentară întrucât premierul desemnat este implicat în scandalurile de corupţie a fostului lider PLDM, Vlad Filat şi nu poate fi o soluţie serioasă în evitarea alegerilor anticipate. Pe de altă parte, este greu de crezut că din puşcărie Vlad Filat îi poate asigura prin Ştreleţ o majoritate confortabilă lui Păduraru ca să treacă de votul de investitură fără sprijinul PDM .

„Eu consider că preşedintele puţin s-a grăbit, putea să mai iniţieze consultări cu cei care formează coaliţia majoritară. Poate se întâmpla altfel şi PDM putea să propună alte candidaturi. Cert este că acest candidat din start spune că nu va avea şanse. Iar a beneficia de un suport total al tuturor fracţiunilor, practic în actualul Legislativ este imposibil„ a conchis vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM, Victor Juc, potrivit mesaj.md.  

Analiştii din presa de la Chişinău au susţinut faptul că şeful statului moldovean este vulnerabil în faţa lui Vlad Plahotniuc prin dosarele penale pe care le-ar avea copii săi. În acest sens, potrivit unor surse din Procuratură citate de jurnaliştii moldoveni, unul dintre băieţii lui Nicolae Timofti s-ar face vinovat de trafic de influenţă în timp ce altul de comercializare de stupefiante iar dosarele acestora ar fi ţinute la sertar de către oamenii lui Plahotniuc şi folosite ca instrument de şantaj.  Dacă în plan politic situaţia este departe de a fi rezolvată cel puţin până la declanşarea alegerilor anticipate, în plan economic Republica Moldova este prinsă în menghina incapacităţii de plată ,ca urmare a creşterii cheltuielilor statului şi a lipsei de finanţare în urmara blocării acordului cu FMI şi BERD.

„Desigur, prima provocare, nu economică, dar politică este lipsa unui sistem eficient de guvernare, care ar adopta decizii în favoarea bunăstării cetăţenilor şi pentru o dezvoltare economică rapidă. La această provocare cetăţenii vor răspunde deja anul viitor, a declarat pentru NOI.md, analistul economic, Elena Gorelova.

Potrivit acesteia,  provocările economice nu s-au încheiat, dimpotrivă, s-au majorat.

„Nu merită să sperăm că acest an va fi mai favorabil din punct de vedere economic. În primul rînd, nu trebuie să aşteptăm, chiar şi avînd o creştere a producţiei, că această creştere va fi mare. Potrivit prognozelor Fondului Monetar Internaţional (FMI), creşterea economiei mondiale şi a economiei vecinilor noştri, dacă va fi înregistrată, atunci va una nesemnificativă”, a adăugat Gorelova.

De asemenea, politicienii din jurul oligarhului Vlad Plahotniuc ar trebui să conştientizeze că vor fi principalii vinovaţi pentru falimentul economic în contextul în care va veni la putere stânga putinistă şi va denunţa unilateral Acordul de Liber Schimb parafat cu UE. În momentul de faţă, România nu trebuie să stea nepăsătoare faţă de ce se întâmplă politic la Chişinău ci trebuie să se implice în medierea conflictului dintre Plahotniuc şi şeful statului moldovean, pentru a se evita scenariul sumbru al anticipatelor . Până atunci, Dodon şi Usatâi îşi fac încălzirea pe margine pentru predarea Republicii Moldova, Rusiei putiniste.

„Personal, nu-l cunosc şi nu pot să-i dau apreciere din punct de vedere profesionist, dar, din ceea ce am reuşit să mă documentez, sunt multe întrebări legate de integritatea acestuia. Cel puţin, atunci când au fost discuţii în Parlament referitor la Filat, Shor etc. am auzit şi numele dânsului în şedinţa secretă în plenul Parlamentului. Probabil, vor fi întrebări grave ce ţin de integritatea dânsului. Acest pas cred că este unul dintre paşii corecţi spre alegeri parlamentare anticipate”, a declarat preşedintele PSRM, potrivit Moldova24.md.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite