Ion Iliescu despre 1990: „Încercarea Regelui Mihai de a veni în România a fost neînţeleaptă. Coposu era privit ca un om care venise să perturbe echilibrul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a oferit un interviu postului de televiziune Digi 24, abordând ca temă principală anii '90, cu momentele cele mai importante: alegerile, mineriadele şi tensiunile politico-sociale ale vremii.

Principalele partide istorie au cerut înainte de alegerile din 1990 ca acestea să nu fie organizate de FSN, ci de un guvern format din "tehnocraţi". Fostul preşedinte consideră că această propunere "a fost nerealistă": "Ţara percepuse FSN-ul ca născut din Revoluţia română. Cine să exercite această responsabilitate în condiţiile date? Eu am fost un factor de echilibru. Ieşirea mea, scoaterea mea din FSN ar fi provocat dezechilibru, explozia relaţiilor sociale. Oamenii m-au perceput ca simbolul acestei schimbări, dar eu nu am folosit asta ca un factor de presiune".

Iliescu este de asemenea convins că la acea vreme "Coposu era privit ca un om care venise să perturbe echilibrul societăţii de atunci".

Legat de Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, prin care se cerea ca în structura conducerii Statului să nu existe foşti lideri comunişti, Ion Iliescu a ţinut să menţioneze că această propunere care îl viza implicit a fost nefirească: "Eram cunoscut ca cel mai activ oponent al lui Ceauşescu, exclus din partid şi trimis la reeducare în 1971. Erau fireşti asemenea sloganuri referitoare la mine? "

În privinţa "fenomenului Piaţa Universităţii", Iliescu a răspuns în cadrul interviului de la Digi 24 că "Era o exprimare într-un cadru democratic. N-au fost deranjaţi cu nimic. Aveau dreptul să se manifeste liber, să conteste conducerea, dar starea de spirit din ţară nu corespundea acestei stări. Rezultatul alegerilor a fost răspunsul la aceste manifestări".

Manifestaţiile de atunci, înăbuşite prin prezenţa violentă a minerilor la Bucureşti, "au început prost şi s-au sfârşit prost", conform fostului lider al ţării:

"Minerii nu puteau fi dirijaţi de mine. A fost un factor care nu ne-a favorizat. Ei erau preocupaţi de pericolul pentru industria minieră. De aceea erau aşa de activi şi vehemenţi. Trebuia înţelegere faţă de aceşti oameni", a precizat Iliescu pentru Digi 24.
iliescu mineriada

Fostul preşedinte a mai adăugat că s-a încercat oprirea minerilor la Regionala Craiova, dar că "trebuie înţeleasă conjunctura vremii". "Ei aveau o logică a lor. Ei aveau pretenţie faţă de guvernare să le dea răspuns la problemele lor majore", a mai precizat Ion Iliescu în interviul realizat de Digi24.

Conform fostului preşedinte, minerii simţeau un pericol în apariţia unor structuri care periclitau noua structură politică:

"Ei au apărut împotriva unor forţe retrograde, în spirit de solidaritate".

Despre schimbarea guvernului Roman, fostul lider a fost tranşant: "Era necesară o asemenea schimbare, iar Petre Roman a văzut că nu mai are susţinere. Stolojan, cu un temperament mai echilibrat a ajutat limpezirea climatului", pe fondul prezenţei minerilor la Bucureşti, aceştia fiind nemulţumiţi în privinţa nerespectării înţelegerilor făcute la acea vreme cu guvernul condus de Petre Roman.

În cadrul aceluiaşi interviu, Ion Iliescu a abordat şi problema sosirii Regelui Mihai în ţară, acesta fiind întors din drum printr-o intervenţie rapidă, chiar la aeroport.

Trebuie să înţelegeţi conjunctura de atunci, inclusiv momentul când (Regele Mihai n.r.) a venit în ţară, fără o discuţie prealabilă cu structurile statale. (...) A fost neînţeleaptă această decizie de a încerca să forţeze mâna. În contextul de atunci a fost neînţeleaptă. Noi am făcut demersuri ulterior, la Crans Montana, pentru că aveam şi autoritatea morală, după câştigarea alegerilor", a mai precizat Iliescu. 

Acesta a mai adăugat că a încercat crearea unui partid cu o altă denumire faţă de FSN, respectiv Partidul Revoluţiei.

image

Un alt subiect abordat a fost acela al legăturii dintre revoluţia din 1989 şi Uniunea Sovietică. "N-avea nicio legătură revoluţia română cu Perestroika lui Gorbaciov. Aceasta a fost un factor favorizant. Totul trebuie judecat în funcţie de condiţiile din România de atunci", a precizat Ion Iliescu la Digi 24. 

În privinţa informaţiilor referitoare la unele legături cu fostul preşedinte Mihail Gorbaciov, Iliescu a ţinut să precizeze că acestea erau speculaţii ale opoziţiei de la acea vreme:

"Am făcut studii la Moscova, dar nu am ştiut de Gorbaciov. Nu am avut niciun fel de relaţie anterioară. Când a venit el la putere eu eram la editură. Când a venit în România am primit dispoziţie să părăsesc Bucureştiul pentru trei zile, la Timişoara. Nu ştiu de ce", a precizat Ion Iliescu.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite