Ion Iliescu: Căderea Guvernului nu rezolvă problema României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, a declarat că situaţia cu care se confruntă România nu se rezolvă prin căderea Guvernului, dar depunerea unei moţiuni de cenzură este o de datoria morală a PSD-ului, ca partid de opoziţie.

PSD a depus astăzi o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc, după ce premierul a susţinut un discurs în plenul Parlamentului prin care îşi Executivul îşi asumă răspunderea pe legile austerităţii.

"Nimic nu rezolvă problema, dar un Guvern care manifestă atâta lipsă de responsabilitate, atâta lipsă de sensibilitate faţă de problemele cetăţenilor, care ignoră consultarea cu toţi cei interesaţi, în primul rând, şi cu cei care mai gândesc în această ţară trebuie să răspundă în faţa ţării. Acesta este mecanismul democratic, este mecanismul sistemului parlamentar şi al Parlamentului ca instituţie principală a democraţiei: să cheme la răspundere Guvernul care nu-şi face datoria. Iar opoziţia îşi face datoria", a explicat Iliescu.

Potrivit acestuia, "opoziţia trebuie să ţină permanent în priză Guvernul, să-l ţină sub presiunea criticii publice, criticii sociale, ca şi societatea civilă, iar Guvernul este sau nu receptiv. Dacă este receptiv, caută să folosească toate ideile bune, dacă nu - trebuie să răspundă".

"Cred că parlamentarii cu responsabilitate trebuie să se gândească, pentru că sunt măsuri care afectează soarta cetăţenilor şi nu e adevărat că sunt singurele măsuri posibile. O să vedem dacă se vor adopta şi poate vor reuşi. Văd că grupul acesta al fugarilor este ademenit cu diverse lucruri ca să formeze o majoritate pentru susţinerea Guvernului, dar o să vedem că aceste măsuri nu vor fi suficiente şi peste câteva luni vor veni cu suplimente, în toamnă vor mai veni cu altele, tăieri şi alte lucruri", a mai spus Ion Iliescu.

"A fost o dezbatere atât de amplă de câteva luni şi păreri exprimate de economişti, de oameni de afaceri, de mişcare sindicală, de partide. Într-un moment din acesta delicat pentru ţară trebuie să se deschidă mintea tuturor şi să fie o consultare în general, în primul rând cu forţele politice, apoi cu reprezentanţii societăţii civile. Situaţia nu-i uşoară nici pentru noi, nici pentru alţii din Europa, poate şi alţii gândesc diverse măsuri, dar nu afectează în primul rând salariaţii şi pensionarii. La noi s-a mers cu această măsură, cea mai antipopulară", a atras atenţia Ion Iliescu.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca şi aleşi ai PDL să voteze moţiunea, Iliescu a menţionat că acest lucru ţine de conştiinţa fiecărui parlamentar, transmite Agerpres.

"Această mişcare cetăţenească este pentru a face apel la răspunderea individuală a fiecărui parlamentar de a răspunde în faţa cetăţenilor. Este un moment de verificare a spiritului civic al parlamentarilor, nu numai disciplina de partid, dar şi răspunderea faţă de cetăţeanul care l-a ales. Cred că este un moment important pentru verificarea forţei democraţiei şi a acestui instrument de acţiune a cetăţeanului care l-a ales", a explicat Iliescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite