Ion Iliescu, la 29 de ani de la Revoluţie. „Îşi va păstra semnificaţia în timp, indiferent de manipulări“. Ce pericole la adresa României vede fostul preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu, fost preşedinte al României. FOTO Arhivă Adevărul
Ion Iliescu, fost preşedinte al României. FOTO Arhivă Adevărul

Fostul preşedinte Ion Iliescu a afirmat, într-un mesaj pe blogul personal, că Revoluţia din 1989 îşi va „păstra semnificaţia“, indiferent de „manipulările mediatice şi politice“ din prezent, în condiţiile în care fostul şef de stat e acuzat de procurori de crime împotriva umanităţii în Dosarul Revoluţiei.

„Se implinesc 29 de ani de la Revolutia Romană, din decembrie 1989, un  act de demnitate al poporului român, care işi va păstra semnificaţia în timp, indiferent de manipulările mediatice şi politice, indiferent de ceea ce spun şi vor spune detractorii ei. O revoluţie este în acelaş timp un eşec, şi o victorie. Un eşec al vechiului sistem politic, incapabil de dialog cu cetăţenii, incapabili să mai administreze o ţară şi, nu în cele din urmă, rupt de realitate şi surd la vocea poporului. O Revoluţie este o victorie a voinţei populare, a nevoii de schimbare. Mă tem că, uitând cele întâmplate în regimurile dictatoriale, uitând sacrificiile celor care au luptat pentru libertate şi democraţie, se pot pregăti condiţiile unor noi schimbări violente, pentru că ruptura între baza şi elitele societăţilor se adânceşte, iar binele public este pus între paranteze“, a scris Ion Iliescu pe blogul său.  

Fostul preşedinte susţine că era inevitabilă schimbarea situaţiei din România în 1989, însă conta modul cum avea să fie această schimbare. „România trebuia să se schimbe în 1989. Putea s-o facă paşnic, dacă reuşea să construiască o alternativă la guvernarea momentului,  iar puterea de atunci ar fi acceptat un partener de dialog pentru o ieşire negociată din totalitarism, precum s-a întâmplat în Polonia. Şi aş sublinia că nu degeaba forţa motrice a schimbării în Polonia s-a numit «Solidaritatea». O alternativă se construieşte pe solidaritatea celor care doresc schimbarea. Am avut, în aceşti 29 de ani, începând cu zilele revoluţiei, atât momente impresionante de solidaritate, dar şi momente de vrajbă, de divizare, de confruntare. Cu toate acestea am reuşit să îndeplinim, punct cu punct, Programul Revoluţiei, enunţat în seara zilei de 22 decembrie 1989. Cine şi-ar fi închipuit atunci că după nici trei decenii România va ajunge să prezideze, practic, Uniunea Europeană pentru şase luni de zile? Este cea mai palpabilă dovadă a succesului Revoluţiei!“, a mai precizat Iliescu. 

Fostul şef de stat vorbeşte şi de pericolele cu care se poate confrunta România în viitorul apropiat. „România s-a schimbat enorm. Şi în bine, dar şi în rău. Ca orice schimbare, ea are şi părţi pozitive, dar şi părţi negative.  Cel mai mare pericol pentru democraţie, în România, dar şi în Europa, îl reprezintă adâncirea inegalităţilor economice şi sociale. Iar contestarea puterii politice se manifestă  în întreaga Uniune Europeană. Populism, naţionalism, extremisme de tot felul, şi putere politică incapabilă să-şi mai asume responsabilităţile care îi revin, toate astea scot oamenii în stradă. Adevăratul omagiu, şi manifestarea recunoştinţei faţă de cei care au reuşit să ne aducă libertatea după decenii de totalitarisme, este păstrarea democraţiei şi a libertătii. Politicul trebuie să reziste tentaţiei, autoritarismului, antecamera totalitarismului. Împreună, şi dincolo de ce ne desparte, până la urmă în mod  firesc,  putem şi trebuie să apărăm ceea ce am câştigat în decembrie 1989, şi  în acelaşi timp să corectăm ceea ce am făcut greşit, de atunci până acum“, a mai afirmat Iliescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite