Iohannis pasează Guvernului responsabilitatea Dosarului „Roşia Montană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că problematica Dosarului „Roşia Montană“ trebuie să fie în continuare gestionată de Guvern, pentru că această parte a Executivului are toate instrumentele la îndemână.

„Subiectul «Roşia Montană», ca parte a patrimoniului cultural naţional şi a patrimoniului cultural universal, a fost permanent în atenţia preşedintelui României, atât din punct de vedere cultural, cât şi sub aspect social, cu impact major într-o zonă istorică a României. Tema supusă atenţiei are o dimensiune patrimonială, iar în baza cadrului legal existent, Guvernul României dispune de instrumentele şi de instituţiile abilitate pentru a gestiona întregul proces de includere a «Peisajului cultural minier de la Roşia Montană» în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.  În baza prevederilor constituţionale şi legale, membrii CSAT au luat act de informarea făcută de către ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, urmând ca problematica să fie în continuare gestionată de către Guvernul României“, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Cererea Guvernului

Ministerul Culturii a transmis, săptămâna trecută, că Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului Roşia Montană depus la UNESCO, pentru a fi luat în patrimoniul acestei organizaţii, până la soluţionarea litigiului cu compania Gabriel Resources de la Curtea de Arbitraj de la ­Washington, în vederea protejării patrimoniului naţional şi a intereselor financiare ale statului român. Compania de peste Ocean cere despăgubiri de 4,37 miliarde dolari, acuzând România de încălcare a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. 

Pe de altă parte, mai multe sindicate, cum e şi cazul CNS Meridian, susţin că înscrierea localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO echivalează cu interzicerea oricărei activităţi economice care ar aduce atingere patrimoniului cultural din această zonă, inclusiv demararea vreunei exploatări miniere pentru extragerea zăcămintelor de aur şi alte metale preţioase.

În schimb,  Asociaţia Alburnus Maior a acţionat în judecată Ministerul Culturii la Curtea de Apel Alba Iulia şi a solicitat suspendarea executării actului administrativ emis de ministrul George Ivaşcu, privind cererea de amânare a procedurii de includere a sitului Roşia Montană pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, însă instanţa a amânat decizia până pe 29 iunie.

Cum a ajuns dosarul la UNESCO

Primele demersuri pentru înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO au fost demarate de fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu. Însă dosarul a fost trimis la UNESCO de alt ministru al Culturii din Guvernul Cioloş, Corina Şuteu, chiar în ultima sa zi de mandat, pe 4 ianuarie 2017, cu toate că Gabriel Resources solicitase încă din 2015 o procedură de arbitraj în conflictul cu România referitor la proiectul de la Roşia Montană, în „conformitate cu acordurile bilaterale de protejare a investiţiilor încheiate de statul român cu guvernele din Canada şi Marea Britanie“. De altfel, decizia lui Şuteu a fost pusă sub semnul întrebării şi de ministrul Justiţiei de atunci, Raluca Prună.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite