Iohannis vs Kovesi. Ce şanse ar avea fosta şefă DNA în cursa pentru Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce spun analiştii politici despre o eventuală cursă pentru Cotroceni între Iohannis şi Kovesi FOTO  Inquam
Ce spun analiştii politici despre o eventuală cursă pentru Cotroceni între Iohannis şi Kovesi FOTO  Inquam

Liderul USR, Dan Barna, a declarat marţi, la o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţia de procuror-şef a Laurei Codruţa Kovesi, că „în eventualitatea în care USR ar convinge-o să intre în partid”, aceasta ar putea reprezenta „un candidat foarte bun la alegerile prezidenţiale”.

În replică, Kovesi i-ar fi mulţumit pentru apreciere şi i-ar fi comunicat că „se va retrage puţin în perioada următoare”, urmând ca după aceea să discute şi pe acest subiect. Cu toate acestea, în discursul de la plecarea din Direcţia Naţională Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi a specificat că, deşi nu va mai lucra în DNA, va rămâne procuror. Fost premier tehnocrat şi unul dintre principalii lideri din opoziţie dispuşi să colaboreze cu USR, Dacian Cioloş s-a dezis şi el de o eventuală propunere pentru prezidenţiale a fostului procuror-şef, declarând că „magistraţii nu fac politică”.

„Iohannis are prima şansă”

„Din punctul meu de vedere, în momentul în care fostul procuror-şef al DNA a spus că rămâne procuror, subiectul a fost închis pentru că statutul magistraţilor este clar şi neechivoc. Magistraţii nu fac politică. Un proiect pentru România trebuie să aibă la bază obiective comune care sunt mai importante decât o persoană sau alta. Unificarea Dreptei, a forţelor democratice, se face în primul rând în jurul unor valori şi al unui program pentru România”, a declarat fondatorul RO+.

Reporterii „Adevărul” au întrebat analiştii politici cum poate fi interpretată o eventuală candidatură a Laurei Codruţa Kövesi şi care ar fi efectele unui astfel de anunţ. Deşi este încă devreme, prea devreme pentru a se contura o „cursă” Klaus Iohannis – Laura Codruţa Kövesi, Valeriu Turcan este de părere că actualul preşedinte va rămâne cel mai puternic candidat de centru dreapta, indiferent de decizia fostei şefe a DNA. Cu toate acestea , Turcan este de părere că Laura Codruţa Kövesi nu ar trebui deloc „subestimată”.

„Klaus Iohannis are prima şansă să câştige un al doilea mandat. O campanie electorală se loveşte de multe nevoi pragmatice, precum o infrastructură de partid, pe care Kövesi este dificil să o dobândească în timp aşa de scurt. Cel mai important efect al unei eventuale candidaturi ar fi spargerea votului pe centru-dreapta. Potenţialul ei de a crea probleme nu trebuie deloc subestimat. A confirmat că este o femeie curajoasă şi va juca totul pe două atribute: curaj şi lege”.

Conul de umbră

O balanţă înclinată mai degrabă spre Klaus Iohannis vede şi analistul politic Radu Delicote, potrivit căruia capitalul de încredere asociat cu imaginea Laurei Codruţa Kövesi i-ar reveni mai mult instituţiei DNA, şi nu omului care a condus-o. Totodată, acesta consideră şi că în urma unei eventuale retrageri, fosta şefă a DNA ar urma să intre într-un con de umbră care nu ar aduce decât dezavantaje într-o viitoare cursă pentru Cotroceni.

„ Alegerile prezidenţiale sunt abia la sfârşitul anului viitor. Dacă ne uităm pe cifre, observăm că DNA are în acest moment un capital de încredere şi avea şi înainte, dar asta are instituţia în sine, nu neapărat Laura Codruţa Kövesi. Până la sfârşitul anului viitor, Kövesi ar intra într-un con de umbră, probabil nu se va mai auzi de ea o perioadă, deci nu cred că ar avantaja-o o eventuală candidatură,. Momentan, Iohannis încă are cele mai multe puncte de încredere. Eu nu cred însă că electoratul său nu şi-l mai doreşte preşedinte”, a explicat Radu Delicote pentru „Adevărul”.

Pe de altă parte, George Rîpă este de părere că Laura Codruţa Kövesi nu va intra în viaţa politică activă, însă consideră de asemenea că parcursul său în viaţa publică nu se va opri aici. „Nu văd ca drumul doamnei Kövesi să se întâlnească vreodată cu viaţa politică activă. Dacă ar face pasul către politică (natural ar fi pe centru-dreapta) ar aduce poate un plus de curaj şi determinare, însă nu cred că are calităţile necesare pentru a se integra in viaţa de partid. O văd mai degrabă activând într-un post european sau ca şi consultant pe chestiuni de anticorupţie decât om politic. În orice caz, cariera publică a domniei sale nu se opreşte aici“, a spus, pentru „Adevărul“, analistul politic George Rîpă.

Procuror la Sibiu pentru două ore

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, a fost delegată, miercuri, de procurorul general Augustin Lazăr la Ministerul Public, unde va avea atribuţii în implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016-2020. Cu două ore înainte, Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii decisese ca Laura Codruţa Kövesi să se întoarcă la DIICOT Sibiu, instituţia la care lucra atunci când a fost numită în octombrie 2006 în funcţia de Procuror General. ;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite