Iohannis vrea să conducă ţara în stil dictatorial. Dar ţara nu vrea aşa ceva. Se va ajunge la suspendarea lui Iohannis?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ne întrebăm cum am ajuns unde suntem azi, două nume ne vin în minte: Iohannis şi Cîţu. Mai ales Iohannis, pentru că Florin Cîţu a fost sluga obedientă a lui Iohannis. Criza politică în care ne aflăm este strict opera lui Iohannis, a dorinţei sale de a conduce în stil dictatorial ţara. Criza sanitară vine şi ea din relaxarea totală de astă vară, când Iohannis anunţa triumfător că am învins pandemia.

Iar Cîţu repeta şi el ca un papagal  ce zicea Iohannis.

Criza sanitară

În ciuda avertismentelor specialiştilor, Iohannis şi Cîţu au ajuns astă vară la concluzia că nu mai sunt necesare măsuri restrictive pentru combaterea pandemiei. Acest semnal a redus  şi procesul de vaccinare, care putea şi trebuia să fie amplificat ca în alte ţări, unde nevaccinaţii nu au acces la spectacole, instituţii importante, mall-uri, etc. Aşa cum s-a hotărât abia acum, cu rezultate spectaculoase. Numărul celor care s-au vaccinat ieri a ajuns la 128.000. Era suficient să ne uităm ce fac alte ţări, conduse de oameni mai inteligenţi, comparativ cu ai noştri. Dar nu. Mirajul că noi suntem mai breji decât alţii ne-a condus la poziţia de campioni ai lumii la moartea de COVID-19. Acum încercăm să salvăm ce se mai poate salva. Dar morţii pe care i-au luat pe conştiinţă Iohannis şi Cîţu nu mai pot fi aduşi înapoi.

Criza politică

Pentru că miniştrii şi conducerea USR nu s-au înghesuit să-i ciugulească din palmă ideile şi soluţiile, Iohannis a decis să scoată USR  de la guvernare. El a decis să-l dea afară pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, care n-a fost de acord ca Iohannis să decidă singur şefii parchetelor. Şi nici să avizeze OUG privind PNDL 3, care ar fi permis jaf din banii publici, similar celui din PNDL 1 şi 2. Iohannis avea nevoie de PNDL 3 pentru ca Florin Cîţu să fie ales şef la PNL. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Nici în prezent nu iartă Iohannis că USR a „mişcat în front”, nu i-a executat dispoziţiile, precum şi  Orban în urmă cu 8 luni. Aşa cum l-a „executat” pe Orban, aşa  execută acum USR. În vorbe, execuţia de acum câteva zile sună aşa:

USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea la un moment dat, din motive de ei ştiute, ceea ce nu a fost bine. Nu a fost suficient. S-au aliat cu PSD şi cu AUR şi au dărâmat guvernul”.

Nici o vorbă despre faptul că USR a fost dat afară de la guvernare prin încălcarea Acordului de guvernare. Ce să facă, să înghită ordinele venite de la Iohannis, aşa cum făcea Cîţu?

Trebuie să vedem lucrurile aşa cum le văd şi românii, trebuie să se termine criză politică care nu este despre România, este o criză creată de unii care au vrut să arate cât de importanţi sunt şi nu au reuşit să arate decât ce neimportanţi sunt, ca să o spun foarte franc”.

Ştie Iohannis cum văd lucrurile românii? Înseamnă că nu a citit comentariile de la postările sale pe facebook.

Nu e sigur că guvernul Ciucă va trece de parlament

În dorinţa de a arăta „ce neimportanţi” sunt cei de la USR, Iohannis a pierdut 10 zile preţioase pentru instalarea unui guvern valid. Demonstraţia i-a reuşit, dar preţul a constat în miile de morţi din spitalele româneşti.

Acum l-a desemnat pe Nicolae Ciucă, o altă slugă credincioasă după Florin Cîţu, care ar urma să-i execute ordinele fără crâcnire. Are partidul „meu”, vrea şi guvernul „meu”.

După eliminarea USR din coaliţia de guvernare, i-a rămas doar varianta PeeSeeDee. S-a înţeles cu Ciolacu şi cu Cîţu, crezând că PSD şi PNL vor executa şi ele ce le dictează şefii lor, aşa cum toată ţara trebuie să asculte de Iohannis. Ghinion! Persoane importante din PSD şi PNL nu vor să audă de „dictatura” lui Iohannis asupra partidelor lor.

Cîţu, împins de la spate de şefi din PNL, nu acceptă deciziile lui Ciucă în privinţa listei de miniştri din viitorul cabinet. După ce a primit răspunsul tranşant „nu se poate Florine”, la cererea de a rămâne premier, şi Florin Cîţu mârâie la Iohannis, şi vrea ca PNL să decidă în continuare, nu Ciucă. Şi cerinţa şefilor PNL este să-şi plaseze oamenii în funcţii importante, nu să accepte „dictatura” lui Ciucă. Iată un prim conflict, care se va prelungi şi după eventuala trecere prin parlament a guvernului Ciucă.

La PSD lucrurile sunt şi mai complicate. După ce apare programul de guvernare şi lista miniştrilor cabinetului Ciucă, PSD nu mai are nici o motivaţie să voteze în parlament guvernul Ciucă, fără să-şi pună în cap toată „floarea” ofilită a baronilor PSD. Care nu se tem de anticipate, dimpotrivă.

PSD vine la negocierile cu Ciucă cu o listă de cerinţe absolut inacceptabile, trecând peste faptul că ar costa statul român zeci de miliarde de euro, pe care nu-i are. Şi care sunt în totală contradicţie cu reformele cerute prin PNRR.

În această situaţie, Ciolacu poate spune liniştit: nu preluaţi cerinţele noastre, nu votăm guvernul Ciucă în parlament. USR nici atât, după ce Iohannis tocmai ce le-a spus ce neimportanţi sunt, aşa că nu mă aştept ca guvernul Ciucă să fie votat în parlament.

Există încă o criză la orizont. Agentia Fitch tocmai ce a menţinut calificativul acordat României, la BBB minus cu perspectiva negativă. Aceasta este ultima nota din categoria celor recomandate pentru investiţii. Agenţia vede riscuri ce derivă din dezechilibrele fiscale ale României şi din scumpirile la energie, dar şi din criza politică.

Oricum, România se imprumută acum la cele mai mari dobanzi din UE. Există riscul ca investitorii să-şi piardă încrederea că-şi pot recupera banii, şi să ceară dobanzi înrobitoare, exact ca in 2009-2010. Ce facem atunci? Nu mai avem bani de pensii si salarii?

Si banii din PNRR  sunt sub semnul întrebarii, daca nu avem un guvern valid care să semneze acordul PNRR, si să facă reformele care condiţioneaza venirea banilor din PNRR. In orice caz, PSD  nu va vota în parlament astfel de reforme. Rămâne doar speranţa la „neimportanţii” de la USR.

Iohannis nu înţelege că PSD şi PNL nu execută întocmai ordinele sale, chiar dacă a bătut palma cu Ciolacu şi cu Cîţu. Că nu suntem în dictatură. Nu înţelege şi gata. Nu avem ce face.

Dacă pică şi guvernul Ciucă în parlament, suspendarea lui Iohannis devine inevitabilă

Dacă şi a doua desemnare de premier pică în parlament, rezultă că Iohannis nu are soluţii la situaţia foarte dificilă în care se găseşte România. Stilul lui de a conduce ţara este nedemocratic, iar principalele partide refuză să-I execute „ordinele”, care nu au ce caută într-o democraţie.

Puterea i-a luat minţile şi lui Iohannis, deşi speram să scape de această „boală”. Singura soluţie viabilă de guvernare, în condiţiile în care nici PSD nu vrea să guverneze, neavând majoritate parlamentară, este refacerea coaliţiei. Pe care Iohannis n-o vrea, pentru că nu-i ascultă ordinele.

Probabil că şi PNL, confruntat cu plecarea aripii Orban din partid, va ajunge la concluzia că şi Florin Cîţu, „pupilul” lui Iohannis, nu  mai este potrivit la conducerea PNL, după ce l-a adus deja la 10%. Dacă nu, „echipa câştigătoare”, în frunte cu Cîţu, va duce partidul pe „aleea” fostelor partide mari, alături de PNŢCD.

Concluzie

Exact în momentele dificile prin care trecem, am avut ghinionul să fim conduşi de oameni care nu înţeleg rostul şi menirea lor într-un stat democratic. Iar de plătit plătim tot noi, cu mii de morţi, unii arşi în incendiile din spitale, sau rămaşi fără oxigen. Ne rămâne să apelăm la excavatoare,  să ne îngroape morţii.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite