Iohannis vrea să se discute în CSAT subiectul legat de Huawei şi serviciile 5G

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că vrea ca subiectul serviciilor 5G, adică inclusiv permiterea participării la licitaţie a companiei chineze Huawei, va fi discutat şi într-o şedinţă CSAT, dat fiind faptul că unii actori din spaţiul public neglejează subiectul.

„Unii de la noi nu sunt suficient de îngrijoraţi cu privire la acest subiect. Vom avea o discuţie în CSAT”, a spus Iohannis, la o întâlnire cu presa. 

Precizarea vine în contextul în care România se pregăteşte să lanseze licitaţia pentru serviciile 5G, spre finalul acestui an, şi va permite accesul tuturor companiilor, inclusiv a Huawei, scrie Bloomberg. „Licitaţia va fi deschisă tuturor, inclusiv companiilor care folosesc echipament de la Huawei Technologies Co.”, a declarat ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu, într-un interviu pentru Bloomberg.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat, într-un alt interviu, că licitaţia 5G ar putea contribui la finanţele publice chiar din acest an sau din următorul, în funcţie de cât de rapid este finalizat procesul.

Şi Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a declarat că toţi operatorii care sunt activi pe piaţa din România sunt gata să ia parte la cursa pentru implementarea tehnologiei 5G şi nu vor fi niciun fel de restricţii sau interdicţii pentru companiile străine interesate de această licitaţie.

„Anul trecut, aproape toţi marii operatori au făcut în mod public teste 5G şi totodată şi-au anunţat intenţia de a lansa servicii comerciale 5G în 2020. Nu vor exista restricţii pentru intrarea pe piaţă a altor jucători... Dacă vor participa la licitaţia pentru frecvenţele 5G şi vor câştiga licenţe, beneficiile vor fi pentru utilizatorii finali, care vor avea o gamă largă şi competitivă de opţiuni”, a subliniat Grindeanu, într-un interviu pentru agenţia chineză Xinhua, citată de Agerpres.

Administraţia Trump şi-a îndemnat aliaţii să interzică accesul Huawei la tehnologia 5G, menţionând riscuri cu privire la spionaj de stat, acuzaţii pe care compania chineză le-a negat.

Îngrijorări au venit şi din partea serviciilor de informaţii din state ca Marea Britanie, Australia, Canada şi Noua Zeelandă în ceea ce priveşte Huawei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite