Iohannis îl trimite pe Cioloş la Consiliul European. Istoricul conflictului între Palate pe reprezentarea la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş

Preşedintele Klaus Iohannis îl deleagă pe premierul Dacian Cioloş să participe la reuniunea Consiliului European de la jumătatea lunii decembrie. Reprezentarea României la Bruxelles a reprezentat un motiv de harţă atât între Traian Băsescu şi Victor Ponta, cât şi între Klaus Iohannis şi Victor Ponta.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a delegat pe Prim-ministrul României, domnul Dacian Cioloş, să participe la Reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 17-18 decembrie a.c. În virtutea dispoziţiilor art. 80 alin. 1 din Constituţia României şi conform principiului cooperării loiale dintre autorităţile statului, aşa cum acesta a fost interpretat şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, Preşedintele României poate delega în mod expres Prim-ministrului atribuţia participării la reuniunile Consiliului European“, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Reprezentarea României la Bruxelles a făcut obiectul unei dispute între preşedintele Klaus Iohannis şi fostul premier Dacian Cioloş. La ultimul Consiliu European, Victor Ponta, încă premier, a spus că la reuniunea de la Bruxelles la care a participat preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebui să meargă premierul pentru că tema refugiaţilor este o problemă care ţine de Guvern, şi nu de Preşedinţie.

„Preşedintele se duce degeaba. Orice se decide acolo, mai puţin politica externă a UE,  ţine de Guvern. De aia toată lumea merge cu prim-ministru, cu foarte puţine excepţii în care Constituţia prevede altfel. Dar daca domnul Iohannis vrea să meargă... Am avut o discuţie, la început, mi-a spus că el merge. Merge, nicio problemă, noi îi dăm toate documentele. Dacă ajungeam preşedinte, mergea primul ministru la Consiliul European. Că aşa are sens, logică, aşa face toate tările. Asa, presedinte se duce, zice ceva, vine apoi şi imi spune mie... Consiliul European este un Guvern al Uniunii Europene“, a atacat Ponta. Întrebat dacă Iohannis l-a informat despre mandatul cu care merge la Bruxelles, Ponta a răspuns negativ. „ Nu. În general aflu de la colegii mei premieri ce se discuta in Consiliul European şi sunt la curent“, a  mai spus  premierul.

„Nu va participa niciodată“

Răspunsul lui Iohannis a venit câteva ore mai târziu şi a fost pe măsura. „ Mi se pare o abordare deplasată din partea primului ministrul. Fundamental deplasată. Acest prim-ministru nu va participa niciodată la Consiliul European. Suntem unici în sensul negativ cu un astfel de prim-ministru trimis în judecată“, a reacţionat Iohannis.

Întrebat dacă, în conformitate cu Legea nr.373/2013, ar fi trebuit să ceară Parlamentului cu 10 zile înainte un mandat pentru participarea la Consiliul European, şeful statului a spus: „Acel paragraf se referă la situaţia în care participă prim-ministrul la Consiliul European. Or, prim-ministrul nu participă şi nu va participa“.

Lupta a fost deschisă de către Băsescu şi Ponta

În 25 iunie 2012, CCR a fost sesizată de fostul preşedinte Traian Băsescu în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European din 28-29 iunie. Conform Constituţiei, preşedintele reprezintă ţara în chestiuni externe., Însă, atunci, premierul Victor Ponta a insistat că el trebuie să meargă, pe motiv că la Bruxelles se discută chestiuni care ţin de guvern. Astfel, conflictul dintre Palate a ajuns pe masa judecătorilor Curţii, care au decis că preşedintele participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. În ciuda deciziei CCR, premierul Victor Ponta a plecat la Bruxelles, motivând că hotărârea CCR nu fusese publicată în Monitorul Oficial, deci nu era în vigoare. A fost ultima dată când Victor Ponta a participat la Consiliul European.

Tot atunci, magistraţii constituţionalişti au decis că preşedintele poate să-l trimită pe premier la Bruxelles, însă numai dacă doreşte. Preşedintele României nu este nici obligat să ceară mandat din partea Guvernului, nici măcar a Parlamentului, pentru a participa la întrunirile cu şefii de stat şi de guvern din UE. Constituţia îi oferă puteri depline în acest sens, lucru stauat şi de CCR în vara lui 2012.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite