Iohannis a trimis la CCR  legea care anulează suspendarea funcţionarilor publici trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea care abrogă suspendarea raportului de serviciu al funcţionarului public ca urmare a trimiterii în judecată, apreciind că o astfel de măsură diminuează standardele de integritate, componente ale statului de drept, şi creează un privilegiu nejustificat

În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, preşedintele invocă încălcarea mai multor articole din Legea fundamentală.

„Abrogarea suspendării raportului de serviciu al funcţionarului public ca urmare a trimiterii în judecată încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi (4), art. 16 alin. (1) şi art. 54 alin. (2) din Constituţia României”, scrie în sesizare.

Preşedintele arată şi că, anterior, magistraţii CCR au stabilit (Decizia 62/2013, Decizia 1553/2011, Decizia 1593/2011, Decizia 302/2015 şi Decizia 219/2015) că sancţiunea suspendării raportului de serviciu pentru funcţionarul public trimis în judecată pentru anumite infracţiuni „are ca finalitate protejarea autorităţii sau a instituţiei publice faţă de pericolul continuării activităţii ilicite şi al extinderii consecinţelor periculoase ale faptei penale săvârşite de către funcţionarul public”.

„Această sancţiune este una temporară şi urmăreşte un scop legitim, fiind în concordanţă cu exigenţele constituţionale. (...) Măsura suspendării raportului de serviciu vizează doar infracţiuni de o anumită gravitate: infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori situaţia unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face persoana ce deţine funcţia publică incompatibilă cu exercitarea respectivei funcţii publice”, mai scrie în sesizare Administraţiei Prezidenţiale.

În calitate de Cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat, pe 14 noiembrie, cu 170 de voturi „pentru”, 93 „împotrivă” şi şapte abţineri, un proiect al UDMR de modificare a Statutului funcţionarilor publici.

Una dintre modificări permite funcţionarilor publici trimişi în judecată, inclusiv pentru fapte de corupţie, să rămână în funcţii, fiind eliminată posibilitatea suspendării lor.

În plus, funcţionarii publici deja suspendaţi din funcţie în momentul trimiterii în judecată ar urma să-şi reia activitatea în 30 de zile după intrarea în vigoare a legii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite