Iohannis: Prima temă de negociere a UE cu Marea Britanie priveşte cetăţenii. Mă voi implica puternic pentru românii de acolo

Iohannis: Prima temă de negociere a UE cu Marea Britanie priveşte cetăţenii. Mă voi implica puternic pentru românii de acolo

Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că prima temă a negocierilor ce se vor purta cu Marea Britanie, în cadrul Brexit, o reprezintă cea legată cetăţeni şi drepturile acestora, adăugând că se va implica foarte puternic în acest proces pentru a se asigura că drepturile românilor de acolo sunt respectate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful statului a subliniat că discuţiile pe acest subiect se vor purta de către UE în format de 27 de ţări pe o singură voce, într-un format de tip echipă. „Românii care s-au stabilit în Marea Britanie sau care au ales reşedinţa în Marea Britanie sunt, sigur, la mijloc, sunt oarecum victimele acestor discuţii şi nu sunt singurii. Existenţa pieţei unice cu cele patru libertăţi a făcut ca milioane de europeni să se mute, să-şi găsească loc de muncă în altă ţară, pornind de la premisa că aceste libertăţi sunt bine definite, rămân în valoare, şi, probabil, pe timpul vieţii lor nu se va schimba nimic. Iată, însă, că pentru Marea Britanie, prin referendumul care s-a ţinut acolo, lucrurile s-au schimbat. Acum, nu putem să pornim negocieri sau să avem abordări care fac victime din aceşti oameni care nu au nicio vină. Pe de altă parte, dacă e vorba de românii noştri, eu mă simt obligat să mă implic foarte puternic în aceste discuţii pentru a avea garanţia că drepturile românilor de acolo sunt respectate", a afirmat Iohannis, în interviul pentru „Calea Europeană“.

El a adăugat că, desigur, nu este singurul şef de stat sau de guvern din cadrul UE 27 care se implică pentru cetăţenii săi. „Abordări similare putem să găsim, de exemplu, la polonezi, care au un număr mai mare de concetăţeni, şi la mulţi alţii. Una peste alta, rezultatul foarte pozitiv al acestor abordări pe care le-am susţinut este că prima temă care va fi negociată sunt tocmai cetăţenii şi drepturile cetăţenilor. Eu cred că, în final, vom avea soluţii bune pe acest capitol şi pot să plec de la premisa că românii care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie nu au de ce se teme. Drepturile lor vor fi apărate şi vom merge împreună, cei 27, în negocieri în aşa fel încât să scoatem maximum din aceste negocieri pe drepturile cetăţenilor", a mai spus preşedintele.

Totodată, Iohannis a subliniat  că negocierile cu Marea Britanie se vor purta în format de echipă şi nu la nivel de bilateral.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările