Iohannis: A sosit timpul să ne unim forţele şi să acţionăm pentru o Europă a consensului şi a solidarităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis, la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane FOTO presidency.ro
Iohannis, la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi seara, la evenimentul dedicat Zilei Unităţii Germane, că, învăţând din trecut, a sosit timpul să ne unim forţele şi să acţionăm pentru o Europă a consensului şi a solidarităţii.

”Mă bucur, domnule Ambasador, să mă aflu aici şi să celebrez, alături de dumneavoastră, un moment măreţ în istoria europeană: Ziua Unităţii Germane şi, în acelaşi timp, ziua unui nou început pentru Europa. Această zi a însemnat şi startul unui proces de transformare a Uniunii Europene, care, prin forţele reunite ale statelor membre, a trebuit să îşi consolideze eficienţa şi solidaritatea. Pentru că, aşa cum spunea Konrad Adenauer, «soarta Europei este şi soarta fiecărui stat european»”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a amintit că ziua de 3 octombrie are o simbolistică specială nu doar pentru Germania, ci şi pentru întregul continent european, prin valorile pe care le întruchipează - pace, unitate şi solidaritate -, care stau astăzi la baza comunităţii de valori şi de principii democratice din care facem parte împreună.

”2018 reprezintă anul celei de-a 28-a aniversări a reunificării Germaniei, 28 de ani de când poporul german şi-a realizat visul de a trăi din nou împreună, unit în cadrul aceluiaşi stat. 2018 este, totodată, şi anul în care România celebrează 100 de ani de la făurirea statului modern, un secol de când poporul român şi-a îndeplinit dorinţa Unirii şi a învăţat care este puterea solidarităţii. Minoritatea germană din Transilvania a fost prima care, prin Declaraţia de la Mediaş, a recunoscut Unirea. Astfel de lecţii de istorie ne arată că unitatea reprezintă o condiţie sine qua non pentru progres, atât în plan naţional, cât şi în cadru european. De aceea, eforturile noastre comune pentru păstrarea unităţii trebuie să continue. În aceste timpuri în care tendinţele de dezbinare devin puternice, noi trebuie să rămânem uniţi”, a subliniat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat că România şi Germania împărtăşesc o viziune comună cu privire la proiectul european, întărită de spiritul profund pro-european al societăţilor noastre.

”Ne aflăm la doar câteva luni înainte de prima Preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene. Doresc să vă asigur de angajamentul ferm al României pentru consolidarea proiectului european. Deşi se prefigurează multe provocări, suntem hotărâţi să le facem faţă şi să contribuim la identificarea de soluţii eficiente şi la consolidarea rolului Uniunii pe scena internaţională. Un moment definitoriu pentru viitorul Europei va fi Summitul de la Sibiu, din luna mai a anului viitor, în cadrul căruia va trebui să găsim împreună o nouă direcţie şi să identificăm cea mai bună cale de urmat pentru o Uniune mai puternică, o Uniune mai apropiată de cetăţenii săi. În acest context, ne bucurăm să putem conta pe sprijinul Germaniei, care este un reper al construcţiei europene, şi, cel mai important, un partener care ne-a susţinut constant eforturile de integrare europeană. Sunt convins că Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene va contribui la o şi mai strânsă colaborare cu Germania, având în vedere aspiraţiile noastre comune”, a mai afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat că relaţiile bilaterale dintre România şi Germania au o natură specială, strategică, bazându-se pe prietenie şi încredere, s-au dezvoltat dinamic, iar dialogul dintre ţările noastre este, în prezent, nu numai deschis, dar şi intens.

El a adăugat că, pe palier economic, Germania este de mulţi ani primul partener comercial al ţării noastre şi a investit în diverse moduri în dezvoltarea economiei româneşti, contribuind astfel la creşterea competitivităţii acesteia.

Preşedintele a precizat că relaţiile foarte bune dintre România şi Germania sunt potenţate şi de legăturile socio-umane deosebite - pe de o parte, minoritatea germană din România şi germanii repatriaţi în Germania, iar, pe de altă parte, comunitatea de români care a găsit în Germania o nouă casă -, care reprezintă un veritabil catalizator al relaţiilor noastre.

”Ziua de 3 octombrie reprezintă o confirmare a faptului că unitatea în acţiune este putere. Învăţând din trecut, a sosit timpul să ne unim forţele şi să acţionăm pentru o Europă a consensului şi a solidarităţii!”, a ţinut să precizeze şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite