Iohannis: Romii sunt încă discriminaţi, iar statul şi societatea trebuie să găsească soluţii pentru integrarea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO Mediafax
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, afirmând că această comunitate este în continuare discriminată, iar statul, şi societatea în ansamblu, trebuie să găsească soluţii pentru integrarea ei şi depăşirea marginalizării, potrivit News.ro

„Ziua Internaţională a Romilor este un moment festiv, un prilej de bucurie atât pentru romi, cât şi pentru cei care, cunoscându-le istoria şi tradiţiile, apreciază contribuţia lor la diversitatea culturală universală. În această zi este potrivit să elogiem personalităţile pe care le-a dat comunitatea romă, să aducem un omagiu romilor care au pierit în cele două războaie mondiale ale secolului XX sau au fost victimele Holocaustului", scrie preşedintele, în mesajul său.

Iohannis susţine că aceasta este şi o ocazie pentru a readuce în atenţie pericolul pe care continuă să-l reprezinte ignoranţa, intoleranţa, xenofobia şi rasismul

„Ziua Internaţională a Romilor reprezintă şi o oportunitate pentru a privi obiectiv realitatea existenţei de zi de zi a acestei etnii. Calităţile, obiceiurile şi meşteşugurile prin care şi-au câştigat o identitate culturală aparte nu pot să ascundă faptul că romii sunt încă discriminaţi şi compun comunităţi dintre cele mai sărace şi defavorizate", arată preşedintele.

Klaus Iohannis consideră că statul român, dar şi societatea în ansamblu, "trebuie să găsească soluţii pentru depăşirea marginalizării şi pentru o mai bună integrare a acestora".

„Educaţia are o importanţă fundamentală pentru împlinirea personală, materială şi spirituală a celor care formează asemenea comunităţi. Pentru îndeplinirea acestor obiective, prin eforturile autorităţilor şi cu angajamentul şi solidaritatea societăţii, doresc ca Ziua Internaţională a Romilor să ne fie moment de inspiraţie şi angajament", conchide preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite