Iohannis: „România are vocaţia unei relaţii speciale cu Sfântul Scaun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Papa Francisc FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Papa Francisc FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a avut vineri seară, la Roma, o întâlnire cu studenţii români din instituţiile de învătământ pontificale în cadrul căreia a declarat că România acordă o atenţie specială relaţiei cu Sfântu Scaun, transmite Mediafax. Iohannis a ţinut şi să îşi arate aprecierea faţă de viziunea Papei Francisc despre nevoia de a crea mai multă solidaritate.

Şeful statului a  precizat în discursul său că „România are, prin istoria şi cultura sa, vocaţia unei relaţii speciale cu Sfântul Scaun, vocaţie pe care a exprimat-o în numeroase rânduri prin dialogul ecumenic şi prin rolul pe care îl recunoaşte Bisericilor în societate. Dorinţa noastră este să dezvoltăm şi să aprofundăm colaborarea excelentă existentă în prezent în planul relaţiilor bilaterale”.

Klaus Iohannis a menţionat că România acordă statut special relaţiei cu Sfântul Scaun şi apreciază în mod deosebit viziunea Sanctităţii Sale despre nevoia de a crea mai multă solidaritate, mai mult dialog în societăţile noastre, precum şi despre urgenţa combaterii plăgilor care afectează lumea contemporană.

„Ştiu că acest Colegiu pontifical, aflat în grija Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, este o inimă românească în centrul Romei. Dedicat formării preoţilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Colegiul „Pio Romeno” a fost în trecut, înainte de întreruperea brutală provocată de regimul comunist, şi continuă să fie şi în prezent un loc de iradiere a spiritualităţii şi a culturii, un spaţiu de dialog şi de întâlnire, urmând modelul înalt de demnitate şi de sacrificiu al ierarhilor greco-catolici care au cunoscut prigoana şi martiriul în anii comunismului: Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu”, a mai afirmat preşedintele.

Conform spuselor lui Klaus Iohannis, ultimii 25 de ani au cunoscut o adevărată renaştere a activităţii Colegiului „Pio Romeno”. „Generaţii de studenţi s-au pregătit aici şi au trăit momente înalte de recunoaştere a Bisericii Greco-Catolice din România prin crearea în 1991 a Cardinalului Alexandru Todea, simbol al rezistenţei anticomuniste, şi în 2012 a Cardinalului Lucian Mureşan. Vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, ridicarea la rang de Arhiepiscopie majoră a Bisericii Greco-Catolice, înfiinţarea Eparhiei greco-catolice de Bucureşti în 2014 sunt tot atâtea semne ale unui parcurs care constituie o reparaţie istorică”, a menţionat Iohannis.

Vizita la Colegiul Pontifical "Pio Romeno" din Roma şi întâlnirea cu studenţii români care studiază în instituţiile de învăţământ pontificale din Roma au fost ultimul punct din programul de vineri al preşedintelui Klaus Iohannis în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Italia.

Sâmbătă, în ultima zi a vizitei, preşedintele Klaus Iohannis are programată la Roma, de la ora 11.00, o întrevedere cu conducerea Comunităţii Sant'Egidio, iar de la ora 11.30 (ora României), o vizită la Bazilica Santa Maria in Trastevere.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite