Iohannis: Pentru România, protecţia drepturilor persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti este vitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Johannis le-a transmis, luni, participanţilor la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului că „protecţia drepturilor persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti este vitală” şi că „o democraţie consolidată se bazează pe respect reciproc, pe toleranţă şi dialog inter-cultural şi inter-etnic“, iar „România reprezintă astăzi, din acest punct de vedere, un model, recunoscut ca atare în Europa”.

„Doresc să vă salut şi să vă felicit pentru determinarea cu care organizaţi, an de an, acest eveniment, care pune vizibil pe agenda publică tema identităţii româneşti şi a menţinerii ei - în jurul graniţelor, în Balcani, în Diaspora şi oriunde trăiesc români”, a transmis şeful statului, potrivit News.ro

Şeful statului a vorbit ulterior despre viitorul Republicii Moldova. „Înainte de orice, Republica Moldova are nevoie de un stat de drept consolidat şi de o guvernare performantă, în spirit european, cu rezultate tangibile pentru cetăţenii săi. Reforma şi apropierea de Uniunea Europeană reprezintă cea mai sigură cale ca acest stat să îşi înfăptuiască destinul şi menirea istorică”, se arată în mesajul preşedintelui, transmis prin intermediul consilierului său Sanda Pralong.

Iohannis a subliniat că păstrarea identităţii româneşti, „nevoia de a învăţa şi de a te ruga în limba ta”, trebuie să fie o preocupare zilnică. Mai mult, Iohannis a punctat că aportul reprezentanţilor românilor care trăiesc în afara frontierelor ţării şi în Diaspora, care se întâlnesc anual la Izvoru Mureşului şi pe care i-a numit ”vocea comunităţilor de români”, este „crucial“.

„Mesajul meu este simplu: pentru România, protecţia drepturilor persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti este vitală, iar statul român are nevoie de parteneriatul dumneavoastră pentru a vă putea sprijini, la rândul său, în mod eficient. O democraţie consolidată se bazează pe respect reciproc, pe toleranţă şi dialog inter-cultural şi inter-etnic, iar diversitatea culturală este sursă de creativitate. România reprezintă astăzi, din acest punct de vedere, un model, recunoscut ca atare în Europa şi nu numai, drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale fiind pe deplin protejate”, a precizat şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite