Iohannis: România îşi asumă rolul de promotor al Francofoniei în spaţiul central şi est-european

Iohannis: România îşi asumă rolul de promotor al Francofoniei în spaţiul central şi est-european

FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, un mesaj în care afirmă că România şi-a asumat rolul de promotor al Francofoniei în Europa Centrală şi de Est în baza interacţiunii intelectuale româno-franceză care s-a dezvoltat în secolul XIX.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mesajul a fost prezentat de către consilierul prezidenţiale pentru cultură şi culte, Sergiu Nistor, în cadrul evenimentului „Seara Francofoniei”, organizat la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

„Ziua Internaţională a Francofoniei, pe care o celebrăm în fiecare an la 20 martie, este un foarte bun prilej de a reafirma angajamentul nostru pentru Francofonie, un proiect de suflet al României în relaţiile internaţionale. Francofonia este legată, aşa cum motto-ul din acest an, «J’aime, je partage», sugerează într-un mod foarte pregnant, de valorile pe care le împărtăşim, de ceea ce ne leagă. Limba şi cultura franceză sunt un liant puternic, ce ne uneşte în întreaga diversitate a expresiilor culturale ale acestei mari comunităţi”, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Acesta a menţionat că România este puternic implicată în proiectele Francofoniei, printre ele aflându-se programul de burse doctorale şi post-doctorale «Eugen Ionescu», lansat cu ocazia Sommet-ului Francofoniei din anul 2006, activitatea Biroului Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est din Bucureşti şi apartenenţa ţării noastre la Consiliul de Administraţie al acestei organizaţii.

”În calitate de «stat-far», România îşi asumă rolul de promotor al Francofoniei în spaţiul central şi est-european, conştientă de importanţa apartenenţei la această comunitate atât din punct de vedere politic, cât şi economic, cultural şi academic. Acest angajament reprezintă un pilon consistent al acţiunii de politică externă a României. Francofonia are o veche tradiţie în România, ce îşi are originile în interacţiunea intelectuală româno-franceză din secolul al XIX-lea, fiind continuată şi întărită astăzi de valorile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – toleranţă, dialog, solidaritate”, consideră preşedintele Iohannis.

El anunţat că Administraţia Prezidenţială va patrona a treia ediţie a Forumului Mondial al Femeilor Francofone, ce se va desfăşura la Bucureşti în luna noiembrie a acestui an.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările