Iohannis revine, jocul se relansează!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de seara de marţi, de data aceasta, surpriza confruntării prezidenţiale a fost însuşi Klaus Iohannis. Trezit din pumni după o primă rundă pierdută lamentabil, candidatul ACL a recuperat spectaculos şi a reuşit să şteargă în bună parte imaginea lăsată cu o seară în urmă.

Este adevărat, la egalizarea şanselor a contribuit şi un format de dezbatere clasic, fără pretenţii inutile. Un format respectat aproape şcolăreşte. Dar dezbaterile electorale nu sunt talkshow-uri tv ca oricare altele, ele trebuie să aibă gradul lor de rigiditate şi nu să-şi propună să facă spectacol (tensiunea fiind oricum garantată) sau, mai rău, să facă vedete din moderatori.

Spaţiul larg consacrat corupţiei, independenţei justiţiei şi statului de drept a fost în defavoarea lui Victor Ponta, pus adeseori în situaţie defensivă – lucru la care a părut că nu se aştepta după ce dominase clar prima rundă. Ba chiar a fost pus în dificultate reală, cel puţin în două rânduri.

Prima dată, atunci când i s-a arătat fotografia unde apărea alături de fruntaşii PSD veniţi să-l apere pe baronul Nicolescu. A doua oară, când nu a găsit un răspuns convingător la propunerea surprinzătoare a lui Klaus Iohannis de a fi convocat de urgenţă Parlamentul pentru respignerea legii amnistiei.

La rândul său, candidatul ACL a avut probleme atunci când i s-a reamintit de procesul cu ANI şi nu a lăsat deloc impresia că ar avea vreo putere asupra unor colegi de partid condamnaţi deja prin decizii definitive şi irevocabile. În discursurile finale, Victor Ponta a mizat pe emoţie, Klaus Iohannis pe delimitarea clară de adversarul său.

Din păcate, dezbaterile de până acum nu au atins principalele domenii de iniţiativă ale preşedintelui – politica externă şi afacerile europene.  Probabil, fiindcă televiziunile comerciale  cred că aceste subiecte se află departe de preocupările telespectatorului mediu şi, în consecinţă, sunt neaducătoare de rating. Probabil şi pentru că, într-un mediu tot mai tabloidizat şi aplecat către cearta politică măruntă, jurnaliştii capabili să abordeze în cunoştinţă de cauză subiecte internaţionale şi europene sunt destul de puţini.

Aici ar fi trebuit ca televiziunea publică să-şi joace rolul, însă aceasta bâjbâie pe nicăieri.

Una peste alta, cu toate că surpriza serii a fost revenirea spectaculoasă a candidatului ACL, confruntarea s-a încheiat fără un învingător clar. Ceea ce are totuşi darul de a reface moralul zdruncinat al activiştilor şi susţinătorilor  lui Iohannis şi de a-l menţine pe acesta în joc. În perspectiva turului doi, nimic nu este încă decis.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite