Iohannis: Ilan Laufer a picat testul maturităţii, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. PSD alimentează constant discursul urii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie“, susţine preşedintele Klaus Iohannis, care îl acuză pe Ilan Laufer că e portavocea propagandei PSD. Şeful statului susţine că partidul condus de Liviu Dragnea alimentează în mod constant discursul urii şi tendinţele xenofobe.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic. Referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie. Relativizarea antisemitismului reprezintă o acţiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite şi discriminatorii şi poate incita la ură.

Însuşindu-şi cu bună ştiinţă un text cu acuzaţii ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturităţii, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzaţii scandaloase se descalifică automat şi nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnităţi în statul român.

Preşedintele României consideră că aceste declaraţii reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii şi tendinţele xenofobe. Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine şi sunt de natură a afecta pacea socială.

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că recuperarea memoriei Holocaustului, precum şi combaterea antisemitismului au constituit pentru România obiective prioritare în ultimele două decenii, iar astfel de declaraţii cu caracter extremist pot periclita rezultatele foarte bune obţinute de ţara noastră în toţi aceşti ani. România este activ implicată în demersurile internaţionale de combatere a antisemitismului, fapt recunoscut şi apreciat ca atare. 

Pentru o mai bună cunoaştere a culturii comunităţii evreieşti şi pentru prezervarea adevărului istoric, Preşedintele României a pledat, încă de la începutul mandatului său, pentru înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului.

În iunie 2017, Preşedintelui Klaus Iohannis i-a fost decernată distincţia «Light Unto the Nations», cel mai prestigios premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American.  Preşedintelui Klaus Iohannis i-a fost recunoscut astfel rolul decisiv în consolidarea democraţiei şi statului de drept, precum şi eforturile sale susţinute în promovarea toleranţei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei, precum şi pentru întărirea relaţiilor ţării noastre cu SUA şi Israel“, se arată în comunicatul Adminsitraţiei Prezidenţiale. 

Rabinul Andrew Baker, directorul Comitetului Evreiesc American, organizaţie care anul trecut i-a oferit lui Klaus Iohannis distincţia Lumina Popoarelor, a declarat, pentru Adevărul, că nu există niciun motiv ca decoraţia să-i fie retrasă preşedintelui. „Oricare ar fi problema pe care o are cineva cu Iohannis, cu siguranţă antisemitismul nu poate fi una dintre ele“, spune Baker, după ce Ilan Laufer l-a acuzat pe Iohannis de antisemitism.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite