Iohannis a promulgat legea privind majorarea cu 10% a salariilor pentru personalul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede majorarea acestor salarii cu 10%.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 11 noiembrie. Iniţial, OUG 35/2015 prevedea doar majorarea salariilor din sănătate cu 25%, însă un amendament PSD adus în comisiile de specialitate din Parlamant a prevăzut că vor creşte şi salariile tuturor bugetarilor cu 10%. Condiţia pentru aplicarea acestei prevederi este ca aceştia să nu mai fi beneficiat în cursul anului 2015 de alte majorări.

Liberalii s-au opus iniţial amendamentului PSD, cerând mai întâi date suplimentare de la Ministerul de Finanţe, cu privire la impactul bugetar. Deputaţii au respins însă retrimiterea proiectului la comisii. Ulterior, şi deputaţii PNL au votat în favoarea proiectului, acesta trecând cu o largă majoritate de Parlament.

Proiectul a fost şi tema unor discuţii între premierul desemnat de la acea vreme, Dacian Cioloş, şi liderii partidelor parlamentare. Într-o şedinţă a PSD la care a participat, Dacian Cioloş a dat asigurări că nu va renunţa la măsurile aprobate deja, mai ales dacă acestea au şi susţinerea Parlamentului, însă un punct sensibil este cel privind majorarea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor. Cioloş a spus atunci că această măsură va trebui analizată în continuare, pentru a se asigura că nu va fi depăşită ţinta obligatorie de deficit de 3%. Ţinta de deficit va fi unul din criteriile principale pentru evaluarea tuturor măsurilor decise, ar mai fi atenţionat Cioloş în şedinţa PSD.

Ministrul Muncii de la avea vreme, Rovana Plumb, a declarat, după adoptarea legii, că impactul bugetar al majorărilor salariale din OUG 35/2015 este de 0,2% din PIB şi nu va afecta ţinta de deficit a României.

În urmă cu două zile, premierul Dacian Cioloş a declarat că Guvernul intenţionează să menţină în buget măsurile din Codul Fiscal, dar şi creşterile salariale "în măsura în care va fi posibil", arătând că, legat de majorarea cu 10 la sută, trebuie aşteptată promulgarea.

"Trebuie să aşteptăm promulgarea, oricum, în scenariile de calcul pe care o să le facem, o să luăm şi acest lucru în considerare, dar trebuie să vedem ce se întâmplă cu finalizarea, să spun aşa, a procesului legislativ. Cel mai mult ce putem noi face cu bugetul este să împingem deficitul până la 3 la sută, să nu depăşească 3 la sută. Şi aşa riscăm pe termen lung să avem probleme de credibilitate care riscă să afecteze investiţiile în economia românească, dar în momentul de faţă cred că am avea argumentele să putem justifica un deficit de pănă la 3 la sută", a arătat Cioloş.

Primul-ministru a subliniat faptul că aceste creşteri salariale cu 10 la sută trebuie însoţite de "un pachet de investiţii".

"Pe de altă parte, e important ca, dincolo de aceste creşteri salariale, care, încă o dată, sunt importante şi sunt justificate, să avem şi un pachet de investiţii, deci să arătăm şi să facem în aşa fel încât creşterea economică să nu se bazeze doar pe consum", a mai spus Dacian Cioloş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite