Iohannis face un pas înapoi în problema căsătoriilor între persoane de acelaşi sex: Doresc o discuţie onestă. Nu am acuzat Biserica. Este nevoie de conciliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că declaraţiile sale de toleranţă au fost interpretate în mod greşit, ceea ce arată nevoia de conciliere socială. Şeful statului a spus că nu a intenţionat să atace Biserica Ortdoxă Română sau o altă Biserică.

„Au perfectă dreptate. Deja felul în care unii au interpretat afirmaţiile mele arată nevoia de conciliere, de pace socială. Eu nu am acuzat pe nimeni şi nici nu am intenţionat să acuz Biserica Ortodoxă Română sau Biserica Pendicostală. Eu am atras atenţia asupra unor pericole. Coaliţia pentru Familie mi-a spus să detaliez. Au dreptul la petiţie. Este un demers constituţional. Nu a pus nimeni ceva sub semnul întrebării. Doresc o discuţie onestă, calmă“, a spus Klaus Iohannis. 

Oficialii Patriarhiei Române au trimis în cursul zilei de joi, 20 octombrie, un comunicat de presă ca reacţie la declaraţia preşedintelui Iohannis privind căsătoria persoanelor de acelaşi sex.

În comunicatul de presă, oficialii Bisericii Ortodoxe Române vorbesc despre un demers civic de amploare privind reglemetarea statului familiei în Constituţia României, care nu nu poate fi tratat drept "fanatism religios":

„Un demers civic, perfect legal şi validat de Curtea Constituţională a României, nu poate fi considerat în niciun caz o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranţă. Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetăţeni, este un exerciţiu democratic firesc şi necesar", se arată în comunicatul de presă.

În continuare, clericii BOR spun că speră ca demersul "va fi înţeles corect" de către autorităţile statului român: "Propunerea de amendare a Constituţiei nu reprezintă „o solicitare ultimativă”, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinţilor şi a copiilor, şi nu comandarea altor persoane. Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată nu doar de raţiuni ale moralei creştine, ci şi de realitatea dramatică a prăbuşirii demografice atât în România, cât şi în celelalte ţări europene. Ne exprimăm speranţa că demersul moral şi civic al Coaliţiei pentru Familie va fi înţeles corect de către toate autorităţile statului român şi că i se va da curs conform Constituţiei", se mai arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat opinia în privinţa căsătoriei persoanelor de acelaşi sex, după ce a fost somat de către pastorul Viorel Iuga, preşedinte al Alianţei Evanghelice din România.

Şeful statului a declarat miercuri, 19 octombrie, înainte de plecarea la Bruxelles, că societatea românească trebuie să înveţe să îşi accepte minorităţile.

Întrebat fiind ce părere are despre iniţiativa Coaliţiei pentru Familie de a strânge semnături pentru interzicerea căsătoriilor gay, Klaus Iohannis a afirmat că nu trebuie mers pe calea fanatismului religios şi a ultimaturilor.

„Societatea trebuie să revină la toleranţă şi la acceptarea celuilalt. Acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel. Nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Eu sunt adeptul toleranţei, încrederii şi deschiderii spre celălalt“, a precizat preşedintele României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite