Iohannis: Dacă vrem să avem securitate energetică, trebuie să profităm de toate ofertele de energie. Nu cred că trebuie să se teamă cineva de gazul lichefiat

Iohannis: Dacă vrem să avem securitate energetică, trebuie să profităm de toate ofertele de energie. Nu cred că trebuie să se teamă cineva de gazul lichefiat

Foto Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Varşovia, cu ocazia participării la summitul economic „Iniţiativa celor Trei Mări”, că următoarea reuniune va fi organizată anul viitor în România. Şeful statului a precizat că obiectivele ţării noastre sunt atragerea investiţiilor şi dezvoltarea infrastructurii, pentru a crea un coridor între statele baltice şi Balcani care să treacă prin România. Un alt subiect a fost cel al securităţii energetice

Ştiri pe aceeaşi temă

Iohannis a afirmat că scopul acest summit este realizarea unor "coridoare" între nord şi sud, care să lege cere trei mări: Adriatică, Marea Neagră şi Marea Baltică. Potrivit preşedintelui, aceste "coridoare" trebuie să fie atât rutiere, cât şi ferate, dar şi în comeniul transportului de date şi de energie.

"Un aspect mai special pentru noi este faptul că am invitat participanţii să facem acest summit anul viitor în România, invitaţie care a fost imediat acceptată", a spus şeful statului.

Întrebat care sunt obiectivele particulare ale României în acest context, Iohannis a spus că vom "contura" astfel de ţinte, împreună cu celelalte ţări participante. "Nu dorim să dezvoltăm iniţiative care ne separară de restul UE, ci care ajută ţările noastre, dar care se integrează perfect în obiectivele mari ale UE", a spus el, adăugând că trebuie cu prioritate dezvoltată infrastructura, dar trebuie şi ca România să beneficieze de securitate energetică.

"Vrem să avem parte de toate ofertele economice care vin în avantajul ţărilor noastre", a adăugat preşedintele.

Şeful statului a fost întrebat şi despre posibilitatea unui coridor Nord-Sud, care să treacă prin România, el afirmând că acest subiect a fost discutat, fiind un proiect care trebuie realizat.

O temă de discuţie a fost şi problema gazului lichefiat american, ca sursă alternativă de energie. Întrebat dacă acest proiect nu ar putea intra în contradicţie cu interesele Germaniei, care sprijină Nord Stream şi gazul rusesc, preşedintele a confirmat că acest subiect a fost atins.

"După părerea mea, trebuie să fim foarte realişti şi să gândim în primul rând la economiile noastre. Dacă vrem să avem securitate energetică, trebuie să avem disponibilitate energetică, să profităm de toate ofertele de energie care sunt pe piaţă. (...) Nu cred că trebuie să se teamă cineva de această ofertă de gaz lichefiat. Dacă condiţiile se încadrează în normele noastre este o sursă în plus", a spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că va fi în ajutorul Europei să scadă dependenţa de gazul rusesc, chiar dacă aceasta nu este o problemă care să afecteze neapărat şi România.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, „Iniţiativa celor trei mări“ urmăreşte să ofere susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări - Adriatică, Baltică şi Neagră - în domenii precum energie, transporturi, telecomunicaţii sau protecţia mediului.

Foto Presidency.ro

Imagini din aceeasi galerie
  • Foto Presidency.ro
  • Foto Presidency.ro
  • Foto Presidency.ro
  • Foto Presidency.ro
  • Foto Presidency.ro
  • Foto Presidency.ro
  • Foto Presidency.ro
  • Foto Presidency.ro
  • Foto Presidency.ro
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările