Iohannis: Mi se pare o decizie înţeleaptă organizarea unui referendum privind familia în primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis este de acord cu organizarea unui referendum privind familia tradiţională, în primăvară, aşa cum au convenit partidele politice cu Coaliţia pentru Familie.

„Mi se pare od ecizie înţeleaptă să se facă referentum în primăvară“, a spus Klaus Iohannis. Întrebat dacă apelul la toleranţă mai este valabil, Iohannis a răspuns:„Dacă toate partidele sunt de partea Coaliţiei pentru Familie, înseamnă că toleranţa este cel mai bine promovată acolo“. 

Preşedintele PNL Alina Gorghiu s-a arătat deschisă propunerii preşedintelui PSD Liviu Dragnea de a organiza în primăvară un referendum naţional pentru definirea familiei în Constituţie. Coaliţia pentru Familie şi ALDE au încheiat un protocol prin care PNL şi ALDE se obligă să susţină legea privind organizarea referendumului pe tema definirii familiei în Constituţiei astfel încât plebiscitul să aibă loc în aprilie 2017.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 19 octombrie, întrebat ce părere are despre demersul Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei pentru definirea explicită a căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind "greşită" calea "fanatismului religios" şi a solicitărilor ultimative. Şeful statului a declarat că societatea trebuie să revină la toleranţă şi la "acceptarea celuilalt".

Comentând, pe 21 octombrie, spusele preşedintelui, liderul PSD, Liviu Dragnea a spus: ”Eu sunt un om tradiţionalist. Dacă pentru asta pot fi considerat fanatic religios, sunt un fanatic religios. Sunt creştin-ortodox şi eu văd familia formată dintr-un bărbat şi o femeie şi, când vrea Dumnezeu, şi cu copii”, a afirmat Liviu Dragnea.

„Nu înseamnă să fii tăntălău“

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, ulterior, pe tema discuţiei privind definirea familiei tradiţionale, că toleranţa "nu înseamnă să fii tăntălău", ci să accepţi şi alte viziuni decât ale tale, criticând faptul că unii politicieni "s-au căţărat pe el" şi l-au criticat pentru poziţia sa faţă de toleranţă.

"Nu cred că au produs nicio radicalizare, dar nici nu au avut vreun impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri faţă de temă. După părerea mea, tema chiar dacă a fost ridicată cu foarte multe, aproximativ 3 milioane de semnături şi are susţinători importanţi, nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească", a spus Iohannis, într-o discuţie cu studenţii de la Ştiinţe Politice.

El a adăugat că nici reacţiile politicienilor nu au "mişcat electoratul" în mod semnificativ faţă de acest subiect şi i-a criticat pentru atitudinea faţă de declaraţiile sale iniţiale pe tema toleranţei.

"S-au găsit bineînţeles unii politicieni şmecheri care imediat s-au căţărat pe mine şi au încercat să dovedească ce buni patrioţi şi români sunt ei şi că eu mă situez într-o poziţie stranie. Nu cred că sunt într-o poziţie stranie şi nici românii nu au crezut asta, altfel nu m-ar fi ales din capul locului, dar cred că este foarte important să avem grijă cu astfel de iniţiative", a continuat preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite