Iohannis şi Oprea, mesaje de Ziua Justiţiei: „Veţi găsi în preşedinte un partener şi un susţinător critic. Lupta anticorupţie trebuie să continue“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

Preşedintele Kluaus Iohannis şi premierul interimar Gabriel Oprea au transmis mesaje cu ocazia Zilei Justiţiei. Cei doi oficiali au dat asigurări că vor susţine, în continuare, activitatea Justiţiei.

„Justiţia este o componentă esenţială a statului de drept. Fără domnia legii nu putem vorbi de democraţie şi nici de separaţia puterilor în stat. O naţiune nu poate progresa cu adevărat în lipsa unei justiţii eficiente. Justiţia din România a cunoscut în ultimii ani transformări profunde. Ele au inclus şi sistemul judiciar care a devenit tot mai eficient, modern şi performant. Dincolo de reformele legislative şi instituţionale, acest fapt se datorează în mare măsură dumneavoastră, întregului corp profesional care înfăptuiţi actul de justiţie, se arată în mesajul preşedintelui, citit de către doamna Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial.

Iohannis a dat asigurări că susţine reformele începute în Justiţie. „Nu am fi avut astăzi o justiţie apreciată deopotrivă în ţară şi de partenerii externi fără munca, seriozitatea şi exigenţa cu care vă faceţi meseria. În bună măsură, până acum reformele au fost percepute ca fiind iniţiate ori stimulate din exteriorul sistemului. Ele pot şi trebuie să fie realizate în întregime în şi din interior. Veţi găsi constant în Preşedintele României un partener şi un susţinător critic, în sens constructiv, în tot acest proces. Dar nu trebuie să uităm că justiţia se află în slujba oamenilor, iar acest principiu este la fel de important precum cele ale independenţei, responsabilităţii şi echidistanţei. Respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, în limitele şi rigorile legii, rămâne o coordonată esenţială a activităţii în administrarea justiţiei“, a mai transmis Iohannis.

„Lupta anticorupţie trebuie să continue“

Şeful statului i-a felicitat pe membrii CSM pentru activitatea lor. „Un rol extrem de important îl aveţi dumneavoastră, membrii CSM, ca reprezentanţi ai unei instituţii care este garantul independenţei justiţiei. Vă felicit pentru promptitudinea cu care reacţionaţi şi, prin poziţiile dumneavoastră publice, depuneţi toate eforturile pentru sancţionarea derapajelor şi menţinerea discursului public într-un registru de echilibru şi responsabilitate. În ultima perioadă, în spaţiul public discuţiile despre justiţie sunt legate cu precădere de lupta anticorupţie. Este foarte adevărat că România traversează, acum, o etapă extrem de intensă, dar necesară pentru viitorul ţării. Lupta anticorupţie trebuie să continue şi avem cu toţii responsabilitatea să o susţinem“, se mai arată în mesajul preşedintelui.

Iohannis a apreciat munca depusă a reprezentanţilor sistemului judiciar în combaterea corupţiei. „Corupţia este duşmanul competiţiei libere, un flagel care blochează deopotrivă dezvoltarea civică, investiţiile străine, iniţiativa şi inovaţia. Din acest motiv, prevenirea, identificarea infracţiunilor de corupţie şi pedepsirea celor vinovaţi reprezintă obiective ale oricărei justiţii şi, cu atât mai mult, ale celei din România. Faptul că astăzi, în ţara noastră, există un efort asumat şi apreciat de combatere a corupţiei este în primul rând meritul oamenilor oneşti şi dedicaţi din justiţia română. În încheiere, cu ocazia Zilei Justiţiei, transmit felicitări judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, notarilor, juriştilor, precum şi personalului instanţelor, reprezentanţilor mediului academic şi tuturor celor care sunt parte a acestei comunităţi cu un rol atât de important într-o societate, acela de a asigura respectarea legii şi de a înfăptui, pe cât posibil, idealul dreptăţii“, a mai transmis Iohannis.

„Voi sprijini activitatea Justiţiei“

Şi premierul interimar Gabriel Oprea a spus că va rămâne un susţinător al activităţii Justiţiei. „Activitatea Justiţiei este un martor al nivelului de evoluţie a societăţii, dar şi un indicator al determinării autorităţilor naţionale de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale. Apreciez, astfel, ca orice român de bună-credinţă, hotărârea cu care instituţiile statului intervin pentru combaterea faptelor ce constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale, cum ar fi criminalitatea economică sau corupţia. Ca om politic, am sprijinit şi voi sprijini în continuare, fără rezerve, activitatea Justiţiei, având convingerea că o justiţie puternică este în interesul tuturor românilor. De altfel, Justiţia are un rol deosebit în progresul României, contribuind la imaginea pozitivă şi credibilitatea în plan extern a ţării noastre“, afirmă Oprea în mesajul transmis, duminică, de Ziua Justiţiei.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite