Iohannis: Nu trebuie să existe un prag la abuzul în serviciu. Mă tem că legislaţia penală va fi ciopârţită. Inspecţia Judiciară trebuie să rămână la CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos
Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că nu ar trebui să existe prag valoric în ceea ce priveşte definirea abuzului în serviciu. De asemenea, liderul de la Palatul Cotroceni a declarat că se „teme“ că va avea loc o „ciopârţeală“ a legislaţiei, nu o modificare.

„Nu pot să spun că nu mă tem şi la abuzul în serviciu de ciopârţiri ale legislaţiei în vigoare. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. Un demnitar poate face abuz în serviciu şi contra intereselor publice, iar aici e greu de cuantificat“, a declarat preşedintele României. 

Klaus Iohannis a vorbit şi despre legile Justiţiei, depuse în această săptămână la Parlament de PSD şi ALDE. 

„Ministrul Justiţiei a reuşit că se poate legifera şi mai transparent, şi mai neclar decât până acum. Niciodată n-am avut o astfel de procerdără viciată de legiferare. Un pachet de legi asumat de ministru: cerut avize - toate negative - nu se lasă ministrul, se duce în Parlament, îşi dă fizic proiectele din mână, parlamentari din coaliţie iau aceste proiecte ca şi cum le-ar fi creat acasă. Aşa nu se legiferează. De la a corecta legislaţia până la a o ciopârţi, cum se întâmplă acum, e o cale lungă, pe care n-ar trebui să o parcurgem. Pentru mine, obiectivul principal este păstrarea independenţei Justiţiei. Sper că din dezbaterea parlamentară să iasă proiecte de legi care să facă bine Justiţiei, nu rău. Voi fi foarte activ în acest proces legislativ şi voi face uz de toate prerogativele funcţiei“, a mai spus şeful statului.

Preşedintele a vorbit şi despre necesitatea păstrării independenţei Justiţiei şi că Inspecţia Judiciară trebuie lăsată la CSM. „Inspecţia Judiciară trebuie să rămână la CSM. În Constituţie e scris sec: CSM este garantul independenţei Justiţiei. De unde concluzia că Inspecţia trebuie să rămână tot acolo. CSM reprezintă Justiţia, nu Parlamentul. Parlamentul creează legislaţia, sistemul judiciar o aplică“, a conchis Iohannis.     

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite