Reacţia lui Iohannis după ce Dăncilă a refuzat să meargă la Cotroceni: „E un precedent periculos“. Şeful statului nu i-a primit pe Teodorovici şi Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO InquamPhotos
FOTO InquamPhotos

Preşedintele Klaus Iohannis nu i-a mai primit pe miniştrii Eugen Teodorovici şi Tudorel Toader. Reacţia ostilă a preşedintelui vine după ce Guvernul a ignorat mesajele şefului statului de a nu adopta rectificarea bugetară fără avizul CSAT. Eugen Teodorovici şi Tudorel Toader au fost primiţi la Cotroceni de consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină şi Cosmin Marinescu.

UPDATE Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a dat detalii despre ce s-a întâmplat la Palatul Cotroceni, acolo unde Klaus Iohannis nu a mai venit să vorbească cu el şi Tudorel Toader. „Din partea noastră, ca şi Guvern, a fost toată deschiderea. ÎÎncă o dată vedem o lipsă de respect pentru membrii Cabinetului. Menţine o stare conflictuală. Noi avem deschidere pentru dialog şi comunicare“, a declarat Teodorovici într-o intervenţie la Digi24.   

Întrebat dacă a simţit o supărare în comportamentul lui Iohannis, ministrul a precizat. „Sincer, nu înţeleg. Rugămintea mea a fost ca cei doi consilieri a fost să-l invite pe domnul preşedinte la masă. Dacă tot eram acolo, ca şi Guvern. Nu conta că doamna nu era acolo. Însă, domnul preşedinte nefiind de faţă, discuţia era caducă“, a mai afirmat Teodorovici. 

UPDATE Reacţia lui Iohannis după ce premierul Viorica Dăncilă a refuzat să meargă la Cotroceni:

„Preşedintele Klaus Iohannis şi-a manifestat, astfel, întreaga disponibilitate la dialog cu Prim-ministrul Viorica Dăncilă, în vederea identificării unei soluţii care să permită Guvernului să adopte proiectul rectificării bugetare respectând exigenţele constituţionale. Preşedintele României îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia creată, care evidenţiază un precedent periculos, prin depăşirea unor linii de predictibilitate în raporturile instituţionale, aşa cum sunt ele stabilite în arhitectura statului. Un dialog care să conducă la o soluţie reală ar fi putut avea loc în condiţiile în care Guvernul ar fi aşteptat să aibă loc consultările de la Palatul Cotroceni, înainte să adopte rectificarea bugetară“.

Preşedintele Klaus Iohannis o invitase ieri pe Viorica Dăncilă, premierul României, şi o parte dintre miniştrii acesteia să stea de vorbă despre rectificarea bugetară pregătită de Guvern şi care încă nu avea avizul CSAT.

Însă, Viorica Dăncilă a anunţat că ea nu mai merge la Palatul Cotroceni pentru că pleacă în Spania, acolo unde urmează să seîntâlnească cu omologul spanio, dar şi cu regele Felipe al VI-lea. 

„Voi face mâine o vizită de lucru în Spania, unde voi avea o întrevedere cu omologul meu spaniol şi voi fi primită de regele Spaniei. Voi fi însoţită de mai mulţi colegi - vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Apărării, ministrul Mediului de Afaceri, ministrul Fondurilor Europene”, a spus Viorica Dăncilă, miercuri, la începutul şedinţei Guvernului.

Ea a precizat că discuţiile vor viza aprofundarea relaţiilor bilaterale în domeniul economic, apărării, administraţiei publice, absorbţiei fondurilor europene, precum şi aprofundarea cooperării în plan european.

Informaţia privind vizita premierul Viorica Dăncilă în Spania, unde va fi primită de Regele Felipe, a apărut la începutul săptămânii pe agenda postată pe site-ul Casei Regale spaniole. Conform Casei Regale, Dăncilă se va afla în Spania în perioada 6 - 7 septembrie, iar Regele Felipe al Vl - lea o va primi pe Viorica Dăncilă la Palatul Zarzuela în data de 6 septembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite