Lovitură pentru PSD. Iohannis nu îi acceptă încă pe Olguţa Vasilescu şi pe Mircea Drăghici în Guvern: Nu accept o a doua remaniere într-o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis a anunţat joi că nu va accepta „a doua remaniere guvernamentală” propusă de PSD într-o săptămână, explicând că nu va semna numirile celor doi noi miniştri propuşi de social-democraţi: Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici. Şeful statului a mai spus că va lăsa PSD „să şi guverneze ceva”, avertizând totodată că până după 1 Decembrie nu va mai lua nicio decizie referitoare la Executiv.

„Mă bucur că aţi asistat la o serie de acreditări. Avem, în afară de problemele uzuale, care ţin de esenţa Preşedinţiei, cum sunt, de exemplu, acreditările de ambasadori, teme de mare actualitate internă, care sunt convins că vă interesează. În speţă, am primit astăzi, la două zile după remanierea guvernamentală, o propunere de remaniere guvernamentală. Daţi-mi voie să vă spun că acest lucru nu este de bun augur. Avem guverne PSD-ALDE de nici doi ani şi pot să vă dau câteva date pe care le-am recitit în această dimineaţă şi care arată că lucrurile merg foarte prost în privinţa guvernării. PSD este deja la al treilea guvern în nici doi ani. Au fost schimbate enorm de multe persoane pe poziţiile de ministru, i-am numărat, nu o să vă vină să credeţi. Sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum miniştri în aceste guverne. Ascultaţi un pic, 70 în nici doi ani. Pot să vă spun că aşa nu se poate guverna. Este imposibil să schimbi miniştri toată ziua, bună ziua, de asta se ocupă PSD, să schimbe miniştri. Cum să ne imaginăm că poate să funcţioneze un guvern cu două remanieri într-o săptămână. Este ceva ce nu s-a mai întâmplat, nu s-a mai auzit şi, în acest fel, nu se poate continua. Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă, mai degrabă, cu un carusel decât cu o guvernare. În acest sens, ca să fie lămurită chestiunea, în această săptămână nu va mai exista nicio schimbare de miniştri, iar această chestiune care mi-a fost propusă astăzi, o remaniere după remaniere, va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile dedicate Centenarului şi Zilei Naţionale de 1 Decembrie. Până atunci ,pot să vă spun că nu se va întâmpla în această zonă nimic”, a declarat Klaus Iohannis.

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Jurnalist: Dacă ministrul care este propus pentru remaniere îşi va da demisia ulterior, mă refer la Paul Stănescu, veţi accepta o nouă propunere?

 Klaus Iohannis: După 1 Decembrie putem să discutăm dacă va fi cazul, până atunci nu vom schimba miniştri.

Jurnalist: Nu luaţi act de demisia lui Lucian Şova, actualul ministru al transporturilor?

Klaus Iohannis: Până după 1 Decembrie nu se va schimba nimic.

Jurnalist: Cei de la PSD au spus că vor merge pe partea constituţională, că vor încerca să atace la Curtea Constituţională, să invoce un conflict constituţional.

 Klaus Iohannis: Da, nu ştiu ce conflict vor dumnealor să invoce, dar eu i-aş invita, în loc să continue acest carusel, să mai muncească un pic în Guvern şi pe urmă mai vedem. Cred că este rezonabil să aşteptăm să şi guverneze un pic, nu numai să schimbe toată ziua, bună ziua, miniştri dintr-o parte în alta.

Jurnalist: Este o premieră, domnule Preşedinte, ca un şef de stat, cel puţin din câte ne amintim noi, să nu semneze un decret de revocare din funcţie, aşa cum i-a cerut premierul şi, iată, să nici nu ia act de demisia unui ministru. Vă este teamă totuşi că se poate ajunge la Curtea Constituţională sau, mai mult, că social-democraţii iau în considerare şi o eventuală suspendare a dumneavoastră? Pentru că deja spuneau că este o încălcare flagrantă a Constituţiei dacă nu acceptaţi aceste noi numiri.

Klaus Iohannis: Asta cu suspendarea între timp devine aşa, un loc comun. Nu mi-a fost şi nu îmi este teamă de aşa ceva, şi nici de Curtea Constituţională. Absolut toate acţiunile mele se încadrează perfect în cadrul constituţional. Ah, că nu le convine, asta este posibil. Dar nicio acţiune a mea nu s-a situat în afara cadrului constituţional, egal cum vrea unul sau altul să interpreteze aceste lucruri.

Jurnalist: Deci, dacă domnul Stănescu nu demisionează, domnule Preşedinte, aşa cum s-a întâmplat cu domnul Şova, unde probabil la un moment dat veţi semna un interimar sau un alt ministru, nu semnaţi decretul de revocare? Aveţi constituţional acest atribut?

Klaus Iohannis: Aceste lucruri le vom discuta după 1 Decembrie.

Jurnalist: Voiam să vă întreb despre numirea ambasadorului în Israel, având în vedere şi contextul cu Ilan Laufer. Faceţi această numire?

 Klaus Iohannis: O să căutăm o soluţie. Este, evident, interesul meu să avem ambasadori acolo unde avem ambasade şi ei să îmbunătăţească relaţiile între statele noastre. Deci, chestiunea este în atenţia mea.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, dacă dumneavoastră nu semnaţi aceste decrete şi nu luaţi act de demisie, asta înseamnă că vom ajunge, de exemplu, ca la Transporturi să nu fie niciun ministru? Nu se blochează şi aşa activitatea Guvernului? Sau cum vedeţi dumneavoastră rezolvarea situaţiei?

Klaus Iohannis: Nu, nu va exista aşa ceva. Pot să vă asigur că nimic din ce fac eu nu pune în dificultate Guvernul. Ştiu că unii speculează că aş bloca activitatea Guvernului. Nici vorbă. Guvernul este complet, n-are decât să lucreze! După 1 Decembrie, vom discuta.

Jurnalist: Şi ce urmează la Transporturi, de exemplu, unde deja avem o demisie? Dacă persoana respectivă pleacă de la serviciu, nu-şi mai îndeplineşte atribuţiile de ministru?

 Klaus Iohannis: Nu există aşa ceva! Nu este un post de paznic la o cooperativă, este un post de ministru. Iar ministrul stă în funcţie şi munceşte în folosul ţării până când se publică decretul de eliberare din funcţie.

Jurnalist: Dar demisia este un act unilateral.

 Klaus Iohannis: Dacă aveţi şi alte întrebări.

Jurnalist: Despre ministrul Dezvoltării. De ce nu aţi acceptat revocarea lui din funcţie? Şi există şi zvonuri că aţi avea o înţelegere. Surse din cadrul PSD spun că aţi avut o discuţie, întâlniri chiar.

Klaus Iohannis: N-am avut nici întâlniri, nici înţelegeri. Nici nu o să am.

Jurnalist: Ne puteţi explica, domnule Preşedinte, de ce doar pe aceşti doi miniştri i-aţi respins, pentru că există o hotărâre a Curţii Constituţionale care spune că îi puteţi respinge, dar doar motivat? Aţi spus doar că sunt nepotriviţi.

Klaus Iohannis: Da, la momentul potrivit, vom discuta aceste chestiuni, dar se vede că PSD nu a avut răbdare.

Jurnalist: Asta înseamnă că, din punctul dumneavoastră de vedere, aveţi voie să refuzaţi încă o dată pentru aceste două portofolii?

Klaus Iohannis: Din punctul meu de vedere, am voie, dacă mă întrebaţi aşa, să fac orice, în cadrul constituţional.

Jurnalist: Referitor la propunerea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, astăzi procurorii din cadrul secţiei a Consiliului Superior al Magistraturii au venit cu motivarea avizului negativ. În acea motivare se arată că evaluarea făcută de ministrul justiţiei Tudorel Toader nu a fost tocmai legală. Să ne spuneţi ce decizie veţi lua în acest context.

Klaus Iohannis: O să studiez acea motivare. Ce am înţeles până acum din ce s-a vehiculat în public sună foarte corect. Iar despre activitatea domnului procuror general, am mai spus – este un procuror general care îşi face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut şi mi se pare în continuare o eroare. Aşadar, puteţi să trageţi singuri concluziile a ceea ce va urma în această chestiune.

Jurnalist: Puteţi explica care au fost criteriile pentru care aţi refuzat propunerile pe care le-aţi primit iniţial, mai exact Olguţa Vasilescu la Transporturi şi Ilan Laufer la Dezvoltare?

Klaus Iohannis: Imediat ce voi face publice aceste chestiuni, veţi afla şi dumneavoastră.

Jurnalist: Cu siguranţă, vor exista speculaţii în ceea ce priveşte numele lui Lucian Şova şi al lui Paul Stănescu. Unii vor spune că poate sunteţi mulţumit de activitatea lor, de aceea nu veţi revocarea acestora din aceste poziţii.

 Klaus Iohannis: Aceste lucruri cred că se fac în guvern şi în partid, evaluarea activităţii. Nu cred că vă aşteptaţi de la mine, care am spus, nu mai departe de acum câteva zile, că acest guvern, această guvernare, este un accident al democraţiei, să mă apuc acum să fac evaluări ale miniştrilor. Eu evaluez toate guvernările PSD-ALDE de la alegerile din 2016 până acum ca fiind guvernări foarte slabe, dar să mă apuc să evaluez miniştri nu cred că vă aşteptaţi de la mine.

Jurnalist: De ce ţineţi la data de 1 Decembrie? Aţi spus că veţi face evaluarea după data de 1 Decembrie.

Klaus Iohannis: Ştiţi, şi sărbătorile naţionale trebuie respectate aşa cum se cuvine. Nu cred că românii au nevoie de acest circ de remanieri acum, înainte de sărbătoarea naţională. Haideţi să serbăm Centenarul aşa cum se cuvine după care putem să revenim la circul de zi cu zi.

Jurnalist: Se apropie rectificarea bugetară şi aflăm că Guvernul are de gând să taie bani inclusiv de la Cultură, dar şi de la Educaţie şi Transporturi.

Klaus Iohannis: Nu am comentat rectificările până acum, dacă va fi cazul după ce se fac, putem să discutăm.

Jurnalist: Aţi mai discutat înainte despre bugetul Administraţiei Prezidenţiale? Este nevoie de mai mulţi banii faţă de bugetul pe care îl aveţi acum?

Klaus Iohannis: Eu nu mă ocup de aşa ceva, am un coleg, Consilier Prezidenţial, care este delegat pe poziţia de Ordonator de Credite. Eu mă ocup mai mult de problemele ţării decât de bugetul Administraţiei.

Jurnalist: Ieri aţi respins-o pe doamna Florea la DNA. Ce aşteptări, ce exigenţe aveţi de la următorul proces de selecţie?

 Klaus Iohannis: Nişte exigenţe foarte simple, să se desfăşoare în conformitate cu legea. Atât, alte pretenţii nu am avut de la ministru şi nici măcar pe asta nu a îndeplinit-o.

Jurnalist: Am văzut comunicatul, dar ne puteţi oare detalia motivele pentru care aţi respins-o?

 Klaus Iohannis: Fără îndoială că puteţi să citiţi acele comunicări şi juriştii va vor da interpretări foarte exacte. Poziţia Administraţiei Prezidenţiale, şi evident şi a mea, este exact aceea care este scrisă.

Jurnalist: Apreciaţi că îndepărtarea din executiv a domnului Stănescu, un apropiat al premierului, ar duce la adoptarea unor proiecte controversate, aşa cum a fost speculat în spaţiul public?

 Klaus Iohannis: Nu cred că putem să speculăm astăzi pe astfel de teme.

Jurnalist: Credeţi că ar fi totuşi nevoie de o demisie de onoare din partea domnului Stănescu?

Klaus Iohannis: Nici asta nu cred că putem să speculăm astăzi.

Jurnalist: Doamna Iohannis (...) dacă se prezintă la Procuratură, având în vedere că prima dată nu a fost.

Klaus Iohannis: Nu există deocamdată temei pentru astfel de discuţii.

Jurnalist: Cea mai mare realizare a României în ultimii 100 de ani?

Klaus Iohannis: Cea mai mare realizare a României în ultimii 100 de ani a fost prima mare realizare: Unirea! Vă mulţumesc!

Şeful statului a precizat că nu îi e teamă că se va ajunge la CCR pe tema remanierii. „Nu ştiu ce conflict vor dumnealor să invoce. Eu i-aş invita în loc să fie un carusel al miniştrilor, să mai muncească un pic. Poate mai şi muncesc un pic, nu doar schimbă miniştri“, a completat preşedintele.  

Întrebat dacă îi e teamă de o posibilă suspendare, în urma refuzului său, Iohannis a subliniat: „Asta cu suspendare devine un lucru comun. Nu îmi e teamă de aşa ceva şi nici de CCR. Acţiunile mele ţin cont de Constituţie“.

Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici sunt noile propuneri PSD pentru Ministerul Dezvoltării şi pentru Ministerul Transporturilor. Cei doi au fost votaţi în unanimitate în CEX. Liderul PSD Liviu Dragnea se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să accepte noile propuneri ale PSD. În caz contrar, Guvernul va sesiza CCR, susţin surse politice pentru Adevărul.

Citiţi şi:

Supravieţuitorii PSD. Cine sunt cei trei miniştri care au rezistat schimbărilor de guvern din ultimii ani

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite