Iohannis: Ministerul Afacerilor Externe trebuie să fie o instituţie respectată şi puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis are, joi, la Palatul Cotroceni, mai multe întâlniri cu reprezentanţi diplomatici din alte state. La întâlnirile de la Cotroceni, Iohannis a susţinut un discurs în care a vorbit despre importanţa Ministerului Afacerilor Externe, despre parteneriatul  dintre România şi SUA, dar şi despre colaborarea între instituţiile statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat în discursul său că „România rămâne profund dedicată intereselor comunităţilor româneşti din afara ţării şi îşi va intensifica efortul de a întări raporturile, ca ţară de origine, cu diaspora“.

Şeful statului a arătat că românii din diaspora contribuie la viaţa socială a statelor pe care ambasadorii prezenţi la Palatul Cotroceni le reprezintă, prin faptul că au acceptat să muncească şi să trăiască în aceste state.

„Autorităţile române, inclusiv Serviciul Diplomatic, le acordă o atenţie deosebită. Dorim ca românii aflaţi dincolo de frontierele statului român să se simtă protejaţi şi să beneficieze de libertatea şi de posibilitatea de a-şi păstra identitatea etnică şi reigioasă, şi totodată, de drepturile individuale de a munci şi de a beneficia, fără discriminare, de rezultatul muncii lor, în conformitate cu convenţiile internaţionale în materie“, a afirmat preşedintele Iohannis.

El a menţionat că, la rândul lui, statul român este deschis spre diversitatea etnică şi religioasă a celor care trăiesc şi muncesc pe teritoriul statului nostru, precizând că în forurile internaţionale în domeniu a fost apreciată politica noastră, pe acest plan.

„Pentru atingerea acestor obiective, însă, este nevoie ca instituţia Ministerului Afacerilor Externe să fie puternică şi respectată, să aibă resurse financiare şi umane îndestulătoare pentru a-şi îndeplini rolul strategic“, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Parteneriatul cu SUA, „reperul politicii externe“

Parteneriatul Strategic cu SUA este „reper fundamental al politicii externe a României“, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, adăugând că acesta „încununează dedicaţia cu care diplomaţii români şi americani au servit relaţiile bilaterale de-a lungul celor 135 de ani care au trecut de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Bucureşti şi Washington“.

„România doreşte ca dialogul diplomatic şi colaborarea cu SUA să continue dinamic, aşa încât să se amplifice interacţiunea în domeniile principale ale Parteneriatului Strategic bilateral pentru secolul XXI”, a mai declarat Iohannis, subliniind că o importanţă deosebită o are ”dezvoltarea cooperării economice, precum şi a schimburilor interumane în educaţie, ştiinţă şi inovaţie”.

Klaus Iohannis a reamintit, în discursul în faţa ambasadorilor străini, că anul acesta va avea loc ”operaţionalizarea sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, proiect strategic semnificativ pentru securitatea ambelor state, precum şi pentru securitatea euroatlantică”.

În ce priveşte relaţiile dintre instituţiile statului român, Iohannis a afirmat că doreşte să aprofundeze colaborarea dintre Parlament şi Administraţia Prezidenţială.

Citeşte şi:

Primele trei teste pentru Klaus Iohannis

Pe Klaus Iohannis îl aşteaptă, în perioada imediat următoare, trei încercări, pe cât de importante, pe atât de sensibile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite