Iohannis l-a decorat pe disidentul anticomunist Iulius Filip

Iohannis l-a decorat pe disidentul anticomunist Iulius Filip

Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a conferit Crucea Naţională „Serviciul Credincios”, lui Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic, „în semn de apreciere deosebită pentru determinarea şi curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist” şi în semn de respect pentru suferinţele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Preşedintele Klaus Iohannis a acţionat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare şi asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile şi principiile europene. Prima acţiune publică a Preşedintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru demnitatea şi curajul cu care a militat pentru libertate şi democraţie“, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale. 
 
Cei de la Palatul Cotroceni mai anunţă că, din 2014 şi până în prezent, preşedintele României a decorat 55 de foşti deţinuţi politic, care au fost lipsiţi de libertate în mod abuziv, fiind închişi în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele şi coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportaţi de autorităţile comuniste.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: