Iohannis, după întrevederea cu Duda, despre flota NATO la Marea Neagră: Aparent, ar exista opinii diferite. La următorul summit, o posibilă decizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, duminică, cu omologul său polonez, Andrzej Duda, discuţiile vizând extinderea Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, precum şi consolidarea securităţii celor două state NATO.

UPDATE Întrebare a reporterilor pentru Iohannis: Ce ţări sunt gata să facă parte din proiectul flotei comune de la Marea Neagră?

IohannisLa summitul din 2014, în premieră s-a introdus în concluziile summitului că Marea Neagră e de importanţă strategică pentru NATO. Acest lucru a dus la o dezvoltare care s-a văzut şi s-a simţit. Au avut loc mai multe exerciţii în Marea Neagră. Am avut în vizită nave de la alţi aliaţi. 

Strategii NATO au început să lucreze la un concept care ar face Marea Neagră mai sigură. În acest sens s-a continuat în aceeaşi logică, la summitul de la Varşovia, aliaţii au recunoscut importanţa strategică a Marii Negre şi nevoie unui concept operaţional 

S-a convenit ca această chestiune să fie convenită doar de principiu la acest summit. (....) S-a dat sarcină miniştrilor Apărării să înceapă să lucreze la un concept puţin mai concret. Aparent, ar exista opinii diferite. E un proces de reflecţie. Nu există o concluzie comună. 

Toate aceste nu trebuie să ne îngrijoreze ci să ne bucure pentru că există o preocupare reală pentru a găsi o soluţie pentru Marea Neagră. Privim cu încredere spre minsietriala din octombrie care va aduce clarificări. Cred că ministeriala va fi doar un pas care va coagula ideile, vor urma alte întâlniri, iar la următorul summit aliaţii ar putea lua o decizie. 

UPDATE Klaus Iohannis, după întrevederea cu preşedintele Poloniei„Domnule Preşedinte, în primul rând, vă mulţumesc pentru invitaţie, pentru ospitalitate şi pentru discuţiile care, acum pot să spun, ca de obicei, au fost foarte bune, multă substanţă şi cu concluzii comune de cea mai bună calitate. Această întâlnire pe care o avem astăzi are loc într-un context foarte special. Practic, noi doi astăzi am tras concluziile după Summitul NATO. Acest Summit NATO, domnule Preşedinte, pe care l-aţi organizat, a fost un Summit foarte reuşit, cu concluzii foarte bune pentru Polonia şi pentru România, dar în general ceea ce s-a discutat şi s-a concluzionat la Summit este extrem de important pentru securitatea noastră, a tuturor din NATO, şi este extrem de important pentru securitatea noastră pe flancul estic. În acest context, domnule Preşedinte, daţi-mi voie să vă felicit pentru felul în care aţi ştiut să organizaţi şi să duceţi discuţiile în cadrul acestui Summit. Vă rog, de asemenea, să transmiteţi aceste felicitări întregii echipe cu care aţi lucrat şi colaborat în organizarea acestui Summit. Putem să spunem că a fost o mare reuşită pentru NATO, dar, cu certitudine, şi pentru dumneavoastră şi pentru Polonia.

Încă de când, aşa cum aţi spus dumneavoastră, aţi devenit Preşedinte, ne-am întâlnit şi am găsit că împreună putem să ducem parteneriatul între ţările noastre la un nivel mult mai ridicat şi acest lucru s-a dovedit prima dată foarte vizibil în cadrul întâlnirii pe care am avut-o în noiembrie anul trecut la Bucureşti, în Formatul Bucureşti, pe care l-am organizat împreună şi cred că bine am făcut, pentru că lucrurile pe care le-am pregătit atunci deja au arătat în ce direcţie dorim să mergem împreună în organizarea Summitului NATO care tocmai s-a încheiat. Atunci, am inclus deja în Declaraţia Comună câteva linii pe care le-am reluat în cadrul Summitului NATO care tocmai s-a încheiat. Cred că cea mai importantă concluzie şi în Formatul Bucureşti, dar şi în Formatul NATO de acum a fost că dacă mergem împreună mai departe, dacă colaborăm în domeniul securitar, evident şi în domeniul economic, atunci această colaborare în sine reprezintă o foarte bună garanţie pentru soliditatea şi stabilitatea flancului estic, or acest lucru l-am convenit şi astăzi şi mergem cu certitudine împreună mai departe.

Summitul care s-a încheiat ieri cred că vine şi cu o mare responsabilitate pentru noi, fiindcă deciziile s-au luat, dar implementarea lor stă în faţa noastră şi faptul că am discutat astăzi, domnule Preşedinte, împreună cum să procedăm la implementarea comună a acestor concluzii deja este un lucru excelent şi cu certitudine vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a implementa ceea ce am decis împreună la acest Summit.

Faptul că s-a decis o abordare echilibrată a flancului estic este probabil cea mai bună veste pentru ţările noastre şi, din acest motiv, cred că forţele care au fost destinate pentru partea nordică şi pentru partea sudică a flancului estic reprezintă un câştig pentru întregul flanc şi această abordare echilibrată în sine este o garanţie a stabilităţii în această parte a lumii. Am convenit să continuăm Formatul Bucureşti şi în toamna acestui an să se întâlnească miniştrii de externe la Bucureşti pentru a pregăti următoarea întâlnire de la nivel înalt, următoarea întâlnire care probabil, şi cred că împreună o vom organiza în 2017, când iarăşi avem de pregătit ceva important pentru următorul Summit NATO, care va avea loc regular în 2018. Este adevărat că şi în 2017 vom avea o întâlnire de tip Summit NATO, pentru a inaugura noul sediu NATO de la Bruxelles.

Foarte important şi un punct deosebit de consistent pe agenda discuţiilor noastre a fost consolidarea legăturii transatlantice şi cred că putem să vorbim foarte bine de o cooperare strategică româno-polono-americană. Este clar că o parte importantă din abordările noastre pe flancul estic se datorează acestei colaborări excelente pe care şi Polonia o are cu Statele Unite ale Americii, şi România o are cu Statele Unite ale Americii, şi cred că şi aici colaborarea în trei nu poate decât să aducă o abordare mai solidă, mai consistentă şi soluţii mai bune pentru ţările noastre, pentru securitatea cetăţenilor noştri, pentru securitatea cetăţenilor Poloniei, pentru securitatea românilor şi pentru buna funcţionare a NATO.

Există un Format pe care l-am discutat astăzi, un Format regional, trilaterala Polonia-România-Turcia. Am convenit să continuăm acest Format şi miniştrii de externe care au fost împreună cu noi astăzi la convorbirile oficiale ne-au confirmat că în această toamnă va avea loc o întâlnire a miniştrilor de externe la Bucureşti pentru a găsi cele mai bune căi pentru a continua acest Format, care regional este important şi vrem să păstrăm această colaborare.

Sigur, am vorbit despre schimburile economice şi vreau în acest context doar să menţionez, pentru că este un lucru care, până la urmă, are o importanţă deosebită. În anul trecut, în 2015, schimburile între ţările noastre au crescut cu 11%. Este mult. Este mult în condiţiile în care economiile sunt foarte departe de acest ritm de creştere, chiar dacă, de exemplu, economia României a reuşit totuşi performanţa de a ajunge la o creştere de aproape 4%. Am ajuns astfel la schimburi bilaterale de 4,5 miliarde de euro şi totuşi cred că aici mai este foarte mult potenţial şi noi ne străduim să convingem investitori polonezi să vină în România. Ne străduim să convingem şi românii să vină în Polonia, iar recenta inaugurare, la 9 iunie, la Varşovia, a Camerei de Comerţ şi Industrie Polono-Române este un semnal foarte bun, este un câştig pentru această relaţie şi cred că de aici vom putea merge foarte bine mai departe, domnule Preşedinte.

Brexit-ul, evident, că este o temă care apare la toate întâlnirile, nu numai la cele de la nivel înalt. După cum aţi menţionat deja, domnule Preşedinte, am avut deja o discuţie foarte bună pe această temă şi suntem amândoi hotărâţi să ne implicăm în negocierile care vor avea loc pentru a rezolva în modul cel mai bun situaţia cetăţenilor noştri care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie. Eu sunt foarte hotărât să rămân în continuare implicat, împreună cu domnul Preşedinte, într-un contact care ne permite să abordăm împreună chestiunea cetăţenilor români şi a cetăţenilor polonezi din Marea Britanie. Nu pentru a exagera ceva, doar pentru a le proteja interesele, fiindcă românii noştri merg acolo să muncească şi plătesc impozite şi taxe, şi acelaşi lucru este, evident, valabil şi pentru polonezii care merg în Marea Britanie.

Parteneriatul Estic rămâne o temă importantă pentru noi. Am discutat despre Ucraina, despre Moldova, despre felul în care trebuie să ne implicăm pentru a ajuta atât Ucraina, cât şi Moldova, şi am convenit să rămânem într-un contact strâns pentru a putea reacţiona rapid şi eficient oricând apare o oportunitate de a interveni pe aceste relaţii deosebit de importante pentru ţările noastre.

Domnule Preşedinte, daţi-mi voie să vă mulţumesc, acum la sfârşit încă o dată, pentru că reuşim să construim o relaţie frumoasă între România şi Polonia şi să vă doresc, să ne doresc să continuăm aşa cum am planificat această colaborare. Încă o dată felicitări pentru Summit, este o mare realizare pentru dumneavoastră şi pentru Polonia!”

UPDATE Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda: Cu mare bucurie l-am întâmpinat la această reuniune pe domnul Preşedinte al României, domnul Klaus Iohannis, cu mare bucurie din cauza faptului că, aşa cum ştiţi foarte bine, ieri în Varşovia s-a terminat Summitul Alianţei Nord Atlantice, care a adoptat unele hotărâri foarte importante pentru Europa Centrală şi de Est, nişte hotărâri pentru aşa numitul Flanc Estic al NATO, prin prezenţa înaintată care a fost stabilită la acest Summit. Această reuniune cu domnul Preşedinte Klaus Iohannis pentru mine personal este o închidere simbolică a acestui Summit. Şi explic de ce. Aşa cum reţineţi, în luna noiembrie a anului trecut, la Bucureşti, a avut loc reuniunea celor nouă state ale părţii noastre a Europei, care aparţin Alianţei Nord Atlantice. Noi am vorbit acolo despre planurile noastre, despre viziunea noastră de dezvoltare a Alianţei Nord Atlantice şi despre nevoile noastre, având în vedere mediul care se schimbă în domeniul securităţii. Acest Summit a fost co-organizat de către Preşedintele Klaus Iohannis ca şi gazdă a acestui loc, şi de către mine, şi noi amândoi eram organizatori ai acestei reuniuni, reuniune care a fost importantă nu numai pentru noi dar s-a dovedit foarte importantă şi pentru  hotărârile care au fost adoptate ieri şi alaltăieri la Varşovia, pentru că acestea sunt convergente cu ceea ce am stabilit atunci în cadrul declaraţiei noastre de la Bucureşti. De aceea, această reuniune cu domnul Preşedinte este o închidere simbolică a acestui drum care ne-a adus împreună spre Summitul de ieri şi de alaltăieri din Varşovia şi spre hotărârile care au fost adoptate, şi prin colaborarea noastră, sau prin reuniunea noastră aş dori să vă mulţumesc pentru această colaborare, pentru că am simţit un succes comun, pe care l-am văzut.

Dar Summitul s-a încheiat, noi mergem mai departe şi am vorbit despre aceste chestiuni importante, care sunt executarea hotărârilor Summitului Alianţei Nord Atlantice. Mulţumesc foarte mult că dumneavoastră, domnule Preşedinte, alaltăieri aţi declarat că în cadrul Enhanced Forward Presence va fi trimisă în Polonia o companie a armatei din România pentru a consolida forţele Alianţei care vor staţiona în ţara noastră. Mulţumesc foarte mult domnule Preşedinte pentru această declaraţie, noi  vom dori să adâncim colaborarea militară cu România.

Am vorbit, de asemenea, despre Brexit, despre impactul pe care Brexit poate să-l aibă asupra Uniunii Europene, dar înainte de toate am vorbit şi despre situaţia cetăţenilor noştri în Marea Britanie pentru că această situaţie, şi pentru Preşedintele Klaus Iohannis, şi pentru mine, este foarte importantă. Avem aproape un milion de polonezi în Marea Britanie, o jumătate de milion de români în Marea Britanie, de aceea aceştia sunt într-o situaţie similară - acolo locuiesc, acolo muncesc, acolo îşi realizează activitatea  şi au dreptul ca drepturile lor să fie respectate, să nu fie reduse, limitate. Vorbim cu domnul Preşedinte cu unica voce şi mă bucur foarte mult că pot să contez pe colaborarea cu domnul Preşedinte, să avem grijă împreună de interesele concetăţenilor noştri din Marea Britanie. Cum se va dezvolta situaţia după referendum nu se ştie, sunt nişte riscuri, ştim foarte bine că  unii sunt foarte nemulţumiţi de referendum, mai ales scoţienii, şi nu ştim înspre ce direcţie vor fi luate activităţile Uniunii Europene. Ştim cu toţii că Brexit îşi va spune cuvântul şi asupra situaţiei în Uniunea Europeană, de aceea trebuie să analizăm cum modificările care vor avea loc în cadrul Uniunii Europene vor influenţa situaţia în ţările noastre.

De la început, de când am devenit Preşedintele Poloniei, noi am iniţiat şi adâncim în continuare colaborarea noastră. Este  foarte valoros pentru noi. România este un partener foarte apropiat şi cred că  acest lucru va aduce multe avantaje pentru ţara noastră, pentru concetăţenii noştri.  Mulţumesc foarte mult, domnule Preşedinte!

Am vorbit, de asemenea, despre chestiuni legate de securitate, despre Republica Moldova, cum putem consolida procesele democratice în Republica Moldova, pentru ca reformele în această ţară să  progreseze, ca această ţară să fie sigură, să fie apropiată din ce în ce mai mult de NATO, de Uniunea Europeană. România aici este cea mai interesată, este un vecin şi această chestiune este foarte importantă pentru securitate, pentru liniştirea situaţiei În Ucraina. Acest interes deosebit al domnului Preşedinte în chestiunile legate de Moldova sunt fireşti. Dar şi pentru noi acest lucru este important pentru că trebuie să adâncim securitatea înspre Est, faţă de graniţele noastre. Aceste chestiuni sunt o provocare şi nu este o sarcină care ar fi nouă. Acestea au fost subiectele principale ale convorbirii noastre, vom continua aceste convorbiri pentru că mai avem câteva etape ale reuniunii noastre de astăzi. Încă o dată, domnul Preşedinte, din inimă vă mulţumesc pentru participarea la Summitul NATO, o participare activă, pentru toate declaraţiile depuse, pentru adoptarea hotărârilor ca şi ţara aliată, prin activitatea dumneavoastră şi România a asumat aceste obligaţii. Si mulţumesc foarte mult pentru drumul nostru comun spre Summitul de la Varşovia. Mulţumesc domnule Preşedinte.”


„Consultările cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, vor viza adoptarea de măsuri, la cel mai înalt nivel, pentru adâncirea şi extinderea Parteneriatului strategic dintre România şi Polonia, precum şi discutarea modalităţilor celor mai eficiente de continuare a iniţiativelor regionale lansate de cele două state", a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat. Şeful statului va avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale cu preşedintele polonez, iar la finalul întrevederilor cei doi oficiali vor susţine o declaraţie de presă comună. 

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis îi va conferi omologului său polonez Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Colan. Şeful statului român a semnat săptămâna aceasta decretul prin care i-a acordat distincţia preşedintelui Poloniei "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută la dinamizarea cooperării regionale, pentru dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Polonă". 

La rândul său, oficialul polonez îi va conferi preşedintelui României Ordinul `Vulturul Alb"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite