Iohannis, întrebat de ce România are foarte multe decese cauzate de COVID-19: 20 şi ceva de ani, România a fost condusă de PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat marţi, răspunzând unei întrebări, faptul că România are un număr foarte mare de decese, deşi numărul de noi cazuri de COVID-19 nu e chiar atât de mare comparativ cu alte state, el susţinând că explicaţiile se regăsesc în trecutul recent, adică în ultimii 30 de ani, în condiţiile în care ”20 şi ceva de ani România a fost condusă de PSD, care a avut o politică în domeniul sanitar proastă, foarte proastă”.

Iohannis a fost întrebat de ce România înregistrează un număr foarte mare de morţi, deşi numărul de noi cazuri de COVID-19 nu este chiar atât de mare comparativ cu alte state. 

”Explicaţiile se găsesc fără a fi mare specialist, în trecutul nostru mai recent, adică din ultimii 30 de ani. Nu vreau să fac acum din asta o polemică politică, dar ştiţi că în majoritatea... cred chiar publicaţia dumneavoastră a făcut un calcul, din ultimii 30 de ani, 20 şi ceva de ani România a fost condusă de PSD, care a avut o politică în domeniul sanitar proastă, foarte proastă. Asta e o realitate. Drept pentru care sănătatea publică, deci sănătatea noastră, a românilor, nu este la un nivel bun. La foarte mulţi parametri de sănătate publică suntem în coada clasamentului. Este trist, dar este adevărat”, a replicat preşedintele.

El a explicat că, din acest motiv, a spus încă de la începutul primului săuu mandat că trebuie să punem un accent mult mai mare pe prevenţie, pe educaţie, pe programe naţionale care conduc în timp, nu de azi pe mâine, la o stare de sănătate a populaţiei îmbunătăţită.

”Deocamdată nu am ajuns acolo unde ne dorim şi unde îmi doresc. De aceea este nevoie de o reformă profundă în domeniul sănătăţii, de aceea este nevoie de un alt tip de guvernare decât am avut în ultimii 30 de ani. Dacă aţi pus problema aşa, pot să vă spun că Partidul Naţional Liberal este singurul partid care poate să vină cu o altă politică, care poate să implementeze o reformă autentică, împreună cu o largă majoritate din Parlament care se va forma, evident, după alegeri. Nu putem să continuăm sistemul care vedem acum că este falimentar, care a fost construit de PSD”, a argumentat Klaus Iohannis.

El a amintit că, din 27 de state care apar în ultima evidenţă a cazurilor de COVID şi mortalitate, la incidenţa pe ultimele două săptămâni România este în partea a doua a clasamentului, însă la mortalitate suntem în prima parte a clasamentului.

”Noi vrem un sistem sanitar care funcţionează pentru oameni, dar sistemul sanitar are două componente, nu doar cel curativ, adică spitalul, ci foarte important este partea preventivă, nici să n-ajungi la spital, adică să fii sănătos, să ai o stare generală bună, generalizată, asta este ce ne dorim cu toţii, fiindcă nimeni nu-şi doreşte să ajungă la spital, toţi vrem să fim sănătoşi, ca să nu ajungem la spital. Or, pentru asta, este nevoie de programe naţionale, programe naţionale care pot fi implementate dacă se abordează chestiunea sănătăţii publice la modul serios”, a conchis preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite