Iohannis, întrevedere cu preşedintele Consiliului European. Ce au discutat cei doi despre UE şi cum vede şeful statului viitorul Europei

Iohannis, întrevedere cu preşedintele Consiliului European. Ce au discutat cei doi despre UE şi cum vede şeful statului viitorul Europei

Donal Tusk şi Klaus Iohannis. FOTO  Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în cadrul acesteia şeful statului pledând pentru „o Europă unită, puternică şi coerentă“.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE „În cadrul discuţiilor, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat în mod ferm poziţia României de a nu accepta propuneri care conduc către o Europă cu două sau mai multe viteze sau către o Europă a cercurilor concentrice. Astfel de opţiuni nu ar face decât să adâncească diviziunile între statele membre“,, precizează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă. 

De asemenea, sursa menţionată susţine că „preşedintele României a afirmat că principiul inclusivităţii trebuie să aibă un rol esenţial în procesul de consolidare a Uniunii Europene. Avansarea într-o formulă de unitate şi coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre, trebuie să fie principalul obiectiv la nivel european“

Iohannis a pledat pentru „o Europă unită, puternică, coezivă şi coerentă, mai aproape de cetăţenii săi şi puternic profilată în plan global. Acest deziderat va defini acţiunea României pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019. În acest context, au fost abordate şi elemente legate de pregătirea Summitului care va avea loc la Sibiu în 2019“, se mai arată în comunicat.

UPDATE Donald Tusk a ajuns la Palatul Cotroceni. Cei doi au mers să discute, alături de echipele lor, despre evoluţia UE şi reuniunea Consiliului European. 


Anunţul a fost făcut, marţi, de către purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Mădălina Dobrovolschi. „Viitorul Uniunii Europene este principalul subiect care se va afla pe agenda de discuţii a celor doi“, a declarat purtătorul de cuvânt.

Donald Tusk va ajunge la Palatul Cotroceni la ora 11. După primirea şi fotografia oficială, Iohannis şi Tusk vor avea convorbiri tête-à-tête timp de 20 de minute, urmate de convorbiri oficiale.

În perioada 19-20 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis se va afla la Bruxelles, unde va participa la reuniunea Consiliului European. Pe agenda acestei reuniuni se află subiecte precum migraţia, Europa digitală, chestiuni de securitate şi apărare, relaţii externe ale Uniunii Europene.

citeste totul despre: