Iohannis, îngrijorat de stabilitatea regională. Cum vede relaţia NATO-Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că NATO trebuie să înceapă un „proces de reflecţie" cu privire la relaţia pe care o are cu Federaţia Rusă, în contextul în care acordurile de la Minsk nu au fost respectate, anexarea ilegală a Crimeei continuă, precum şi militarizarea Ucrainei şi a Mării Negre.

Toate aceste idei au fost exprimate de şeful statului  cu ocazia întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditate la Bucureşti, desfăşurată miercuri, după ce şeful statului a fost pentru prima dată la o şedinţă a Guvernului.

„(NATO - n.r.) ar trebui să declanşeze un proces de reflecţie privind relaţia Alianţei cu Rusia, respectiv privind necesitatea modernizării Conceptului Strategic din 2010, şi să identifice noi modalităţi de sprijin pentru partenerii NATO. Totodată, va trebui să examineze modul în care Alianţa se poate implica mai mult în combaterea terorismului", a afirmat preşedintele în faţa diplomaţilor străini.

„Militarizarea Mării Negre“

Şeful statului a făcut aceste declaraţii în contextul în care a subliniat că „eforturile internaţionale pentru soluţionarea crizei din estul Ucrainei nu au progresat“. Potrviti şefului statului, Ucraina nu-şi poate continua reformele în condiţiile în care în această ţară e conflict prelungit între forţele guvernamentale şi cele separatiste din estul ţării. „Se menţine ocuparea ilegală a Crimeii, iar militarizarea acesteia şi a Mării Negre a continuat anul trecut. Prin urmare, la Consiliul European din decembrie, am susţinut alături de ceilalţi şefi de stat şi guvern prelungirea sancţiunilor, care vor trebui menţinute atât timp cât Acordurile de la Minsk nu sunt implementate“, mai spune şeful statului care a subliniat ofensiva rusească în zona estică.

Pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii România se bazează pe mai mulţi piloni: aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic cu Statele Unite şi consolidarea Uniunii Europene şi a NATO. Iohannis s-a declarat optimist în ceea ce priveşte relaţia cu administraţia Trump şi a promis că România va creşte cheltuielile de apărare la 2% din buget, aşa cum a afirmat încă de la preluarea mandatului, în decembrie 2017.

Tema securităţii în regiune va fi discutată de România şi în cadrul unor întâlniri de tipul „Format Bucureşti“,  la care de obicei participă reprezentanţi ai Poloniei, Bulgariei, Estoniei, letoniei, Lituaniei, Slovaciei, Ungariei şi ai Republicii Cehe. De asemenea, Iohannis este susţinător al continuării formatului de întâlniri trilaterale România-Turcia-Polonia. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite