Iohannis, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă: Observăm că provocările şi ameninţările se diversifică şi devin din ce în ce mai greu de combătut - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis FOTO Klaus Iohannis / Facebook
Iohannis FOTO Klaus Iohannis / Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a declarant, luni, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă că zilnic observăm că provocările şi ameninţările se diversifică şi devin din ce în ce mai greu de combătut şi ”este necesar ca vigilenţa noastră să crească”.

„Am încredere că acest proiect care se bucură deja de aprecierea şi interesul Alianţei Nord-Atlantice al Uniunii Europene şi al partenerilor noştri la nivel international va aduce valoare adăugată în contextul geopolitic actual. Zilnic observăm că provocările şi ameninţările inclusic din registrul neconvenţional la adresa statelor şi societăţilor care gfac parte din comunitatea europeană şu euro-atlantică de valori se diversifică şi devin din ce în ce mai greu de combătut. Este aşadar necesar ca vigilenţa noastră pe toate palierele să crească şi avem nevoie prin urmare de conceptele şi instrumentele de acţiune adecvate pentru a răspunde pe măsură, rezilienţa este un astfel de concept esential”, a declarat preşedintele. 

„Efortul de consoilidare a rezilienţei  faţă de provocări şi ameninţări eterogene, sofisticate trebuie să implice niveluri multiple ale administraţiei şi societăţii”, a mai spus şeful statului. 

Şeful tatului a atras atenţia că democraţiile sunt vizate în special de astfel de ameninţări, însă democraţiile sunt cel mai bine echipate pe termen lung pentru a le răspunde. 

„Contextul pandemic a evidenţiat şi mai pregnant realitatea că rezilienţa trebuie să fie un obiectiv central” a mai spus Şeful statului. 

Potrivit şefului statului, prin decizia de a internaţionaliza acest centru vor fi promovate obiectevele României ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene în domeniul rezilienţei, a mai spus şeful statului. 

"Rezilienţa societală, pe care tocmai am evocat-o, este doar o parte a problematicii mai complexe a rezilienţei şi un indicator în sine al complexităţii activităţii pe care Centrul inaugurat astăzi va trebui să o desfăşoare. Contextul pandemic a evidenţiat şi mai pregnant realitatea că rezilienţa trebuie să fie un obiectiv central al demersurilor noastre, la nivel naţional, dar şi în cadrul organizaţiilor internaţionale din care facem parte. Fără doar şi poate, orice eveniment disruptiv accelerează anumite tendinţe, dar un context inedit şi defavorabil reclamă raţiune şi fapte. Aşa a început acţiunea României de creare a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. Acesta răspunde contextului actual, dar şi unui set întreg de provocări şi ameninţări care se manifestau deja la nivel internaţional – de la provocările generate de tehnologiile emergente şi disruptive şi provocările la adresa sistemelor de comunicaţii sau a infrastructurii de transporturi, la necesitatea unui răspuns eficient la crize şi urgenţe complexe şi asigurarea post-criză a continuităţii guvernării şi a serviciilor esenţiale", a mai declrat declarat Klaus Iohannis.

Potrivit declaraţiilor sale, creareaacestui centru este "încă un exemplu al angajamentului ferm al României pentru securitatea europeană şi euro-atlantică şi al capacităţii noastre de a promova iniţiative care aduc valoare adăugată în acest scop".

Şeful statului participă, luni, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, alături de premierul Florin Cîţu, secretatul general al NATO, Mircea Geoană, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale şi prognoză, Maros Šefčovič, şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite