Iohannis: Dragnea trebuie să dispară din politică. Nu există niciun motiv de suspendare a mea şi nu are cine să o facă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut primele declaraţii la Sibiu, după anunţul privind candidatura pentru un nou mandat de preşedinte şi a comentat condamnarea la închisoare a lui Liviu Dragnea, spunând că liderul PSD trebuie să dispară din viaţa publică.

Iohannis, mesaj către populaţie: Mare grijă! Societate civilă trebuie să fie alertă. Când apar ordonanţe de urgenţă care nu ar trebui să existe, să protestăm

„Scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure. Evoluţia nu este satisfăcătoare şi am urmărit sondajele. Toate arată că nivelul de nemulţumire a populaţiei este peste 80%, arată că lumea nu mai are încredere în clasa politică. În acest context, am considerat că acest anunţ poate să consituie un punct interesant, poate unii vor fi încurajaţi să meargă mai departe dacă fac acest anunţ. Alţii, probabil, nu vor primi bine acest anunţ. Mi s-a părut că este necesară o clarificare a intenţiilor mele. 

Cred că PSD nu este extrem de fericit că am făcut azi acest anunţ 

Nu mă tem de nicio suspendare. Deciziile pe care le iau sunt cele pe care le consider corecte şi bune pentru România. Nu există niciun motiv de suspendare şi nu are cine să o facă. Nu-mi doresc ca Liviu Dragnea să se teamă de mine, îmi doresc să se teamă de români. 

Sunt de părere că Dragnea ar trebui să se retragă de tot din politică. După a doua condamnare, ar trebui să dispară pur şi simplu din viaţa publică românească. Aşa s-ar întâmpla în orice ţară, chiar cu democraţie incipientă. La noi nu se întâmplă, pentru că aşa gândeşte el. Partea care mi se pare că este mai gravă e că PSD nu-şi dă seamă ca trebuie să-l trimită pe Dragnea acasă. Suntem în faza total nepotrivită şi nefericită în care cel mai mare partid din România se constituie într-un grup de presiune şi de lobby pentru un infractor. 

În politică nu trebuie să aştepţi până la ultima condamnare. Sigur, orice persoană are dreptul să fie considerată nevinovată în sens constituţional, dar în politică e nevoie de oameni asupra cărora nu planează nicio suspiciune.

Cum vrea un infractor condamnat de două ori să fie credibil şi să fie un exemplu pentru România? Aici vorbim şi de moralitate. Politica e despre moralitate. Cum să conducă România un om care e condamnat în două dosare penale? Ce credibilitate mai poate să aibă România? Cu acest comportament pe care l-aş numi iraţional din partea lui Dragnea şi a conducerii PSD care îl sprijină, suntem aruncaţi înapoi cu mulţi ani. România îşi pierde respectul pe care îl câştigase greu şi în Europa, şi în lume. Investitorii îşi pierd toată încrederea dacă cel mai important lider politic îşi permite să disece hotărâri judecătreşti în şedinţe de partid şi în public“, a declarat Iohannis la Sibiu. 

Întrebat dacă intenţionează să participe la următoarele şedinţe de Guvern, cum a procedat cu OUG 13, pentru a preveni adoptarea unei alte Oordonanţe de urgenţă de modificare a codurilor penale, Iohannis a spus că „societatea civilă trebuie să stea în alertă. Să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni.”

Una dintre marile probleme din Constituţia noastră e reprezentată tocmai de posibilitatea de absolut necontrolată de a da ordonanţe de urgenţă pe timpul vacanţei parlamentare. Pericolul constă că Guernul poate da OUG fără ca cei vizaţi să poate interveni pentru un control pe constituţionalitate. Odată şi odată trebuie să tragem linie şi să terminăm cu acest sistem de ordonanţe de urgenţă. Aproape toate guvernele le-au folosit, cu precădere în vacanţa de vară, pentru a rezolva probleme cu care, poate, nu ar fi avut şanse în sesiunea parlamentară. Trebuie mare grijă. Societate civilă trebuie să fie alertă. Când apar ordonanţe de urgenţă care nu ar trebui să exiet, cum a fost OUG 13, să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni“, a declarat Klaus Iohannis. 

Citeşte şi:

Iohannis, la Sibiu: „Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al României“

Reacţii după anunţul lui Iohannis de a candida pentru un nou mandat: Rămâne să lupte împotriva a ceea ce fac PSD şi Dragnea / Nu cred că va câştiga

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite