Iohannis: „Trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi. Unde să căutăm majorităţi decât în Parlament? S-a văzut crizatorii”. Replica USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis.  FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Klaus Iohannis.  FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Preşedintele Klaus Iohannis susţine, după desemnarea lui Nicolae Ciuca premier,  că acesta trebuie să colaboreze cu cei dispuşi să susţină noul guvern, cu referire la posibila susţinere din partea PSD. În replică, USR a transmis că Florin Cîţu este cel vinovat de criza politică. Potrivit liderului deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, discursul preşedintelui „e o deformare a realităţii”.

„Avem nevoie de reformă în administraţie, în domeniul pensiilor, în domeniul salarizării publice, toate aceste lucruri au rămas în nelucrare. Coaliţia care a guvernat până acum nu a nu a reuşit să rezolve aceste probleme, nu are rost să vă explic eu acum de ce nu au reuşit, dar zilele trecute au cam arătat care a fost crizatorii, cei care în loc să facă reforme au produs crize. Acum trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi, unde să căutăm majorităţi decât în Parlamentul României? Cineva trebuie să guverneze”, a mai  preşedintele cu privire la posibilitatea unui Guvern minoritar PNL - UDMR, susţinut de PSD.

Şeful statului a explicat că este necesară finalizarea crizei politice, menţionând că a fost creată  „ de unii care au vrut să arate cât de importanţi sunt şi nu au reuşit decât să arate cât de neimportanţi sunt”. 

Preşedintele a declarat că este hotărât să se implice total pentru o reformă finalizată în domeniul justiţiei.

„Eu mi-am asumat aceste reforme încă din 2014 şi sunt în continuare hotărât să mă implic total pentru a avea o reformă în justiţie. Avem nevoie de o justiţie independentă, corectă, dreaptă. Avem nevoie de schimbări, legile justiţiei sunt încă aşa cum erau pe vremea PSD-ului şi a lui Dragnea. Nu putem să rămânem aşa. Avem nevoie de reformă în administraţie şi de reformă în domeniul pensiilor. Avem nevoie în domeniul salarizării publice. Toate acestea au rămas în nelucrare, cum se numeşte”, a declarat Klaus Iohahnnis.

„Am luat o decizie, se formează un Guvern şi nenumăraţi îşi exprimă opiniile, este drăguţ, dar problema practică este de formare a Guvernului şi domnul Ciucă a fost propus de PNL, cum ştim cu toţii”, a mai completat şeful statului, întrebat dacă el este cel care a cerut PNL să-l propună pe Nicolae Ciucă.

USR: „crizatorii” sunt Florin Cîţu, echipa câştigătoare şi preşedintele Klaus Iohannis

În replică, USR a transmis la scurt timp un mesaj:

„Ca să o spunem foarte franc: „crizatorii” sunt Florin Cîţu, echipa câştigătoare şi preşedintele Klaus Iohannis.

- au dat afară din guvern miniştrii USR,

- au blocat reformele din Justiţie,

- au lăsat Sănătatea fără bani atunci când trebuia să pregătim valul 4,

- au băgat 50 de miliarde de lei în buzunarele baronilor locali,

- refuză să susţină o majoritate politică de dreaptă”, a transmis USR pe Facebook. 

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu a scris că  >>preşedintele i-a păcălit pe milioanele de români cărora le-a cerut votul ca să „îi scape de PSD<<. 

>>Să spui că USR a blocat reformele în justiţie, în administraţie şi în domeniul pensiilor, este o ticăloşie politică. Să spui că astăzi te apuci de treabă cu PSD, „cei care vor să fie alături de noi”, înseamnă că trădezi votul a milioane de români<<, a scris Moşteanu.

Reprezentantul USR este de părere că declaraţiile date de şeful statului reprezintă o deformare a realităţii. >>USR a fost în stradă împotriva ticăloşiilor PSD-ului condus de Liviu Dragnea. Ne-am luptat pentru o justiţie curată şi pentru o Românie europeană. Când am intrat la Guvernare, i-am avertizat de la început: s-a terminat cu combinaţiile politice pe sub masă. Nu am acceptat să ne punem semnătura pe un tun de 50 miliarde de lei, mită pentru baroni. Şi asta i-a deranjat. Nu am acceptat să le numim toţi incompetenţii în companiile de stat. Pentru asta ne-au numit „drulăi”. Acum suntem numiţi „crizatori”, iar PSD sunt cei cu care se pot face reforme. Asta e o deformare a realităţii<<.

Moşteanu acuză că reformele din justiţie au dus la criza politică şi aminteşte respingerea proiectului USR de eliminare a pensiilor speciale pentru primari.

>>Dacă pentru asta suntem numiţi „crizatori”, pentru că am vrut un stat reformat, îmi asum eticheta<<, concluzionează parlamentarul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite