Iohannis, despre Centenar:  În niciun caz nu-mi doresc să recreăm „Cântarea României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis spune că ar fi greşit ca, pentru sărbătorirea Centenarului Unirii, să cădem într0un ”festivism inutil”, el subliniind că în niciun caz nu îşi doreşte să fie recreată ”Cântarea României”. Preşedintele a subliniat că o naţiune fără trecut nu are viitorul dar ca să creezi viitorul trebuie să te străduieşti, nu e suficient să ştii istorie. ”Istoria trebuie celebrată, iar viitorul trebuie creat”, a firmat şeful statului.

Preşedintele a spus, la dezbaterea despre Centenarul Unirii organizată la Cotroceni, că, indiferent dacă ne facem un plan naţional sau nu, evenimente organizate de Centenar vor avea loc şi că important este ca toate evenimentele să fie percepute ca făcând parte dintr-un întreg mai mare.

”O naţiune evident că se compune din oamenii care formează naţiunea, dar o mare adunare nu are spiritul unei naţiuni. Acolo mai e nevoie de multe alte lucruri, e nevoie de idealuri, e nevoie de obiective de viitor, este nevoie de sentimentul de apartenenţă şi, dacă avem noroc - şi la români s-a întâmplat -, apare şi sentimentul de patriotism, de apartenenţă la o naţiune care este importantă”, a explicat Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că ”ar fi greşit să cădem într-un festivism inutil”.

”În niciun caz nu-mi doresc să recreăm «Cântarea României» - vă aduceţi aminte unii dintre dumneavoastră cum a fost: o sumă de evenimente culturale, unele dintre ele chiar bune, dar cel puţin eu nu-mi amintesc că ar fi apărut o mândrie, o bucurie naţională de acolo. Dar de data asta îmi doresc să apară, fiindcă, dacă reuşim acest lucru, atunci vor apărea sinergiile, va apărea la fiecare participant, organizator şi facilitator sentimentul că într-adevăr este parte din ceva mai mare, contribuie la ceva important pentru naţiune şi atunci o să apară o energie care ne duce cu bine în următorul nostru secol, pe care cu toţii cred că ni-l dorim de modernitate. Din acest motiv, e important să nu uităm că o naţiune fără trecut nu are viitor, dar ca să creezi viitorul trebuie să te străduieşti, nu e suficient să ştii istorie. Istoria trebuie celebrată, iar viitorul trebuie creat”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite