Iohannis ia atitudine după golirea puşcăriilor: Solicit Guvernului să vină cu soluţii. Omul de rând nu trebuie să se teamă că vin delincvenţii peste el

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului Dăncilă şi majorităţii PSD-ALDE să vină cu soluţii pentru rezolvarea problemei recursului compensatoriu, măsură în urma căreia peste 11.000 de persoane condamnate la închisoare au fost liberate. Mulţi dintre infractorii eliberaţi au recidivat imediat.

Deşi era aşteptat să facă declaraţii despre blocarea numirii Olguţei Vasislescu, şeful statului, Klaus Iohannis a vorbit de alte teme: Brexit şi recursul compensatoriu.

„Foarte mulţi au observat şi s-a discutat foarte mult în diferite emisiuni şi alte medii despre delincvenţi care au fost eliberaţi mai repede decât au avut sentinţa în baza a ceva ce se numeşte recursul compensatoriu, adică au fost eliberaţi mai repede fiindcă condiţiile în închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care este în vigoare. Pe de altă parte, trebuie să spun foarte clar şi răspicat: siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă. Aşadar, trebuie să tragem câteva concluzii şi asta rapid şi să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniştit acasă şi să nu se teamă că un delicvent eliberat vine peste el. Am observat tot felul de poziţii şi la guvernanţi, şi din majoritatea parlamentară, dar şi din opoziţie, care toate seamănă între ele“, a declarat Klaus Iohannis

„Se caută un vinovat pentru această lege. Eu vă spun clar: nu asta este soluţia. Căutarea vinovaţilor în alte guvernări şi în alte majorităţi nu a rezolvat încă niciodată vreo problemă. Şi de aceea, solicit Guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă şi să vină cu soluţii. Repet: Solicit Guvernului o analiză profundă şi prezentarea de soluţii! Aceste soluţii trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiţie, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislaţia. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină şi să caute vinovaţi în loc să caute soluţii. Repet: solicit Guvernului României să vină urgent cu soluţii pentru această chestiune“, a mai spus Iohannis.   

Iohannis: Nu este cazul de a intra în fibrilaţii, nu trebuie nimeni să intre în panică

De asemenea, şeful statului a vorbit despre Brexit Acum, sigur, întrebarea se pune: Ce urmează? Şi această întrebare şi-au pus-o mulţi români, mi-au pus-o. Cred că trebuie analizate două aspecte care sunt importante şi pentru Uniunea Europeană, dar şi pentru noi, în ţară. În primul rând, Guvernul Marii Britanii trebuie să-şi clarifice poziţia. Trebuie să ştim ce se va întâmpla în Marea Britanie în continuare. Nu s-au epuizat procedurile care pot duce, într-un final, la aprobarea acestui Acord şi asta ar fi soluţia cea mai bună. Pe de altă parte, Uniunea Europeană, formată din cei 27, este pregătită şi pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui Acord sau dacă sunt poziţii diferite în UE27. Şi aici pot să vă spun cu foarte mare claritate: UE27, deci noi care rămânem în Uniune, suntem uniţi. Nu există abordări divergente.Pe de altă parte, acest Acord care a fost îndelung negociat şi aprobat de UE27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, aşteptăm poziţia Guvernului Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilaţii, nu trebuie nimeni să intre în panică şi nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE27 a aprobat acest Acord, Marea Britanie trebuie să-şi clarifice poziţia în continuare, după care vom lua măsurile ce se impun. Repet, UE27, deci Uniunea Europeană, este pregătită pentru toate variantele posibile, iar noi suntem pregătiţi să jucăm rolul nostru de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene. Aceste lucruri sunt foarte clare şi e important de ştiut.“, a declarat Klaus Iohannis. 

„foarte mulţi români au rude şi prieteni care muncesc sau trăiesc în Marea Britanie şi îşi pun întrebarea ce se întâmplă cu românii noştri din Marea Britanie. În cazul în care, în final, se aprobă acest Acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile şi garanţiile pentru şederea lor acolo. Este varianta cea mai bună. Însă, noi suntem pregătiţi pentru negocieri care vor fi duse cu succes şi în alte scenarii. Aşadar, la acest moment, nimeni nu trebuie să îşi facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiţi, vom avea soluţii.i“, a completat şeful statului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite