Circ în Parlament chiar şi la aniversarea NATO. Iohannis, huiduit. „PSD duce un asalt fără precedent la statul de drept“. Răspunsul premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Parlamentul s-a reunit, marţi, într-o şedinţă comună, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO şi 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice. Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, în plen, atacul PSD la adresa statului de drept, fiind huiduit de aleşii social-democraţi. Premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat pe şeful statului că a transformat şedinţa solemnă într-un eveniment de campanie electorală.

UPDATE Şedinţa solemnă s-a terminat. 

UPDATE Deputatul PSD Florin Iordache citeşte declaraţia semnată de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe care Parlamentul o va adopta la 15 ani de la aderarea la NATO. Declaraţia a fost adoptată fără niciun vot împotrivă. 

UPDATE Viorica Dăncilă, premierul României: Prin integrarea în NATO, România a obţinut cel mai înalt grad de securitate. România a trecut de la stadiul de beneficiar la el de furnizor de securitate. Mă adresez ca premier al unui stat care are o voce respectată şi apreciată. Regret că acest eveniment iportant a fost transformat de preşdintele României într-un eveniment de campanie elecorală. Îmi cer scuze eu, premierul României, tuturor celor care se aşteptau azi la o şedinţă solemnă dedicată acestui eveniment major.

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD: Îl salut pe domnul ministru Adrian Năstase, care nu este în sala dintr-o eroare impardonabilă a stafului Camerei Deputaţilor. NATO este cea mai relevantă alianţă din toate timpurile. Este cea mai importantă garanţie de securitate a României. Toţi membrii NATO apreciază activitatea României. Această bună reputaţie a României în cadrul NATO s-a câştigat prin devotamentul militarilor români. Aniversarea de azi poate ar trebuie să fie un omagiu adus eroilor români căzuţi sub steagul NATO.

Aderarea României la NATO a presupus consens. Mi-aş dori consens politic şi în zilele noastre, care ar presupune apărarea României în PE sau aderarea la moneda euro. Acest Guvern, atacat în permanenţă, a mărit salariile militarilor şi le va mări în continuare. Susţin în continuare pensiile militarilor. Urmează ca şi nedreptăţile rezerviştilor să fie rezolvate.

Apartenenţa la NATO este un obiectiv naţional, nu unul politic. Din respect pentru această zi, răspunsurile care meritau date azi în urma unui discurs le vom da zilele viitoare.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Adresez un apel generaţiilor care nu au termeni de comparaţie cu România totalitară şi izolată internaţional. Tinerii noştri trebuie să cunoască pe deplin apartenenţa la NATO. Tinerii noştri trebuie să înveţe că suntem o naţiune mândră. Să ştic că noi suntem NATO.

UPDATE PSD a început să-l huiduie pe preşedintele Klaus Iohannis când acesta a atacat majoritatea PSD-LDE. 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis: Aniversăm 15 ani de când România a aderat la cea mai importantă organizaţie din istoria omenirii. Tara noastră şi-a asumat să respecte valori fundamentale ca libertatea, democraţia şi statul de drept.

Atacul fără precedent în ultimii 30 de ani a majorăţii PSD la adresa statului de drept riscă să fragilizeze statutul ţării noastre în alianţa nord atlantică şi UE. Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacul la stabilitatea economică, creşterea inflaţiei şi devalorizarea monedei, lipsa de profesionalism acestea sunt realele politice ale guvernării PSD. 

Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacurile la adresa stablităţii economice şi financiare, creşterea inflaţiei şi devalorizare monedei naţşionale, lipsa de profesionalism, acestea sunt adevăratele politici ale guvernării PSD. Nu întărirea democraţiei, nu consoidarea Justiţiei, nu predictibilitatea în economie, nu siguranţa oamenilor sunt politicile PSD. Guvernarea PSD a devenit sinonimă cu diletantimsul vulnerabilizează România.

PSD eşuează să se ridice la importanţa acestui moment strategic. Lipsa de respect manifestată de PSD faţă de Armată a culminat cu demersul de a contesta în Justiţie mandatul de prelungire a şefului Statului Major al Apărării. Instanţa a repsins această acţiune nefondată a PSD, care a pus armata într-o situaţie delicată din raţiuni politicianiste.

S-au alocat 2% din PIB pentru Armată la iniţiativa mea. Procedurile de achiziţie au fost anulate sau contestate în Justiţie de cei care le-au iniţiat şi o incapacitate cronică de a gestiona înzestrarea armatei. Incompetenţa guvernanţilor riscă să afecteze chiar modul în care ne îndeplinim angajamentele. La mulţi ani, România! La mulţi ani, NATO!

UPDATE La şedinţa solemnă a Parlamentului participă şi foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu. Doar Ion Iliescu lipseşte, din cauza problemelor de sănătate. 

UPDATE Klaus Iohannis a ajuns la Parlament. Şeful statului a fost întâmpinat de liberalii Alina Gorghiu şi Marilen Pirtea. Dragnea şi Tăriceanu au ignorat prezenţa preşedintelui. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite