Iohannis critică dur Guvernul Dăncilă după ultima OUG: Baronii PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să îşi securizeze funcţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a pus la zid PSD, după ce Guvernul Dăncilă a adoptat azi o ordonanţă de urgenţă prin care preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi prin vot direct. „Aceşti baroni fac tot posibilul să-şi securizeze funcţiile. Dacă PSD chiar este preocupat de a îndrepta situaţia, soluţia e clară: alegeri în două tururi pentru primari“, a spus Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis.

„În urma adoptării de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă referitoare la modificarea legislaţiei în privinţa alegerii preşedinţilor de consilii judeţene, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, constată că PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil.

Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD, atenţionează Preşedintele României. Cetăţenii le-au transmis pesediştilor în mod foarte clar că practica ordonanţelor de urgenţă trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituţie exclusiv pentru situaţii excepţionale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi folosit în continuare abuziv şi netransparent.

Schimbarea legii electorale, făcută astăzi prin ordonanţă de urgenţă, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, este de fapt o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în faţa baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul.

În mod evident, dacă se va schimba legislaţia în sensul enunţat de premier, vor fi favorizaţi acei preşedinţi de consilii aflaţi în prezent în funcţii. Adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene.

Aceşti baroni PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să îşi securizeze funcţiile, în ciuda voinţei românilor. Aşa ceva nu poate fi acceptat!

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că un judeţ nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. În toată lumea primarul reprezintă comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entităţi administrative.

De altfel, chiar Constituţia, şi ar trebui să citim cu atenţie, prevede în mod expres că autorităţi ale administraţiei publice locale sunt primarii, consiliile locale şi consiliile judeţene. Preşedintele consiliului judeţean nu este, aşadar, consacrat prin Constituţie ca autoritate a administraţiei publice şi, prin urmare, nu este deloc obligatorie sau necesară alegerea sa în funcţie printr-un vot direct.

Argumentul invocat de Guvern, că preşedintele de Consiliu judeţean ar trebui să fie ales de popor nu se susţine pentru că nu există practic un „popor” al judeţului şi acest argument maschează de fapt disperarea PSD, care a înţeles că este pe punctul de a pierde conducerile şi majorităţile în foarte multe Consilii judeţene.

Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcţionare a administraţiilor publice şi de a îndrepta situaţia în privinţa alegerilor locale, soluţia este una foarte clară: adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor.

Aş vrea să mai adaug un singur lucru în legătură cu intenţiile manifestate deja în spaţiul public de către Preşedintele Camerei Deputaţilor, conform căruia PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului. Preşedintele României consideră că pesediştii, oricât ar încerca să-şi spele imaginea, nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bine intenţionaţi şi interesaţi în a respecta voinţa cetăţenilor. Să fie oare o simplă coincidenţă că imediat după ce Preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări la Cotroceni, PSD este foarte grăbit să defileze public cu această iniţiativă de revizuire a Constituţiei?“, a spus Mădălina Dobrovolschi, la Cotroceni. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern, că va fi modificată legislaţia pentru ca preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales din nou prin vot direct de către cetăţeni. ”Preşedintele Consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, spune premierul. Măsura îi favorizează în special pe baronii PSD, care şi-ar putea păstra funcţiile chiar dacă nu obţin majoritate în CJ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite